Anunţ important pentru clienţii Revolut. Ce se întâmplă cu cardurile

Inflația a temperat consumul și a crescut încrederea românilor în digital banking. Utilizatorii Revolut din România au realizat peste 65 de milioane tranzacții în primele trei luni ale anului, dublu comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

20 apr. 2023, 20:12
Anunţ important pentru clienţii Revolut. Ce se întâmplă cu cardurile

Suma totală a plăților realizate cu Revolut a crescut cu 70%  față trim. I 2022 și cu 4% față de trim. IV 2022. Creșterea costului vieții, în ultimele 4 trimestre, a contribuit la un comportament mai reținut al consumatorilor. Suma medie cheltuită/ utilizator în primul trimestru al anului 2023 s-a diminuat ușor față de aceeași perioadă a anului trecut (-1%), ajungând la 1.640 euro per client

În general, dinamica bugetelor la nivel individual ne arată o restrângere a cheltuielilor cu alimentele, îmbrăcămintea, bunurile de larg consum, produsele de folosință îndelungată sau cu utilitățile și un apetit crescut pentru achizițiile legate de experiențele de socializare, călătorii, petrecerea timpului liber.

Avertisment pentru utilizatorii Revolut: „ANAF e cu ochii pe tine!”
În primele trei luni ale anului 2023, românii au efectuat 65 de milioane de tranzacții cu Revolut, dublu comparativ cu aceeași perioadă din 2022, dar volumul total al plăților a crescut cu 70% față de trim. I 2022 și doar cu 4% față de ultimul trimestru al anului trecut. Raportul privind cheltuielile românilor cu Revolut în primul trimestru al anului arată o temperare a consumului și o reorientare a bugetelor individuale ale clienților spre turism și experiențe noi de petrecere a timpului liber.

Totodată, din datele agregate[2] de super-aplicația financiară rezultă că utilizatorii apelează tot mai mult la plățile digitale pentru a-și achita cumpărăturile de la supermarket, pentru a plăti transportul în comun sau serviciile de ridesharing sau atunci când iau masa în oraș cu prietenii sau familia. De la plata chiriei și a facturii de curent electric sau cablu tv la plățile către platforme de e-commerce sau în farmacii și în transportul în comun, Revolut este tot mai prezent în viețile românilor, ca o autentică super-aplicație financiară. Ușurința de face operațiunile cu ajutorul unui serviciu de digital banking, posibilitatea de controla și verifica plățile rapid, instrumentele de analiză și management al bugetului, dar și noile obișnuințe deprinse în timpul pandemiei au contribuit la creșterea ratei de utilizare a super-aplicației financiare.

 

Distribuția sumelor cheltuite și a tranzacțiilor pe tipuri pe bugete

 

În trim. I 2023, 26% dintre tranzacțiile către comercianți au fost realizate pentru cumpărăturile de produse alimentare și de larg consum, 17% pentru transport, iar 15% pentru divertisment. Totuși, bugetele cele mai mari au fost cheltuite pentru divertisment (21% din totalul sumelor cheltuite cu Revolut), shopping (17%), produse alimentare și de larg consum (14%), restaurante (10%), servicii (9%), transport (8%), turism (7%), utilități (5%), sănătate (4%).

Dinamica cheltuielilor și a tranzacțiilor față de ultimul trimestru al anului trecut și față de primul trimestru 2022 ne-a arătat că, deși cheltuielile au fost pe un trend ascendent, clienții au devenit mai atenți cu banii lor, în trimestrul I 2023.

Conturile Revolut nu mai pot fi poprite. Victorie în instanţă pentru aplicaţia de banking
Categoriile de bugete care au continuat să înregistreze creșteri, în primele trei luni ale anului față de anterioarele trei luni, au fost restaurantele (+12%), utilitățile (+9%) sau cheltuielile generale (+11%), mai ales pe seama evoluției prețurilor. Pentru că mulți dintre clienți au profitat de bonusurile și promoțiile realizate de agențiile de turism și de operatorii turistici în primele trei luni ale anului, turismul a înregistrat, de asemenea, o creștere de 9% față de trim. IV 2022. Sezonalitatea a influențat și ea anumite categorii de bugete – transporturile au avut o creștere modestă de 1%, în timp ce serviciile de sănătate au înregistrat un progres de 6%, pe fondul sezonului rece.

Dacă rămânem la o perspectivă de ansamblu, datele analizate de Revolut indică un trend general pozitiv al cheltuielilor din trim. I 2023 față de trim. I 2022, dar o stagnare sau chiar un regres față de ultimele trei luni ale anului trecut. Studiul arată o scădere a cheltuielilor pentru cumpărături/ shopping cu 4% față de trimestrul IV al anului anterior, dar o creștere de aproape 70% față de același trimestru al anului trecut. De altfel, comparația cu trim. I 2022 ne arată că toate categoriile de bugete au avut creșteri cuprinse între 43% (utilități) și 100% (turism) în primul trimestru al acestui an. Această evoluție este susținută, pe de o parte, de creșterea prețurilor în general, la toate mărfurile, pe de altă parte de dinamica bazei de clienți pe piața locală.

