Anunţ important pentru elevii de liceu. Liberalii propun SCHIMBĂRI MAJORE pentru BACALAUREAT

Liberalii propun introducerea bacalaureatului diferenţiat, tehnologic și teoretic, şi instituirea Zilei naţionale a meseriilor. Anunțul a fost făcut de liderul interimar al PNL, Raluca Turcan, într-o postare pe Facebook, în care spune că jumătate de generație de liceeni nu reușește să promoveze examenul de Bacalaureat și merge direct în șomaj sau părăsește țara pentru un loc de muncă necalificat.

19 mai 2017, 15:28
Anunţ important pentru elevii de liceu. Liberalii propun SCHIMBĂRI MAJORE pentru BACALAUREAT

„PNL va milita pentru recuplarea sistemului educațional cu Piața Muncii. România deja importă sudori, ingineri și IT-iști din Asia! Un avantaj competitiv pe care-l aveam în regiune, forța de muncă bine calificată, a devenit istorie. Jumătate de generație de liceeni nu reușește să promoveze examenul de Bacalaureat și merge direct în șomaj sau părăsește țara pentru un loc de muncă necalificat. La acest dezastru, soluțiile se pot contura încă din perioada gimnaziului. Dacă elevii ar fi bine îndrumați, după evaluările de clasa a VI-a, spre un liceu potrivit, drumul lor în viață ar putea fi trasat în acord cu ceea ce pot și ceea ce se așteaptă de la ei. NU toți elevii au înclinații către liceele teoretice. NU toți elevii trebuie să fie obligați să dea un Bacalaureat teoretic! De aceea, PNL propune introducerea BACALAUREATULUI DIFERENȚIAT: unul TEHNOLOGIC, care să le asigure absolvenților traseul spre universități tehnice și unul TEORETIC care ar trebui să le permită tinerilor să acceadă în orice formă de învățământ superior”, a scris Turcan pe pagina de socializare.

În plus, pentru cei care doresc doar o meserie, să existe posibilitatea unei calificări care să certifice însă acoperirea de competențe pentru piața muncii.

Potrivit libertatea.ro, PNL propune acordarea unor facilități fiscale firmelor mari, dar și celor mici și mijlocii, care doresc să susțină o formă de învățământ profesional. Astfel, pentru orice investiție în formarea forței de muncă, burse, echipamente, dotări sau modernizări de licee profesionale, agentul economic să poată să-și deducă din calculul impozitului sumele aferente.

„La formarea tinerilor vor participa și agenții economici care au nevoie de o forță de muncă bine calificată. În plus, în România nu este suficient de bine promovat învățământul profesional. Prejudecata că la școlile profesionale merg doar copiii care nu au reușit la un liceu teoretic este distructivă! PNL propune instituirea ZILEI NAȚIONALE A MESERIILOR pentru a organiza evenimente educaționale și campanii de informare pentru promovarea învățământului profesional și tehnic”, a scris Turcan.