Anunţ oficial cu privire la facturile a 600.000 de români. Hidroelectrica a anunţat ce se întâmplă de la 1 iulie, după eliminarea plafonării tarifelor

Guvernul a stabilit, recent, prelungirea perioadei de plafonare a prețurilor la energie electrică până la 1 iulie și cu 12 luni la gaz. Hidroelectrica a transmis un nou mesaj clienţilor.
Irina Dumitrescu
15 apr. 2025, 18:42
Anunţ oficial cu privire la facturile a 600.000 de români. Hidroelectrica a anunţat ce se întâmplă de la 1 iulie, după eliminarea plafonării tarifelor
Hidroelectrica, acuzată că practică prețuri discriminatorii. ANRE sare în apărarea instituției, însă o cheamă la discuții

Hidroelectrica a avut, din 2020-2021, o ofertă competitivă pentru consumatorii casnici din România, astfel că va veni în întâmpinarea celor 600.000 de clienți ai săi și după expirarea perioadei de plafonare, la 1 iulie 2025, a afirmat luni Radu Constantin, Chief Administrative Officer Hidroelectrica, în cadrul unei conferințe de specialitate.

Guvernul a stabilit, recent, prelungirea perioadei de plafonare a prețurilor la energie electrică până la 1 iulie și cu 12 luni la gaz.

„Din 2020-2021, până în acest moment, Hidroelectrica a avut o ofertă competitivă pentru consumatorii casnici din România și, în continuare, chiar și după momentul 1 iulie 2025, vă asigur de faptul că Hidroelectrica va veni în întâmpinarea celor 600.000 de clienți ai companiei și ai celor care vor dori să devină clienți. Noi încercăm să le oferim o upgradare a tuturor cerințelor din punct de vedere digital și investim deosebit de mult în acest segment de furnizare. Vom fi în continuare un jucător important și ne vom adresa consumatorilor atât casnici, cât și de business’, a menționat Radu Constantin, la Forumul Energiei, organizat de Financial Intelligence.

Hidroelectrica salvează cea mai veche uzină din România. O importantă zonă industrială va fi revitalizată

Potrivit acestuia, această reliberalizare a pieței de energie ‘reprezintă un moment important’. ‘Suntem pentru a treia oară de reliberalizare a pieței energiei. Sperăm că am învățat ce era de învățat. În anul 2018 a fost pentru prima dată când piața de energie din România a fost complet liberalizată. După aceea a venit anul 2021 când a fost o redeschidere completă a pieței de energie din România, iar acum, la 1 iulie 2025, suntem pentru a treia oară’, a precizat Radu Constantin.

 

Prețurile la energie electrică nu scad în piață. Hidroelectrica a vândut pentru tot anul 2026 cu 110 euro/MWh, iar cel mai mare consumator din țară a fost dispus să plătească atât

Hidroelectrica a scos a scos la vânzare, în 14 aprilie, pe una dintre platformele de contracte bilaterale a bursei de energie (PCCB-LE Flex), trei pachete de vânzare de energie electrică cu livrare în 2026. Compania a scos la vânzare, în pachete de câte 5 MW bandă, în total 131.400 MWh, anunţă economica.net.

Prețul cerut a fost de 550 de lei/MWh, și au existat oferte de răspuns, de la furnizori, traderi și de la un client final mare, producătorul de aluminiu Alro Slatina. Pachete au fost  adjudecate la prețuri cuprinse între 553 și 555 de lei/MWh, iar cumpărătorii sunt furnizorul autohton Nova Power and Gas (pentru două pachete) și Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie electrică al țării. Situațiile în care Alro a acceptat să plătească un astfel de preț – 110 euro/MWh – pentru a “sufla” energia competitorilor au fost extrem de rare în ultima vreme.

În pofida așteptărilor ca prețurile pe piață să mai scadă în viitor, iată că nu se întâmplă așa. Așadar, acum Hidroelectrica a obținut pentru energia bandă cu livrare anul viitor cam același preț pe care l-a obținut acum trei săptămâni (atunci încheiase tranzacțiile la 558-559 de lei/MWh) pentru aceeași perioadă și același profil de livrare.

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a pus în dezbatere publică joi un proiect de ordin prin care tranzacțiile cu energie electrică de pe piețele forward se vor putea încheia doar cu plata în avans a 30% din valoarea contractului.

ANRE vorbește în fundamentarea proiectului de Ordin despre “introducerea obligativității unei plăți în avans, la momentul încheierii tranzacțiilor pe piețele de energie electrică la termen, pentru contracte cu perioada de livrare mai mare de 3 luni și momentul începerii livrării mai mare de o lună”

“În contextul volatilității pieței și al riscurilor financiare asociate cu neplata obligațiilor contractuale, este necesară consolidarea mecanismelor de garantare a tranzacțiilor pe piețele la termen. Reglementările actuale prevăd utilizarea unor garanții financiare sub diverse forme, însă acestea nu sunt întotdeauna suficiente pentru a preveni riscurile de neplată. De asemenea, un alt context al introducerii unui avans de plată îl constituie riscul crescut al încheierii unor tranzacții pe piețele la termen, în scop speculativ, prin achiziționarea unor cantități semnificative de energie electrică, fără utilizarea acesteia”, mai arată ANRE.

