ANUNŢ IMPORTANT pentru cei care nu pot avea copii natural

O nouă lege ar putea aduce modificări în ceea ce priveşte reproducerea umană asistată medical. Proiectul de lege a fost trimis pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor.
Filip Stan
24 mart. 2016, 17:03
ANUNŢ IMPORTANT pentru cei care nu pot avea copii natural

„Îmbătrânirea populaţie este una dintre cele mai importante provocări sociale şi economice cu care se confruntă societatea în secolul al XXI-lea. Până în 2025, peste 20% din europeni vor avea cel puţin 65 de ani. De asemenea, se va produce o creştere rapidă a numărului celor de peste 80 de ani. În acest context, consecinţele negative, pe plan economic, ale îmbătrânirii populaţiei pot fi diminuate prin intermediul reproducerii umane asistate medical, care poate influenţa pozitiv rata fertilităţii, proporţia populaţiei active, precum şi contribuţiile la bugetul de stat”, se arată în Expunerea de motive a proiectului de lege privind reproducerea umană asistată medical.

În ceea ce priveşte persoanele care pot avea acces la tehnicile de reproducere umană asistată medical, statele din UE au adoptat soluţii diferite, în funcţie de realităţile sociale.

Citeşte şi Sfatul medicului: Cauzele infertilităţii: ce GREŞELI fac femeile

Potrivit unui studiu al Societăţii Europene de Reproducere Umană şi Embriologie, România era singura ţară din UE care nu finanţa nici o tehnică şi nici o etapă din reproducerea umană asistată uman.

„Prin prezentul proiect de act normativ se stabileşte cadrul legal privind regimul juridic al reproducerii umane asistate medical, fiind recunoscute şi garantate drepturile privind reproducerea umană asistată medical şi asigurată confidenţialitatea informaţiilor care ţin de aceasta. Reproducerea umană asistată medical va fi organizată şi controlată de Ministerul Sănătăţii, iar supravegherea şi coordonarea activităţilor de reproducere umană asistată medical va fi asigurată de Agenţia Naţională de Transplant”, este meţionat în Expunerea de motive.

Prin proiectul de lege sunt recunoscute principiile generale din domeniul reproducerii umane asistate medical, dreptul părinţilor de acces la tehnicile de reproducere, dar şi dreptul acestora de a fi informaţi.

„Reproducerea umană asistată medical se realizează numai cu respectarea interesului superior al copilului şi cu garantarea şi ocrotirea demnităţii umane. Mai mult, prezenta lege garantează principiul prezervării speciei umane, individualitatea şi diversitatea umană, iar pentru respectarea acestui principiu, în scopul reproducerii umane asistate medical, nu se pot folosi decât gameţi”, se arată în Expunerea de motive.

Citeşte şi Lege pentru românii care nu pot avea copii. Un deputat PSD propune fertilizări in vitro pe banii statului

De asemenea, tehnicile de reproducere umană asistată medical se utilizează numai în cazuri de infertilitate diagnosticată sau în cazul în care se urmăreşte evitarea transmiterii unei maladii la copil sau la un părinte.

Prin proiectul de lege sunt reglementate următoarele tehnici de reproducere umană asistată medical: inseminarea artificială, produceri de fertilizare in vitro şi transferul de embrioni.

Pentru a recurge la reproducerea umană asistată medical, părinţii trebuie să fie vii, să îndeplinească criteriile medicale privind starea de sănătate fizică şi mintală, să îşi dea consimţământul, în prealabil, să aibă capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost decăzuţi din drepturile părinteşti.

„Activitatea de reproducere umană asistată medical se va realiza în condiţii de confidenţialitate, iar efectuarea prelevării de gameţi, în alte condiţii decât cele prevăzute de prezenta lege, constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii”, este menţionat în Expunerea de motive.

Modalitatea de finanţare de către stat a tehnicilor de reproducere umană asistată medical va fi stabilită prin normele de aplicare a legii.

Citeşte şi FACTORII care influenţează RATA de SUCCES a procesului de FERTILIZARE IN VITRO

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2025, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Patru persoane duse la spital, direct din secţia de votare
Capital.ro
Călin Georgescu a făcut marele anunț chiar în ziua alegerilor. Decizia luată de fostul candidat: Sunt aici pentru a recunoaște
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Greșeala care te lasă fără bani de vacanță. Se întâmplă la aeroport
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Un iubit primar din Timiș a murit! Ce spun oamenii despre el: „Un om cu un suflet enorm”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a pus taxă suplimentară. Vei plăti pentru fiecare kilogram în plus. În aceste locuri nu poți achita online
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
George Simion aruncă bomba: Am votat cu Călin Georgescu!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Exit-poll alegeri prezidențiale 2025. Cine va fi președintele României?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan