Anunţ oficial de la BNR despre economiile românilor în euro, dolari sau aur. Risc mare de devalorizare

Leul românesc pierde teren important în raport cu lira sterlină. De asemenea, leul românesc a pierdut teren şi în raport cu moneda unică euro, cotată la 4,9773 lei româneşti, dar şi în raport cu dolarul american, cotat la 4,5636 lei româneşti.
Filip Stan
17 mart. 2025, 18:04
Anunţ oficial de la BNR despre economiile românilor în euro, dolari sau aur. Risc mare de devalorizare

Curs BNR, 17 martie 2025. Reprezentanţii Băncii Naţionale a României au dat publicităţii cursul valutar pentru luni, 17 martie 2025, iar cifrele afişate arată că leul românesc a pierdut teren important în raport cu lira sterlină.

Concret, leul românesc a pierdut circa un ban în raport cu lira sterlină, astfel că lira sterlină a ajuns să fie cotată la 5,9180 lei româneşti, anună BNR. De asemenea, leul românesc a pierdut circa un ban şi în raport cu francul elveţian, cotat la 5,1701 lei româneşti.

În plus, leul românesc a pierdut teren şi în raport cu moneda unică euro, cotată la 4,9773 lei româneşti, dar şi în raport cu dolarul american, cotat la 4,5636 lei româneşti.

Preţul pentru un gram de aur a crescut cu aproape 80 de bani, astfel că gramul de aur a ajuns să fie cotat la 439,7889 lei, potrivit BNR

Aurul ar putea sări la 4000 dolari/uncie

Un scenariu care nu este exclus de cel supranumit ”Regele obligațiunilor”. Jeffrey Gundlach, CEO-ul companiei DoubleLine Capital, anticipează că prețul aurului ar putea să crească până la 4000 de dolari/uncie, față de 3000 de dolari/uncie cât este în prezent, prag psihologic pe care metalul prețios l-a depășit vineri, marcând, astfel, un record absolut.

Gundlach, supranumit „Regele Obligațiunilor”, a făcut această previziune îndrăzneață, bazându-se pe o analiză a pieței metalului galben în continuă ascensiune, evoluție despre care a avertizat în repetate rânduri.

BNR, anunţ de ultimă oră despre euro ţinuţi de români la saltea, veştile sunt îngrijorătoare

Porninde la observațiile sale, Gundlach spune că această semnele acestei tendințe de creștere neîntrerupte au apărut încă de când prețul metalului era în jur de 1800 de dolari/uncie. Prin urmare, el nu este de acord cu colegii de breaslă care susțin că aurului, indiferent de context, va urca mult peste 3000 de dolari/uncie.

Gundlash arată că, în condițiile în care aurul a evoluat o perioadă destul de lungă de timp într-un interval valoric ridicat, de peste 2600 de dolari/uncie, este foarte probabil ca prețul acestui metal considerat un activ de refugiu și preferat de investitori în vremuri de nesinguranță și instabilitate, să spulbere toate previziunile ”prudente”.

Gundlach a indicat că lunga perioadă de consolidare în jurul nivelului de 1800$ a pregătit terenul pentru o creștere semnificativă a prețului aurului. Deși nu s-a angajat la un calendar precis pentru atingerea pragului de 4000$, el a sugerat că acest nivel este o așteptare rezonabilă, având în vedere modul în care s-a mișcat această piață în ultimii doi ani.

Declarația lui Gundlach vine într-un moment în care investitorii urmăresc cu atenție diverși indicatori economici și evoluții geopolitice care ar putea influența prețul aurului.

DoubleLine Capital, unde Gundlach ocupă funcția de CEO, este recunoscută pentru expertiza sa în domeniul veniturilor fixe și pune un accent puternic pe analiza macroeconomică. Comentariile lui Gundlach cu privire la aur reflectă viziunea sa economică mai largă și sugerează o poziție ascendentă continuă asupra metalului prețios.

 

Presiune pe euro: Pozițiile lungi au atins niveluri istorice. BNR se aşteaptă la cotaţii de 5 lei pentru un euro

Moneda europeană s-a bucurat, în ultima perioadă, de o atenția deosebită din partea investitorilor. Vineri, euro s-a tranzționat în creștere cu 0,2%, la 1,0873 $, ceea ce reprezintă o asceniune de peste 3% de la începutul lunii și de peste 5% de la începutul anului, constată analiștii Bank of America.

Veste bună de la BNR pentru rezervele românilor. Aurul a ajuns la un maxim istoric

„Anunțul autorităților germane care au ajuns la un consens privind creșterea investițiilor în industria apărării, ceea ce presupune o susținere a economiei și noi locuri de muncă, a dus la cel mai mare salt în poziționarea și sentimentul față de euro din istoria sondajului nostru privind sentimentul valutar și al ratelor de dobândă”, au explicat experții băncii americane.

Sentimentul și poziționarea sunt acum aproape la același nivel cu cele atinse în august 2020, după anunțul programului NGEU din iulie.

Programul „Next Generation EU”

Programul „Next Generation EU” (NGEU) este planul Comisiei Europene de redresare economică, destinat să ajute statele membre ale UE să se recupereze după pandemia de COVID-19, în special pe cele care au fost afectate sever.

„Piețele au văzut o schimbarea clară și fără echivoc a orientării fiscale a Germaniei comparabilă cu decizia de emitere comună a datoriei ca răspuns la pandemie, probabil ajutată de ipoteze destul de optimiste privind cheltuielile pentru apărare ale UE”, a declarat BofA.

„Nu este surprinzător să observăm o creștere puternică a așteptărilor privind rata finală a BCE, 88% dintre respondenți anticipând rate terminale de 2% sau mai mult, iar doar o minoritate îngrijorându-se acum de o subestimare a inflației în 2025.”

Prin urmare, pozițiile de durată ale euro core au scăzut semnificativ și sunt scurte pentru prima dată din primăvara anului 2023, a declarat banca.

Pe de altă parte, a avut loc o inversare spectaculoasă a sentimentului valutar față de dolar, care a trecut de la un nivel extrem de optimist în decembrie 2024 la cele mai pesimiste niveluri din 2021, a declarat BofA, deși încă departe de extremele istorice.

În plus, deși poziționarea a devenit scurtă, aceasta este foarte întârziată în raport cu schimbarea radicală a sentimentului. Discrepanța dintre opiniile negative despre dolar și poziționare se află la nivelurile observate în iunie/iulie 2020, când o scurtă perioadă de stabilitate a precedat o lichidare masivă pe parcursul restului anului.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Un gigant din Ungaria dă o nouă lovitură puternică pe piața din România. Va dezvolta o super afacere, în județul unde vor să se mute foarte mulți români
Capital.ro
S-a aflat de ce s-au anulat alegerile. Americanii au făcut urgent anunțul: „Actorul rău este...”
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Alertă maximă de la Google. Mare grijă când faci asta
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Băsescu, demascat. Pe cine conducea fostul președinte din culise: Să nu ne mai alintăm, el era șeful...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare