Anunţ important de la BNR înainte de Paşte 2025. Ce trebuie să ştie românii cu valută forte „la saltea”

Cursul BNR al zilei de joi, 17 aprilie. La cât sunt cotate moneda euro și dolarul, față de leu, în a patra zi de cotaţie zilnică a acestei săptămâni, care este şi a patra zi a Săptămânii Mari şi cum va evolua leul în acest an.
Filip Stan
17 apr. 2025, 13:18
Anunţ important de la BNR înainte de Paşte 2025. Ce trebuie să ştie românii cu valută forte

Banca Națională a României (BNR) a anunțat joi un curs de referință de 4,9773 lei pentru un euro, de la un curs de 4,9775 lei înregistrat miercuri.

Conform aceleiaşi surse, dolarul a ajuns la 4,3756 lei, de la un curs de 4,3806  lei, iar lira sterlină este cotată de BNR la 5,7940 lei, față de 5,8128 lei. Francul elvețian este cotat la 5,3554 lei, de la un curs de 5,3588 lei, iar aurul a fost cotat la 467,2986 lei pentru un gram, față de 465,3330 lei.

 

ANALIZĂ XTB, Claudiu Cazacu: Euro, în lumina reflectoarelor după regresul dolarului. Fenomenul, urmărit de investitori pentru indicii ale unor schimbări de poziționare

Piețele valutare actuale indică un fenomen interesant și înconjurat de incertitudini pentru investitori și pentru economiști, Euro fiind pus în lumina reflectoarelor, în comparație cu dolarul, care a pierdut teren în ultima perioadă în contextul tarifelor impuse de Donald Trump, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România, companie de investiții pe bursele internaționale.

În numeroase ocazii din trecut, dolarul american a beneficiat de statutul de activ de refugiu, apreciindu-se în perioade de incertitudine. Yenul japonez sau francul elvețian intrau în aceeași categorie. Anul acesta, până acum, lucrurile au stat altfel.

Ții banii în casă? Anunțul oficial de la BNR te privește direct. Este musai să știi noutatea despre lei și euro

În timp ce yenul și francul au îndeplinit rolul așteptat, dolarul a regresat în piețele valutare. Un câștigător neașteptat: Euro. Între 1 ianuarie și deschiderea din 16 aprilie, dolarul a pierdut 9,8% în fața monedei unice europene. Yenul japonez a avansat cu 9,5% iar francul elvețian cu 10,3% în aceeași perioadă.

Volatilitatea ieșită din comun a piețelor valutare a oglindit surprizele și schimbările frecvente de abordare din planul relațiilor comerciale internaționale. Traderii instituționali și cei care utilizează levierul aveau, potrivit datelor CFTC din 8 aprilie, cea mai solidă poziționare în favoarea Euro din ultimele șase luni.

O mișcare ce a generat semne de întrebare s-a înregistrat săptămâna trecută, când titlurile de stat americane au resimțit deprecieri, împingând în sus randamentele pentru maturități de 10 sau 30 de ani, sincronizate cu scăderea dolarului american. Au apărut bănuieli că unii creditori internaționali, posibil chiar cei vizați de sancțiuni comerciale, își lichidează deținerile, arată Claudiu Cazacu.

Japonia, aflată în prima poziție cu negocierile pentru un acord comercial nou, a luat oficial poziție, subliniind că nu ar trebui să utilizeze această măsură ”intenționat”. Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a afirmat că nu se poate trage o concluzie pornind de la o singură săptămână și că, mai degrabă, la baza mișcării au fost fonduri speculative cu efect de levier care au fost prinse în poziții nefavorabile.

