BCR precizează spune că dacă primiți o factură care pare urgentă, dar nu apare în platformele oficiale, este recomandat să contactați direct furnizorul pentru a confirma autenticitatea documentului.
Escrocii se folosesc de identități false și de canale aparent sigure pentru a păcăli utilizatorii, iar riscul de a transfera bani către conturi frauduloase este real.
BCR recomandă validarea fiecărei facturi prin sistemul e-Factura și urmarea pașilor de aprobare interni, acolo unde este cazul. Acest proces reduce considerabil riscul unor plăți greșite și contribuie la protejarea conturilor împotriva tentativelor de fraudă.
De asemenea, dacă observați tranzacții suspecte în cont sau primiți mesaje dubioase prin SMS, e-mail sau aplicații de mesagerie precum WhatsApp, sunați de urgență la numărul pus la dispoziție de bancă.
În ultima vreme numărul tentativelor de fraudă e în creștere, astfel că o mulțime de persoane pot fi în pericol. Tocmai din acest motiv, BCR continuă să investească în educația financiară și digitală a clienților, încurajând o comunicare deschisă și constantă.
Cu sprijinul băncii și prin adoptarea unor măsuri simple de verificare, fiecare client poate contribui la crearea unui mediu sigur pentru tranzacții. Astfel, fie că e vorba de un simplu dubiu sau de o situație complexă, echipa BCR este pregătită să ofere suportul necesar. Pentru orice nelămurire, nu ezitați să ne contactați.
BCR are grijă de clienţii săi de sărbători, a transmis 10 sfaturi financiare înainte de Paşte 2025:
1. Planifică masa de Paște ca pe o zi de târg în sat: cu listă și buget.
Așa cum bunicii mergeau la târg cu banii numărați în buzunar, și tu poți evita risipa făcând un plan de cumpărături și respectându-l. Aplică regula 50/30/20: 50% pentru lucrurile esențiale (masa, ouăle, cozonacul), 30% pentru mici plăceri, 20% pentru a pune deoparte chiar și în perioada Sărbătorilor.
2. Gătește în casă, cu ce ai deja, nu cu ce e „în ofertă”.
Tradițional, cozonacul, pasca sau drobul erau făcute din ce avea gospodarul în curte și cămară. Fă inventarul înainte să mergi la cumpărături și exersează shopping-ul inteligent: lista e sfântă, tentațiile trecătoare.
3. Înlocuiește cheltuielile spontane cu provocări de familie.
Transformă o zi de cumpărături în provocarea „cheltuim maximum 100 de lei pe tot ce ne bucură.” Aici poți introduce și regula celor 24h – dacă ți se pare că nu ți-ar lipsi acel produs după o zi, poate nu e chiar necesar.
4. Fă decorațiuni handmade împreună cu familia.
Folosește ce ai prin casă: borcane, panglici, frunze, lână. Înveți copilul valoarea reutilizării și eviți cheltuielile inutile. E o lecție despre creativitate și despre cum nu trebuie să cumperi totul ca să creezi magie.
5. Schimbă darurile scumpe cu gesturi simbolice.
În loc de cadouri de vitrină, oferă timp, o poveste scrisă de mână sau o fotografie de familie. Tradiția spune că darul din inimă aduce noroc – și lasă loc pentru regula „întâi tu”: plătește-te pe tine prima dată, apoi dăruiește.
6. Implică-i pe cei mici în pregătirea bugetului.
Oferă-le copiilor o mică sumă și lasă-i să decidă ce ar cumpăra pentru Paște. Învață-i, astfel, să aleagă și să prioritizeze. E un prim pas în educația lor financiară – și în deprinderea obiceiului de a lua decizii informate.
7. Refolosește ce poți – exact cum făceau părinții noștri.
Fața de masă, coșulețele de anul trecut, ouăle din lemn. În loc să cumperi în fiecare an ceva nou, reinventează ce ai. Așa eviți și Factorul Iepurașului de Paște: acele mici cumpărături „drăguțe”, care par ieftine, dar adunate îți pot da bugetul peste cap. Pune zilnic deoparte cât ai fi dat pe un iepuraș decorativ – și ai un mini-fond pentru vară.
8. Stabilește un buget pentru cadouri și comunică-l deschis.
În multe familii de altădată se știa clar: „asta avem, cu asta ne descurcăm.” Transparența financiară e parte din educația în familie. Și e un bun moment să explici de ce nu e sănătos să cumperi mai mult decât îți permite bugetul stabilit.
9. Alege simplitatea care aduce liniște, nu cheltuielile în exces cu griji mai târziu.
Un Paște reușit nu se măsoară în sume cheltuite, ci în momente petrecute împreună. Bucură-te de sărbători fără stres financiar – uneori, cele mai frumoase lucruri sunt cele mai simple. Gândește pe termen lung și întreabă-te: „Merită cu adevărat?”, înainte de a scoate cardul.
10. Investește în timp petrecut împreună, nu în lucruri.
Tradițiile românești sunt despre a sta la masă, a merge împreună la biserică, a ieși la plimbare. Adevărata valoare e în relații, nu în obiecte – și, exact ca în investiții, timpul e resursa care aduce cele mai mari câștiguri.
“Paștele este un moment ideal pentru reflecție personală: să consumăm conștient, să alegem cu grijă și să ne reconectăm cu valorile esențiale – printre care și grija față de banii noștri și față de cei dragi. Fiecare sfat pe care l-am propus poate fi luat și ca o mică lecție de viață, pe care e bine s-o ducem mai departe și în rândul familiei și prietenilor noștri, dar și în comunitățile în care fiecare va ajunge în aceste zile”, declară Nicoleta Deliu-Pașol, Head of Communication & CSR, BCR.
Astfel de sfaturi financiare – simple, practice și adaptate vieții de zi cu zi – pot fi învățate și aprofundate pe platforma Școala de Bani, dezvoltată de BCR, care oferă cursuri gratuite de educație financiară pentru toate vârstele și etapele vieții – de la copii și adolescenți, la părinți, cupluri sau viitori antreprenori.
Structurate clar, interactive și ușor de parcurs, cursurile abordează teme actuale precum relația cu banii în cuplu, cum vorbim despre bani cu copiii, echilibrul la cumpărături sau siguranța financiară în mediul digital.
Toate au un scop comun: să ajute românii să ia decizii mai bune cu banii lor, în momente importante – inclusiv în perioada Sărbătorilor, când emoțiile și cheltuielile pot merge mână în mână.
Despre BCR și educația financiară
De la începutul acestui an, peste 20.000 de români au participat la activitățile programului Școala de Bani – dintre care aproximativ 2.000 sunt adulți – în cadrul a 168 de ateliere și conferințe organizate în 121 de orașe, cu sprijinul a peste 150 de angajați BCR.
După peste 9 ani de activitate, misiunea BCR și a programului Școala de Bani rămâne aceeași: să contribuie la creșterea nivelului de încredere financiară al românilor, oferindu-le cunoștințele și instrumentele necesare pentru a lua decizii informate despre bani, indiferent de vârstă sau profesie.
Banca Comercială Română anunță că, în perioada Sărbătorilor de Paște, este disponibilă permanent, online, telefonic și prin echipamentele multifuncționale instalate în rețeaua sa extinsă teritorială.
Unitățile BCR şi centrele de afaceri corporate, în schimb, nu vor fi deschise în perioada 18-21 aprilie. Excepție fac unitățile din centrele comerciale Polus Cluj, IKEA Timişoara, Timişoara Shopping City, Park Lake București, IKEA Pallady București, Iris Titan București, Mall Plaza București, Mall Băneasa şi IKEA Băneasa București, care vor funcționa după programul acestora, în general între 10:00 și 20:00.
