Anunţ important al Ministerului Agriculturii despre pesticidele din fructele şi legumele româneşti

Legumele și fructele produse în România sunt controlate din punct de vedere al reziduurilor de pesticide, în concordanță cu prevederile europene, și nu reprezintă niciun risc pentru consumatori, a anunțat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), într-un comunicat

06 sept. 2016, 10:04
Anunţ important al Ministerului Agriculturii despre pesticidele din fructele şi legumele româneşti

‘Legumele și fructele produse în România sunt controlate din punct de vedere al reziduurilor de pesticide în concordanță cu prevederile europene. Inspectorii fitosanitari din cadrul oficiilor fitosanitare prelevează probe conform calendarului de prelevare și le transmit laboratoarelor pentru a fi analizate. La prelevarea probelor se respectă cu strictețe prevederile Ordinului MADR nr. 1256/2005 pentru aprobarea metodelor de prelevare a probelor de plante și produse vegetale, în vederea efectuării analizelor de laborator pentru determinarea oficială a nivelului de reziduuri de pesticide’, notează sursa citată.

Potrivit MADR, analizele chimice sunt realizate în concordanță cu sistemul de asigurare al calității ISO 17025/2005 și metodele de analiză sunt validate, iar pentru asigurarea calității analizelor, laboratoarele acreditate RENAR participă anual la teste de competențe europene organizate de laboratoarele europene de referință în domeniu.

Ministerul de resort menționează faptul că România, prin Autoritatea Națională Fitosanitară, dispune de laboratoare dotate cu echipamente performante care pot determina reziduuri de pesticide la nivel de ‘urme de pesticide’, iar rezultatele acestor controale sunt în parametrii ceruți de legislația în vigoare. Conținutul de reziduuri de pesticide, în limitele prevăzute de legislația europeană, nu trebuie să afecteze comercializarea produselor românești.

În plus, hipermarketurile și supermarketurile solicită aceste buletine de analiză și astfel se asigură că produsele sunt conforme.

‘Din rapoartele de monitorizare realizate anual de Autoritatea Națională Fitosanitară rezultă că procentele produselor cu reziduuri de pesticide sunt sub limita maximă admisă, deci nu prezintă niciun risc pentru consumatori. Rapoartele publicate prezintă în mod obiectiv rezultatele, dar interpretarea trebuie să fie una corectă. Nu orice conținut de reziduu de pesticid înseamnă și pericol pentru sănătatea umană. Periculoase sunt, într-adevăr, doar cele ale căror valori depășesc limita maximă admisă’, conform Ministerului Agriculturii.

Rezultatele obținute la aceste controale se înscriu în media la nivel european. Totodată, ‘fiind vorba de produse convenționale și nu ecologice, este evident că acestea conțin reziduuri de pesticide, dar care nu depășesc limita maximă admisă de legislația în vigoare’.

Citeşte şi Agricultorii români vor putea fi despăgubiţi pentru fructele şi legumele nevândute din cauza embargoului rusesc