După Japonia, China este al doilea mare deținător de datorie publică a SUA, cu 760,8 miliarde de dolari la finalul lui ianuarie. Datele nu sunt însă precise, pentru că unele titluri sunt deținute prin custode și ar putea apărea în dreptul Belgiei. Deși trendul deținerii de titluri de stat în mod direct a fost descendent, atunci când sunt incluse obligațiuni ale agențiilor ipotecare și acțiuni, atât direct pentru China, cât și cele ale Belgiei, nivelul total e relativ stabil. Mai multe informații ar putea apărea la publicarea rezervelor pe 30 mai și fluxurile de titluri furnizate de Trezoreria SUA pe 18 iunie, arată consultantul de strategie XTB România.

În prezent, pare mai probabil ca închiderea unor strategii de arbitraj să fi accelerat mișcarea titlurilor de trezorerie, având în vedere maturitățile îndepărtate care au fost mai afectate. În timp, în cazul intensificării conflictului comercial, riscul unei realocări a deținerilor de rezervă dinspre dolar spre monede alternative, în principal Euro, este de luat în considerare, punctează Claudiu Cazacu.

Atenția acordată aurului s-a dovedit inspirată

China a continuat achizițiile de aur în martie, adăugând 2,8 tone, și ajungând la 6,5% din rezerve. Alocarea din ultimii ani spre aur a unor bănci centrale s-a dovedit inspirată: anul acesta, avansul a fost de 22,7%. Este de văzut în ce măsură Euro ar intra susținut în atenția băncilor centrale, dar contextul actual pare favorabil unei diversificări structurale în defavoarea dolarului.

Pachetul Germaniei de stimulare fiscală, care ar putea ajunge la jumătate de trilion de Euro în următorii ani, este o altă ancoră a încrederii în moneda unică. Totuși, BCE ar putea scădea dobânzile în continuare, iar un Euro prea puternic nu este de dorit pentru exportatorii regiunii. Astfel, ritmul cu care se mișcă Euro va fi un factor important în economia regiunii, și posibil și în decizia băncii centrale.

Vezi și Aveți bancnote de 50 de euro acasă? Precizările Băncii Centrale Europene despre riscul de a fi retrasă

Pentru traderi, pentru moment, întrebarea este cât de mult ar mai putea continua avansul Euro. Într-un sondaj realizat de Bloomberg, niciunul dintre analiști nu vedea un nivel de peste 1,15 pentru EUR USD anul acesta, însă volumele tranzacționate pe piețele de opțiuni la repere superioare acestui 1,15 indicau săptămâna trecută așteptări din partea unor participanți de depășire a acestui reper în următoarele trei-șase luni.

Semnalele sunt totuși în interiorul unei perioade deosebit de incerte. Așa cum arată costul ridicat al instrumentelor de asigurare pentru variații pe piețele valutare, traderii sunt pregătiți pentru variații relativ ample în orice direcție, pe termen scurt. Potrivit unor raportări preluate de Bloomberg, unele fonduri de risc au în vedere o continuare a mișcării, dar totul va depinde de orizontul deschiderii sau închiderii relațiilor comerciale de la nivelurile curente.

Așa cum ne-au arătat ultimele zile, mișcări sunt posibile în ambele sensuri. Un parcurs mai blând al negocierilor tarifare ar putea permite inclusiv o retragere a perechii valutare Euro-dolar. În privința rezervelor băncilor centrale, o diversificare structurală într-un orizont lung, de ani de zile, pare în prezent mai probabilă, punctează consultantul de strategie XTB România.

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Clasament devastator! O companie low-cost preferată de români, în topul celor mai slabe linii aeriene
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Șoferii care NU mai au drept de condus. Permisul se reînnoiește obligatoriu. Se taxează cu amendă de 1.600 lei
Playtech.ro
Actul fără de care nu poţi face succesiunea, în 2025. Tot ce trebuie să ştii pentru a primi moştenirea
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Fitch anunță prăpădul financiar. Prețurile vor continua să crească
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Sportul românesc e în doliu. S-a stins un adevărat simbol. Boala a răpus-o prea tânără
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Pensionarii pierd între 50 şi 800 de lei. Casa de Pensii tipărește taloanele pentru pensiile din august 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici