Anunţ îngrijorător de la meteo: Ce se întâmplă cu culturile agricole

Deficitele de apă din solul agricol vor atinge limita coeficientului de ofilire a culturilor pe majoritatea suprafeţelor şi doar în cazul porumbului rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, arată prognoza agrometeorologică valabilă pentru perioada 19 - 25 august, întocmită de Administraţia Naţională de Meteorologie /ANM/.

19 aug. 2014, 07:58
Anunţ îngrijorător de la meteo: Ce se întâmplă cu culturile agricole

Din punct de vedere meteorologic, vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit, dar va intra apoi într-un proces de răcire treptată, aceasta devenind normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. 

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 18 şi 29 de grade Celsius, la începutul intervalului, abaterile termice pozitive fiind până la 6 grade Celsius, şi între 19 şi 26 grade Celsius, în restul zilelor, limite apropiate de mediile multianuale. 

Maximele aerului se vor încadra între 20 şi 34 de grade Celsius, în aproape toate zonele de cultură, în timp ce minimele se vor situa între 8 şi 23 de grade Celsius, în toată ţara. 

PROGNOZA METEO pe două săptămâni: Am scăpat de CANICULĂ. Ploi în jumătate de ţară din 21 august

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi cu caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. De asemenea, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedre agricol, iar izolat, vor fi condiţii de producere a grindinei. 

În acest context, caracteristicile agrometeorologice se rezumă la faptul că rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura neirigată de porumb, se va situa în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, în aproape toată ţara. 

Pe de altă parte, în Dobrogea, pe suprafeţe extinse din Maramureş, sudul şi estul Munteniei, sudul, estul şi local în centrul şi nordul Moldovei, sud-estul Olteniei, nord-vestul şi estul Crişanei, nord-vestul, sud-vestul şi centrul Transilvaniei, se va menţine fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate (moderată, puternică şi extremă), deficitele de apă în sol atingând chiar limita coeficientului de ofilire. 

Specialiştii ANM precizează faptul că temperaturile maxime ridicate din aer situate peste limitele biologice critice de rezistenţă ale plantelor (30-32 de grade Celsius), asociate cu deficite de umiditate în sol, vor determina în continuare manifestarea fenomenelor de ofilire şi uscare parţială a aparatului foliar, îndeosebi în sudul, sud-estul, estul şi vestul ţării. 

Sub aspect fenologic, floarea-soarelui va parcurge fazele de maturitate în ceară (60-100%) şi deplină (30-100%), în majoritatea zonelor de cultură. 

În funcţie de data semănatului, porumbul îşi va definitiva înflorirea (100%), continuându-se totodată mătăsirea (10-100%), precum şi maturitatea în lapte şi ceară (40- 100%). Totodată, în principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr se vor continua alungirea/îngroşarea axei hipocotile, precum şi acumularea zahărului în rădăcină, iar cartoful va înregistra dezvoltarea tuberculilor, veştejirea/uscarea vrejilor, maturitatea tehnologică, izolat fiind posibilă declanşarea recoltării. 

În toate plantaţiile, seminţoasele vor parcurge creşterea rodului şi acumularea zaharurilor în fructe, iar la sâmburoase se va continua recoltarea. 

La viţa-de-vie se vor semnala creşterea şi acumularea zaharurilor în cea mai mare parte a regiunilor viticole, iar la soiurile de masă, maturarea boabelor. 

Condiţiile agrometeorologice vor fi, în general, favorabile desfăşurării lucrărilor agricole de sezon (recoltarea fructelor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, combaterea bolilor şi dăunătorilor), exceptând zilele cu precipitaţii, conform specialiştilor ANM.