Anunț important pentru angajații din România: ce se întâmplă cu bonurile de masă în 2023

Mare surpriză de la Guvern: s-a anunțat data exactă de la care românii primesc tichetele de masă în valoare de 40 de lei. 

03 mai 2023, 09:22
Anunț important pentru angajații din România: ce se întâmplă cu bonurile de masă în 2023

Se pare că premierul Nicolae Ciucă s-a răzgândit. El a anunțat că au „început demersurile pentru a majora valoarea tichetelor de masă pentru angajați la 40 de lei”. El a mai precizat că „am căutat cele mai bune soluții pentru a aduce mai mulți bani la bugetul de stat”.

„Se încheie o săptămână cu decizii importante pentru dezvoltarea României. Am început demersurile pentru a majora valoarea tichetelor de masă pentru angajați la 40 de lei și ne dorim ca noua valoare nominală să se aplice începând cu 1 iulie”, a comentat premierul.

„Alături de partenerii de guvernare am căutat cele mai bune soluții pentru a aduce mai mulți bani la bugetul de stat. Trebuie să dăm dovadă de mai multă chibzuință în cheltuirea banului public. Putem administra mai eficient banii publici folosiți pentru bunuri, servicii, autovehicule, mobilier și alte cheltuieli care pot fi mai bine gestionate, dar nu ne vom atinge de veniturile oamenilor”, a mai adăugat acesta.

Știrea veche

Anunț mare de la guvern: se anunță modificări majore pentru cetățenii care încasează de la angajatori bonuri de masă. Schimbările vizează perioada aprilie – septembrie 2023. Din păcate, tichetele de masă vor fi „înghețate” la valoarea de 30 de lei, potrivit unui Ordin al Ministerului de Finanțe şi Ministrului Muncii.În proiectul de Ordin se arată că pentru semestrul I al anului 2023, începând cu luna aprilie 2023, valoarea nominală a unui tichet de masă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, cu modificările ulterioare, nu poate depăși cuantumul de 30 de lei.În cazul acestui beneficiu extrasalarial, angajatorii trebuie să plătească numai impozit pe venit, iar în cazul hranei furnizate la locul de muncă, angajatorii nu plătesc nicio taxă.

 

Care sunt condițiile pentru acordarea bonurilor de masă

 

Pentru a beneficia de contravaloarea hranei acordate de către angajator, angajatul trebuie să lucreze în locația unde angajatorul își desfășoară activitatea, adică sediul principal sau punctul de lucru etc. Atenție, măsura nu se aplică și celor care lucrează de la distanță.

Tichetele de masă, acordate în prezent exclusiv electronic, le oferă angajaților posibilitatea să folosească acele carduri electronice pe care sunt virați banii ce reprezintă contravaloarea tichetelor în numeroase locații – inclusiv pentru cumpărături personale, nu doar pentru a-și plăti masa de prânz la birou.

Angajatorii trebuie, însă, să țină cont de faptul că tichetele nu se pot include însă în minimul cu care trebuie să fie plătit un angajat. Cu alte cuvinte, dacă un angajat e plătit cu minimul pe economie, în acest minim nu pot intra tichetele de masă, ci acordarea lor ar însemna, practic, ceva în plus la respectivul salariu minim, precizează ȘtirileBZI.