Anunţ IMPORTANT făcut de ministrul Sănătăţii. Ce test ar putea deveni OBLIGATORIU anul viitor

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că susţine ideea de screening auditiv neonatal obligatoriu şi a afirmat că anul viitor ar putea fi găsită o soluţie astfel încât "să nu mai existe listă de aşteptare pe partea de tratament - implant cohlear".

15 oct. 2014, 10:46
Anunţ IMPORTANT făcut de ministrul Sănătăţii. Ce test ar putea deveni OBLIGATORIU anul viitor

Potrivit ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, unul din 300 de copii prezintă hipoacuzie neurosenzorială congenitală uşoară, iar la unul din 1.000 poate fi vorba de hipoacuzie neurosenzorială severă.

„Eu susţin ideea de a face screening obligatoriu şi am făcut propunerea de a face un grup de lucru, iar Ministerul îşi va respecta partea de obligaţii, aceea de a face rost de bani şi după cum funcţionează pachetul de servicii medicale de bază, introdus acum aproape trei luni, am toate motivele să cred că avem banii necesari pentru anul viitor. Anul viitor vom încerca să facem screening pe cei 200.000 de copii”, a afirmat Bănicioiu.

Ministrul Sănătăţii crede că va fi găsită soluţia ca anul viitor „să nu mai existe listă de aşteptare pe partea de tratament – implant cohlear”.

„Eu m-am angajat aici să găsim banii şi anul acesta am suplimentat decontarea pentru implant cohlear, cred că în primele luni ale anului viitor reuşim să diminuăm serios lista de aşteptare şi să introducem şi al doilea implant cohlear”, a spus Bănicioiu.

Doctorul Dan Cristian Gheorghe de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „MS Curie” este de părere că trebuie să existe un cadru legal pentru ca testarea auditivă neonatală să fie implementată şi susţine că testarea trebuie făcută la toţi copiii, nu doar la cei din categoria de risc.

„S-a demonstrat că auzul copilului este extrem de influenţat de plasticitatea creierului care există în primele luni de viaţă. Se pare că acumularea bagajului sonor, al percepţiilor sonore în primele şase luni de viaţă este esenţială pentru formarea unui limbaj normal al unui individ şi care va rămâne marcat pe toată viaţa de această acumulare şi atunci este esenţial şi sunt protocoale relativ standard în foarte multe ţări în ceea ce priveşte atitudinea faţă de abilităţile auditive ale unui individ. Cu alte cuvinte, până la trei luni este musai ca un copil să fie testat pentru auz, pentru a vedea dacă aude sau nu, dacă s-a confirmat acest lucru până la şase luni este musai să se intervină terapeutic. Asta înseamnă protezare, implantare sau orice altă metodă prin care să se recupereze auzul pacientului respectiv. Altfel, recuperarea finală auditiv – verbală a unui individ are de suferit definitiv. Acestea sunt motivaţiile pentru care este nevoie de această testare neonatală universală, adică trebuie făcută la toţi indivizii, nu îi testăm doar pe cei din categoria de risc”, a declarat miercuri conf. dr. Dan Cristian Gheorghe la dezbaterea „Importanţa introducerii obligativităţii screeningului auditiv neonatal”.

El a susţinut că trebuie să existe un cadru legal pentru ca această testare să se implementeze.

„Dacă nu e lege, nimeni nu este tentat să facă decât dacă este motivat într-un fel. (…) Să existe nişte reglementări prin care să se specifice clar că orice copil trebuie testat”, a spus conf. dr. Dan Cristian Gheorghe.

Medicul a precizat că nu există mulţi specialişti care să se ocupe de chirurgia urechii în ţară.

„Dacă analizăm prin prisma acestor date şi a cunoştinţelor pe care eu le-am acumulat în decursul carierei asupra acestui tip de intervenţii chirurgicale aş zice că nu sunt mulţi specialişti care să se ocupe de chirurgia urechii în ţară. Sunt, într-adevăr, există mulţi colegi care se ocupă de aşa ceva, dar cred că este loc şi de mai bine. Cred că dacă s-ar merge în direcţia popularizării acestui tip de chirurgie, cred că ar fi un pic mai uşor pentru noi toţi. (…) Cred că ar fi binevenită o orientare a specialiştilor din domeniul ORL şi către acest tip de chirurgie”, a arătat Dan Cristian Gheorghe.