Anunț de ultimă oră pentru români! Guvernul pune la bătaie 150 de milioane de euro pentru această categorie de persoane

Vești bune pentru românii care au întreprinderi ce activează în sectorul agricol și al industriei alimentare. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), a anunțat că pe data de 20 noiembrie va fi lansată schema de ajutor de stat pentru investiții în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile.

18 nov. 2023, 16:31
Anunț de ultimă oră pentru români! Guvernul pune la bătaie 150 de milioane de euro pentru această categorie de persoane
Guvernul pune la bătaie 150 de milioane de euro pentru această categorie de persoane

Guvernul pune la bătaie 150 de milioane de euro pentru această categorie de persoane. Reprezentanții MADR au subliniat că solicitările de finanțare vor putea fi depuse în perioada 20.11.2023, ora 8.00 – 15.12.2023, ora 23.59.

Citește și Bani GRATIS de la stat pentru încălzire! Cine sunt românii care pot beneficia de acest ajutor financiar pentru o iarnă călduroasă

Guvernul pune la bătaie 150 de milioane de euro pentru această categorie de persoane

Potrivit autorităților, alocarea stabilită pentru 2023 este de 150 de milioane de euro, aceasta fiind în funcție de capacitățile instalate la nivelul întreprinderii:

– 100 de milioane de euro pentru capacități instalate mai mici de 1 Megawatt (MW), din care 10 milioane de euro pentru energie eoliană și 90 de milioane de euro pentru energie solară;

– 50 de milioane de euro, din care pentru energie eoliană 10 milioane de euro, iar pentru energie solară de 40 milioane de euro, pentru capacități instalate mai mari de 1MW alocarea totală.

Oficialii din cadrul Ministerului Agriculturii spun că valoarea ajutorului de stat este 100% nerambursabilă, iar potențialii beneficiari pot depune mai multe proiecte, doar dacă investițiile vizează locuri de consum diferite, cu încadrarea în limita sumei de 20.000.000 euro/ beneficiar.

Românii care sunt interesați să obțină acest sprijin trebuie să știe că solicitările de finanțare prin Schema de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare se pot depune pe www.afir.ro.

„Schema de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare se finanțează din Fondul pentru modernizare, gestionat de Ministerul Energiei. Administratorul schemei de ajutor de stat este Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale”, au transmis autoritățile printr-un comunicat de presă, citat de agrotv.

Cât despre energia eoliană, autoritățile spun că finanțarea este de maximum 1.400.000 de euro/ MW pentru capacități instalate mai mici sau egale de 1 MW și de maximum 700.000 euro/ MW capacități instalate mai mari de 1 MW.

Pentru energia solară, valoarea sprijinului este de până la 1.000.000 euro/ MW  pentru capacități instalate mai mici sau egale de 1 MW și de până la 500.000 euro/ MW pentru capacități instalate mai mari de 1 MW.

Pot beneficia de acest ajutor de stat:  întreprinderile din sectorul agricol, întreprinderile din sectorul industriei alimentare, societățile agricole, precum și organizații/federații de organizații din domeniul îmbunătățirilor funciare.

Ministerul Agriculturii a transmis că prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 493/2023 a fost aprobată modificarea Schemei de energie cu privire la faptul că dovada înscrierii în statutul societăţii, între altele, a activității privind producerea de energie electrică, corespunzătoare diviziunii 35: „Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat”, clasa CAEN 3511 – Producția de energie electrică, se va prezenta la momentul contractării.

Mai mult, cei care vor să beneficieze de acest ajutor au la dispoziție Ghidul solicitantului versiunea 3, aplicabilă sesiunii deschise în intervalul 20 noiembrie – 15 decembrie 2023, care include o serie de clarificări și completări privind domeniul de aplicare, categoria de beneficiari, dar și eligibilitatea proiectului.

Citește și Poştaş din București, trimis în judecată după ce a furat peste 140.000 de lei din banii de pensii. Peste 90.000 i-a jucat la păcănele