Anunţ important pentru elevi. Ministrul Educaţiei anunţă schimbări la BACALAUREAT

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, consideră inoportună reformarea metodologiei de acces în învăţământul liceal prin reintroducerea examenelor de admitere, însă spune că ar putea fi modificat examenul de bacalaureat, care să devină diferenţiat, în funcţie de specializarea în care a fost pregătit elevul.

11 mai 2017, 12:34
Anunţ important pentru elevi. Ministrul Educaţiei anunţă schimbări la BACALAUREAT

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat în timpul unei vizite făcute, joi, la Arad, că nu crede că este oportună reformarea metodologiei de acces a elevilor în învăţământul liceal, subiect aflat în dezbatere publică în ultima perioadă.

„Aşa cum este organizată evaluarea (naţională – n.r.) în momentul de faţă, corespunde şi se racordează foarte bine cu sistemul românesc de învăţământ. Noi avem obligativitatea învăţământului până în clasa a X-a, iar dacă introduci un examen de admitere… nu este necesar. Evaluarea naţională este un examen care ne permite să repartizăm elevii în ciclul următor”, a spus Pavel Năstase.

Ministrul a fost întrebat şi dacă are în vedere introducerea bacalaureatului diferenţiat, în funcţie de specializările urmate de elevi în liceu, afirmând că ia în calcul această posibilitate.

„Mă gândesc la orice măsură, inclusiv la această măsură, care să aducă sistemul de învăţământ românesc într-o stare de normalitate. Să avem flexibilitatea necesară şi cu această descentralizare, copiii să vină cu plăcere la şcoală, să avem manuale care evident să aibă la bază programe şcolare corespunzătoare, nu foarte stufoase, care să plece de la competenţe, şi nu de la anumite disipline sau conţinuturi pe care le cunosc unii sau aţii care lucrează în Învăţământ”, a spus Năstase.

Vezi si: Federaţia Coaliţia pentru Educaţie: Copiii şi tinerii din România merită în şcoli şi licee profesionişti în educaţie

Ministrul Educaţiei a făcut o vizită în Arad pentru a participa la Târgul EDU2JOB (care include un târg a locurilor de muncă, un târg al educaţiei şi unul al firmelor de exerciţiu), pentru inaugrarea unui nou sediu al Inspectoratul Şcolar Judeţean şi pentru o întâlnire cu inspectorii şcolari generali judeţeni.

Ministrul Educaţiei nu exclude redeschiderea unor şcoli de la sate

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, afirmă că închiderea a 1.600 de şcoli începând cu 2006 nu este o măsură neapărat bună, pentru că „s-a mers doar pe ideea de eficienţă economică”, în timp ce siguranţa elevilor nevoiţi să facă naveta în centre de comună sau la oraş a fost neglijată.

„Din cauza închiderii şcolilor, au apărut şi microbuzele şcolare, a apărut naveta pentru elevi şi cadrele didactice (…) Avem semnale din teritoriu foarte multe de la cadre didactice şi elevi care se plâng pentru că fac naveta dintr-o parte în alta. Foarte grav este că aproape în fiecare săptămână sunt accidente în care sunt implicate microbuzele şcolare. Decât naveta, cred că mai eficient este să reînfiinţăm anumite şcoli”, a spus ministrul.

Pavel Năstase a anunţat că va avea loc o analiză a reţelei şcolare:

„Vrem să vedem dacă sunt unele locaţii care, în funcţie de populaţia şcolară şi resursa cadrelor didactice, să fie redeschise, să gândim o realocare a acestor spaţii”.

„Pe mine mă îngrijorează foarte mult aceste accidente cu microbuze şcoalare, aproape săptămânal se întâmplă. În plus, am aglomerat foarte mult şcolile centrale, toată lumea vrea să înveţe în centru. Trebuie făcută o nouă analiză, să nu cumva din motive pur de eficienţă economică să afectăm viaţa oamenilor, sănătatea”, a adăugat Năstase, potrivit news.ro.

Ministrul Educaţiei a făcut o vizită în Arad pentru a participa la Târgul EDU2JOB (care include un târg a locurilor de muncă, un târg al educaţiei şi unul al firmelor de exerciţiu), pentru inaugrarea unui nou sediu al Inspectoratul Şcolar Judeţean şi pentru o întâlnire cu inspectorii şcolari generali judeţeni.

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a anunţat, joi, că va avea loc o reevaluare a situaţiei şcolilor închise în ultimii ani, existând posibilitatea ca unele unităţi de la sate să fie redeschise. Ministrul a spus că naveta implică riscuri pentru copii, iar microbuzele şcolare „sunt implicate săptămânal în accidente rutiere”.