Serviciile bancare online prin George rămân disponibile permanent, iar clienții vor putea efectua majoritatea tranzacțiilor curente, printre care:
BCR este disponibilă non-stop și prin telefon, la *2227, număr cu tarif normal apelabil din rețelele naționale fixe/mobile Telekom, Orange, Vodafone, RDS-RCS sau +4.021.407.42.00 pentru apeluri internaționale. De asemenea, va fi disponibil în toată perioada Sărbătorilor și serviciul digital de asistență video, în fiecare zi, între orele 8:30 și 22:00, la care orice client va putea obține o paletă largă de servicii, de la Coaching financiar gratuit, până la produse de economisire, asigurare, pensii private, credite de nevoi personale, deschidere cont curent, inclusiv pentru copii, pecum și suport în utilizarea aplicației George, și în derularea operațiunilor fără numerar.
ATM-urile și mașinile multifuncționale BCR din zonele de Easy 24 Banking vor fi alimentate și sunt operaționale permanent pentru:
E bine de știut că BCR oferă non-stop și Zonele Easy 24 Banking, amenajate în cadrul multor unităţi BCR. Disponibile 24 de ore din 24, acestea sunt 100% automatizate, fiind dotate cu echipamente ce permit efectuarea de operaţiuni bancare cu şi fără numerar pentru orice posesor de card bancar. Detalii despre amplasarea lor în rețeaua BCR găsiți aici
În această perioadă, deţinătorii de carduri BCR vor putea face plăţi la oricare dintre comercianţii care acceptă carduri, iar serviciul de Asistenţă de urgenţă pentru deţinătorii de carduri va fi, ca de obicei, disponibil 24 de ore din 24.
Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private si a băncilor de locuinţe.
BCR oferă o gamă completă de produse și servicii financiare, printr-o rețea de 20 centre de afaceri și 18 birouri mobile dedicate companiilor și 299 de unități retail situate în majoritatea orașelor din țară cu peste 10.000 de locuitori. BCR dispune de o rețea națională extinsă de ATM-uri și mașini multifuncționale – 2.000 de echipamente, și servicii bancare complete prin Internet banking, Mobile banking, Phone-banking și E-commerce.
BCR, a doua cea mai mare bancă din România, vrea să trimită în Austria la banca-mamă Erste dividende de 1,4 mld. lei, adică jumătate din profitul din 2024, de 2,8 mld. lei. Banca susţine că distribuirea de dividende este în concordanţă cu strategia de capital a grupului BCR, fiind informată şi BNR.
BCR, a doua cea mai mare bancă de pe piaţa românească după active, a obţinut în anul 2024 la nivel individual un profit net de 2,8 mld. lei, din care 50% ar urma să ajungă la acţionari sub formă de dividende.
Concret, banca românească cu capital austriac, controlată de grupul Erste, ar vrea să dea acţionarilor dividende brute de aproape 1,4 mld. lei (aproximativ 280 mil. euro), reprezentând atât dividendele ordinare de circa 1,3 mld. lei, cât şi dividendele aferente instrumentelor AT1 emise de BCR în septembrie 2022 şi în ianuarie 2025 înregistrate în alte elemente de capital (AT1).
Aprobarea distribuirii profitului aferent anului 2024 va fi discutată de acţionarii BCR într-o reuniune AGA programată spre finalul lunii aprilie.
Privind retrospectiv, în anul 2024, BCR decidea să dea acţionarilor dividende de 1,2 mld. lei, adică jumătate din profitul din 2023, de 2,5 mld. lei. Tot 1,2 mld. lei a trimis BCR la Viena şi în anul 2023, reprezentând însă atunci 65% din profitul din 2022 de peste 1,8 mld. lei. Iar în 2022 BCR a stabilit că dă acţionarilor dividende de 964,5 mil. lei, adică 70% din profitul din 2021. Astfel, se observă că în condiţiile creşterii profitului de la an la an, procentul distribuit ca dividende a scăzut de la 70% până la 50%. „Recomandarea de a distribui dividende în 2025 este în concordanţă cu strategia de capital a Grupului BCR conform căreia atât raţiile de capital, cât şi ţinta MREL vor fi îndeplinite“, potrivit BCR. În plus, BCR susţine că ÑBanca Naţională a României a fost informată cu privire la propunerea de distribuţie în conformitate cu regulile de consultare“.