Anunţ important pentru vânzătorii de maşini: Pedeapsa este de 2-5 ani de închisoare

Comisia pentru drepturile omului din Senat a avizat favorabil, luni, propunerea legislativă de completare a Codului Penal care introduce pedeapsa cu închisoarea, de la 2 la 5 ani, pentru vânzătorii de autovehicule care falsifică datele sau caracteristicile tehnice ale maşinilor.

07 mart. 2016, 16:54
Anunţ important pentru vânzătorii de maşini: Pedeapsa este de 2-5 ani de închisoare

Propunerea legislativă de completare a Legii 286/2009 Cod Penal este semnată de mai mulţi deputaţi PNL, şi introduce infracţiunea de „înşelăciune privind date sau caracteristici ale vehiculelor”.

Astfel, potrivit proiectului, înşelăciunea săvârşită în legătură cu date sau caracteristici ale vehiculelor se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani.

METODELE NEORTODOXE ale bişniţarilor de maşini. Cum îşi păcălesc clienţii FOTO

Prin date sau caracteristici ale vehiculelor se înţelege, în propunerea legislativă, elemente de indentificare, provenienţa, modificările şi intervenţiile, inclusiv asupra odometrului, istoricul reviziilor, reparaţiilor şi accidentelor rutiere în care a fost implicat vehiculul. Fapta constituie infracţiune independent de diligenţa depusă de persoana care devine titular de drepturi asupra vehiculului”, prevede propunerea legislativă semnată de un grup de deputaţi PNL şi independenţi.

Iniţiatorii arată că infracţiunea este introdusă în categoria celor privind siguranţa pe drumurile publice şi nu a celor care ţin de patrimoniu, în condiţiile în care starea proastă a unor vehicule poate reprezenta un pericol grav.

”Siguranţa circulaţiei reprezintă unul din domeniile în care România se situează pe ultimele locuri în Europa. Cauzele sunt multiple: starea drumurilor, insuficienta pregătire a conducătorilor auto, starea tehnică a autovehiculelor”, se precizează în expunerea de motive la propunerea legislativă.

Iniţiatorii mai afirmă că unul dintre fenomenele care a luat amploare în ultimii ani este cel al înstrăinării de autovehicule de către anumite persoane fără a prezenta situaţia tehnică reală a acestora.

”Astfel, autovehicule cu diferite probleme tehnice ajung să circule pe drumurile publice, fără ca noul deţinător să cunoască acest fapt generând un pericol la adresa siguranţei circulaţiei pe drumurile publice”, se mai menţionează în expunerea de motive, care adaugă faptul că procurorii adoptă soluţia neînceperii urmăririi penale şi îndrumă părţile către un proces civil, pe motiv că speţele acoperă doar interese private.

”De multe ori soluţia se bazează şi pe dimensiunea redusă a prejudiciului ori pe faptul că „samsarul” neagă pur şi simplu că ar fi avut cunoştinţă de adevărata stare tehnică a vehiculului: kilometrajul dat înapoi, numărul proprietarilor, evenimente rutiere, accidente, modificări. Propunerea este centrată şi pe buna-credinţă a cumpărătorului/victimei. De aceea, fapta constituie infracţiune independent de conduita clientului păgubit (indiferent dacă acesta a dus sau nu maşina la tester)”, mai spun iniţiatorii. Guvernul a avizat negativ propunerea legislativă.