La nivelul tranzacțiilor efectuate în perioada ianuarie – martie 2023, preferința românilor pentru utilizarea Revolut ca modalitate de plată obișnuită, de zi cu zi, rămâne o constantă. Peste 17 milioane de tranzacții (26%) au fost înregistrate în supermarketuri sau magazine alimentare. Un client Revolut a efectuat cel puțin 8 tranzacții cu Revolut pentru a plăti coșul obișnuit cu alimente și produse de larg de consum. Pe locul următor, cu 17%, se află tranzacțiile din categoria transport, iar pe locul al treilea divertismentul (13% din tranzacțiile totale).

 

Unde folosesc românii cel mai des Revolut: în supermarket, la mesele în oraș, în benzinărie, în farmacie, în vacanță

 

În privința categoriilor de comercianți, pe primul loc se mențin magazinele alimentare și supermarketurile cu 21% din totalul tranzacțiilor și 13% din suma totală a plăților. Pe poziția a doua se află restaurantele, barurile și cafenelele (6% din tranzacții și 5% din suma totală a plăților), pe a treia poziție fiind benzinăriile (după suma totală a plăților, cu 4%) respectiv fast-food-urile (după numărul de tranzacții realizate, cu 6%). În top 10 au mai intrat, după valoarea totală a plăților: hotelurile, motelurile și resorturile, magazinele de articole vestimentare, comercianții de mărfuri generale, furnizorii de utilități, retaileri de electronice, agențiile de turism și tur-operatorii. După numărul de tranzacții realizate, regăsim în top 10 comercianți benzinăriile, farmaciile, operatorii de servicii de telecomunicații.

Tendințele vizibile la nivel macro, în rândul tuturor utilizatorilor Revolut, sunt confirmate și la nivel micro, dacă ne uităm la datele rezultate din analiza tranzacțiilor realizate de clientul  mediu din România al super-aplicației financiare (luat ca un exponent pentru profilul utilizatorului mediu).

În medie, un client român al băncii digitale Revolut a realizat plăți cu cardul sau aplicația financiară în valoare de 1.641 euro, în primul trimestru al anului 2023, o valoare în creștere cu 10% față de aceeași perioadă a anului trecut. Cea mai mare sumă cheltuită de un client, în perioada menționată, a fost pentru turism (în medie, 1.136 euro per client), în creștere cu 18% față de aceeași perioadă a anului 2022 și în stagnare față de trim. IV 2022 (+1%).

De asemenea, românii au continuat să aloce o sumă importantă divertismentului (1.082 euro în medie per client), în creștere cu 16% față de trim. I al anului trecut și în ușoară evoluție (+2%) față de trim. IV 2022. Bugetul individual alocat produselor alimentare a fost, în medie, de 480 euro per client, în primele trei luni ale anului, în creștere cu 2% față de trim. I 2022, dar în scădere cu 7% față de trimestrul precedent. În privința transportului, bugetul individual al unui client mediu Revolut a fost de 272 euro, în creștere cu 6% față de primul trimestru al anului trecut, dar în scădere cu 2% față de trimestrul anterior.

La nivelul bugetului individual de cheltuieli, categoria cu cea mai mare scădere în trim. I 2023 față de trimestrul precedent a fost shopping-ul (-7%), iar comparativ cu primul trimestru al anului trecut, utilitățile (-4%). În general, dinamica bugetelor la nivel individual ne arată o restrângere a cheltuielilor cu alimentele, îmbrăcămintea, bunurile de larg consum, produsele de folosință îndelungată sau cu utilitățile și un apetit crescut pentru achizițiile legate de experiențele de socializare, călătorii, petrecerea timpului liber. Acest trend este confirmat și de rezultatele unui studiu realizat de Revolut alături de compania de cercetare Dynata, la începutul anului, care arăta că, indiferent dacă fac cheltuieli din egoism sau din altruism, românii sunt la fel de fericiți. Cinci din zece români declarau că sunt mai fericiți să cheltuiască pentru nevoile proprii decât pentru alte persoane sau pentru experiențe alături de prieteni și de cei dragi. Cu toate acestea, cheltuielile făcute pentru experiențele alături de familie îi fac mai fericiți pe respondenții la acest studiu Revolut  mai mult decât dacă ar cumpăra obiecte/ produse (21% vs 7%).

Fiind una dintre cele mai folosite soluții de banking digital din România, Revolut contribuie la confortul psihic al clienților, care apelează la super-aplicația financiară pentru cheltuielile de zi cu zi, dar și pentru a da copiilor bani de buzunar, cu Revolut Revolut Sejururi, pentru a pune deoparte banii de chirie, pentru taxa la facultate sau pentru o investiție mai importantă în locuință, în seifurile de economii Vaults sau în Conturile comune. Revolut are peste 70 de produse și funcții înglobate, inclusiv un serviciu de mesagerie instant prin care utilizatorii pot discuta despre preocupările lor financiare sau despre transferurile de bani instant (peer2peer) într-un mediu sigur, conversațiile fiind integral criptate.