Anunţ important pentru persoanele în vârstă care s-au vaccinat cu Pfizer

Vaccinul de la Pfizer nu creşte riscul de probleme cardiovasculare la persoanele cu vârsta de 75 de ani, arată un studiu.

19 iul. 2021, 14:08
Anunţ important pentru persoanele în vârstă care s-au vaccinat cu Pfizer

Vaccinul contra Covid-19 de la Pfizer/ BioNTech nu creşte riscul de probleme cardiovasculare grave (infarct, AVC sau embolie pulmonară) la persoanele cu vârsta de peste 75 de ani, potrivit unui studiu francez oficial făcut public luni, informează AFP.

Rezultatele acestui studiu „sugerează că vaccinarea” cu serul de la Pfizer/ BioNTech „nu pare a fi asociată unei creşteri a riscului de evenimente cardiovasculare grave la persoanele în vârstă de 75 de ani şi mai mult”, fie după prima, fie după a doua doză, concluzionează autorii.

Aceste analize au fost realizate în cadrul grupului de interes ştiinţific Epi-Phare ce reuneşte Agenţia Medicamentelor (ANSM) şi Asigurările de Sănătate (Cnam).

Valeriu Gheorghiţă atrage atenţia cu privire la bolile de inimă asociate vaccinurilor Pfizer şi Moderna: Mai frecvent apare la persoane sub 30 de ani!

Cercetătorii au luat în calcul ansamblul de cazuri spitalizate raportate în Franţa pentru infarcturi, AVC şi embolii pulmonare între decembrie 2020 şi martie 2021 la persoanele de 75 de ani şi mai mult, vaccinate şi nevaccinate (adică aproape 30.000 de persoane).

Ei au comparat apariţia acestor probleme cardiovasculare în momente diferite: perioadele de 14 zile după prima şi a doua doză de vaccin au fost considerate dpret perioade de risc, şi toate celelalte perioade de control.

„În general, frecvenţa apariţiei cazurilor de spitalizare pentru infarct miocardic, accident vascular cerebral ischemic, accident vascular cerebral hemoragic sau embolie pulmonară la persoanele cu vârsta de 75 de ani şi peste nu a diferit semnificativ” între aceste perioade diferite, potrivit concluziilor studiului.

Cercetătorii de la Epi-Phare se gândesc să actualizeze aceste date: „Odată ce informaţiile vor fi disponibile, analizele vor continua să măsoare aceste riscuri, în special la persoanele cu antecedente de evenimente cardiovasculare, la persoanele mai tinere, precum şi pentru alte vaccinuri anti-Covid-19”.

Efect advers grav! Ce avertisment va apărea pe prospectul vaccinurilor Pfizer şi Moderna după ce s-au vaccinat milioane de oameni
În Franţa, campania de vaccinare a debutat la finalul lui decembrie 2020 şi a inclus la început doar persoanele în vârstă (vaccinate în principal cu serul de la Pfizer/BioNTech).

În mai, într-un studiu axat doar pe vaccinul de la Pfizer/BioNTech, grupul Epi-Phare a stabilit că vaccinare reduce cu 87% riscul de a face forme grave de Covid-19 la persoanele de peste 75 de ani după a şaptea zi de la a doua doză.


loading...
Partenerii noștri