Anunţ important despre pensii. Preşedintele Senatului spune ce se întâmplă cu Pilonul II

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi, că susţine mecanismul prin care contribuabilii pot opta între Pilonul II de pensii şi Pilonul I, precizând şi faptul că pentru cei care vor să aibă o pensie administrată privat pot opta pentru şi pentru Pilonul III.    

19 apr. 2018, 15:09
Anunţ important despre pensii. Preşedintele Senatului spune ce se întâmplă cu Pilonul II

“Stiţi că există o discuţie în care s-au prezentat mai multe opţiuni. Plec de la următorul lucru, subliniind că Pilonul II de pensii este o contribuţie a salariaţiilor pentru contribuţii de pensii la mediul privat. Există voci care consideră că poate randamentul acestor contribuţii a celor care au contribuit la Pilonul II nu este suficient şi trebuie să existe posibilitatea să opteze. Cine doreşte să aibă o pensie administrată privat, poate să utilizeze pilonul III, face o opţiune care este administrată privat. Cei care doresc să treacă la pilonul I să facă opţiunea scrisă, cei care doresc să rămână la Pilonul II s-o facă”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Liviu Dragnea: Nimeni nu are pusă în pericol pensia, nu se naţionalizează Pilonul II

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, marţi, că românii pot opta între Pilonul 1 şi Pilonul 2 de pensii, precizând că la nivelul Guvernului va fi o discuţie pe această temă.

„Am spus că se lucrează la un mecanism care să asigure în piaţă o posibilitate de a alege pentru contribuabil între Pilonul I şi Pilonul II. Deci, nimic ascuns, nimic altceva decât ceva care e normal pentru orice contribuabil”, a spus ministrul Finanţelor Publice.

Tăriceanu: Cei care doresc să treacă la Pilonul I toată contribuţia la pensie vor face cerere scrisă, cei care nu fac acest lucru rămân în continuare la Pilonul II

“Pilonul II de Pensii este o contribuţie obligatorie a salariaţilor, pentru o pensie care este gestionată privat, spre deosebire de celelalte contribuţii care merg la fondul de asigurări sociale. Există voci care consideră că randamentul pe care aceste contribuţii îl aduc pentru cei care au contribuit la Pilonul II nu este suficient şi în fond trebuie să existe posibilitatea liberei opţiuni a ficăruia unde vrea să îşi pună banii din pensie, vrea să rămână în continuare la Pilonul II, dacă vrea să treacă la Pilonul I cu toată contribuţia, iarăşi e foarte bine”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

Şeful Senatului recomandă Pilonul III pentru cei care vor să aibă o pensie administrată privat.

“Cine doreşte să aibă o pensie administrată privat, în afara sistemului de pensii, poate să utilizeze aşa-zisul Pilon III, adică face o contribuţie care este privată şi este administrată privat, este o opţiune normală şi pe care, dacă vreţi să vă spun, ca o părere proprie, o şi recomand, ca un om care crede în virtuţile economiei de piaţă”, a explicat acesta.

“Noi suntem de părere că va trebui să se procedeze în felul următor: cei care doresc să treacă la Pilonul I contribuţia să facă opţiunea scrisă, ceilalţi, care nu fac acest lucru, rămân în continare la Pilonul II”, a adăugat el.

Întrebat dacă Pilonul II a funcţionat cum trebuie în aceşti ani, Tăriceanu a spus că e mulţumit de decizia luată în urmă cu zece ani.

“Aşteptările mele erau diferite, nu în ceea ce priveşte beneficiul celor care contribuie la Pilonul II, ci beneficiile pe care fondurile care administrează privat pensiile ar fi trebuit să le aducă. Mi-aş fi dorit ca aceste fonduri de pensii să investească în economia românească, să fie un jucător activ, pentru că de multe ori au ales cele mai simple soluţii, să cumpere titluri de stat care au un anumit randament, sunt sigure, dar nimic altceva. Mi-ar fi plăcut să devină participanţi activi la dezvoltarea şi creşterea economică şi lucrul acesta nu s-a întâmplat”, a mai completat Tăriceanu.