Ai contract cu PPC, Hidroelectrica, E.ON sau Engie? Serviciul gratuit și rapid pus la dispoziția clienților

Președintele ANRE, George Niculescu, a spus că măsura este una care va contribui la maturizarea pieței de energie. Președintele Consiliului de Administrație al Alro, Marian Năstase (foto), a spus ieri, întrebat despre obligativitatea plății în avans, că această măsură va scumpi energia electrică la client.

Joia trecută am văzut un articol de presă (…) că reglementatorul doreşte să pună o obligativitate pentru furnizori de 30%, dată în avans cash sau cu garanţie bancară, la valoarea contractului. Şi eu m-am gândit, dacă mă tot întreabă lumea ce părere am dacă o să crească sau nu preţurile, acum ştiu sigur: o să crească. Deci acesta e răspunsul şi aşteptăm să crească, pentru că în momentul în care regulamentul acesta se va pune este clar că suma respectivă, cash-ul respectiv sau garanţiile respective, vor fi cerute consumatorului. Am experimentat deja asta în vremea marii crize, când furnizorii ne cereau nişte garanţii, inclusiv de 100% din valoarea contractului. Nouă ca şi consumatori. Deci la consumator nu va scădea preţul, asta e clar”, a punctat Năstase.

Poate și de aceea Alro a cumpărat energie acum, înainte ca ordinul să intre în vigoare, plătind peste 110 euro/MWh. Hidroelectrica a prognozat pentru acest an, în bugetul pe care îl va supune atenției acționarilor, venituri totale de 10,3 miliarde de lei, în creștere cu 2% față de cele din 2024, și cheltuieli totale de 6,1 miliarde de lei, în creștere și ele, cu 15% față de cele ale anului trecut. Așadar, profitul net bugetat de companie pentru acest an este de doar 3,55 miliarde de lei, în scădere cu 13% față de cele 4,06 miliarde de lei preliminate pentru anul 2024.

Compania estimează o producție de energie electrică de doar 13,3 TWh în acest an, în scădere de la cei 13,9 TWh ai anului trecut, pe fondul unei hidraulicități reduse. Producția a scăzut și anul trecut față de 2023, care a fost însă un an foarte bun.

 

Facturile la energie electrică, duble de la 1 iulie. Ce prețuri au principalii furnizori

Singura excepție este Hidroelectrica: în pofida majorării cu 60% a energiei active, prețul final fiind de 1-1,1 lei/KWh.

Astfel, o gospodărie care consumă sub 100 de KWh pe lună va achita o factură de 2,3 ori mai ridicată decât în prezent, la preț plafonat de 0.68 lei/KWh, iar una cu un consum cuprins între 100 și 255 lei/KWh – o factură aproape dublă.

Ofertele concurențiale ale principalilor furnizori de energiei electrică pentru populație prevăd un preț al energiei active de aproximativ 0,8 lei/KWh, aproape dublu față de cel de 0,45 lei/KWh al Hidroelectrica (în creștere și el cu 60% față de actualul nivel de 0,28 lei/KWh), mai arată sursa citată.

 

Cât vor plăti românii, în funcție de furnizor?

– E.ON: 0,83 lei/KWh, ducând la un preț final de peste 1,5 lei/KWh, în funcție de zona de distribuție.

– PPC (fosta Enel): 0,79 lei/KWh, cu un preț final între 1,44 și 1,53 lei/KWh.

– Electrica: 0,80 lei/KWh, rezultând un preț final între 1,45 și 1,53 lei/KWh.

– Premier Energy nu a publicat o ofertă oficială, dar clienții raportează prețuri similare, de aproximativ 1,54 lei/KWh.

Hidroelectrica, furnizorul cu cel mai redus preț al energiei electrice pentru consumatorii casnici, a anunțat că va majora prețul energiei active cu 60%, începând cu 1 aprilie, ceea ce va conduce la un preț final, cu tot cu taxe, de peste un leu/KWh.

Compania atenționează că acesta se va aplica nu numai noilor clienți, ci și celor care au deja contracte în derulare.

Impactul asupra facturii finale va fi însă mai redus, de aproximativ 25%, aceasta cuprinzând pe lângă componenta de preț energie activă și celelalte tarife, impozite și taxe.

Noile prețuri se vor aplica și în perioada 1 aprilie – 1 iulie, până la terminarea perioadei de plafonare a prețurilor la energie, în cazul consumatorilor casnici cu un consum mai mare de 255 KWh/lună, în facturile cărora plafonul de 0,68, respectiv 0,8 lei/KWh sau vechiul preț, după caz, va fi înlocuit cu noul preț.

România a terminat anul 2024 pe poziția a treia în topul celor mai scumpe piețe spot de electricitate din Uniunea Europeană (UE), cu un preț mediu zilnic pe parcursul întregului an de 103,5 euro/MWh, fiind depășită doar de Irlanda (109 euro/MWh) și Italia 107,4 euro/MWh).

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a rupt topurile. Este pe locul 1 în doar 4 zile de la lansare și are o distribuție de excepție
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
Deschidere succesiune la primărie. Este sau nu gratuit?
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Capcană pentru pensionari. Mica recalculare are rezultate zero
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici