Anunţ oficial de la BNR despre economiile românilor în euro, dolari sau aur. Risc mare de devalorizare

Leul românesc pierde teren important în raport cu lira sterlină. De asemenea, leul românesc a pierdut teren şi în raport cu moneda unică euro, cotată la 4,9773 lei româneşti, dar şi în raport cu dolarul american, cotat la 4,5636 lei româneşti.
Filip Stan
17 mart. 2025, 18:04
Anunţ oficial de la BNR despre economiile românilor în euro, dolari sau aur. Risc mare de devalorizare

Curs BNR, 17 martie 2025. Reprezentanţii Băncii Naţionale a României au dat publicităţii cursul valutar pentru luni, 17 martie 2025, iar cifrele afişate arată că leul românesc a pierdut teren important în raport cu lira sterlină.

Concret, leul românesc a pierdut circa un ban în raport cu lira sterlină, astfel că lira sterlină a ajuns să fie cotată la 5,9180 lei româneşti, anună BNR. De asemenea, leul românesc a pierdut circa un ban şi în raport cu francul elveţian, cotat la 5,1701 lei româneşti.

În plus, leul românesc a pierdut teren şi în raport cu moneda unică euro, cotată la 4,9773 lei româneşti, dar şi în raport cu dolarul american, cotat la 4,5636 lei româneşti.

Preţul pentru un gram de aur a crescut cu aproape 80 de bani, astfel că gramul de aur a ajuns să fie cotat la 439,7889 lei, potrivit BNR

Aurul ar putea sări la 4000 dolari/uncie

Un scenariu care nu este exclus de cel supranumit ”Regele obligațiunilor”. Jeffrey Gundlach, CEO-ul companiei DoubleLine Capital, anticipează că prețul aurului ar putea să crească până la 4000 de dolari/uncie, față de 3000 de dolari/uncie cât este în prezent, prag psihologic pe care metalul prețios l-a depășit vineri, marcând, astfel, un record absolut.

Gundlach, supranumit „Regele Obligațiunilor”, a făcut această previziune îndrăzneață, bazându-se pe o analiză a pieței metalului galben în continuă ascensiune, evoluție despre care a avertizat în repetate rânduri.

BNR, anunţ de ultimă oră despre euro ţinuţi de români la saltea, veştile sunt îngrijorătoare

Porninde la observațiile sale, Gundlach spune că această semnele acestei tendințe de creștere neîntrerupte au apărut încă de când prețul metalului era în jur de 1800 de dolari/uncie. Prin urmare, el nu este de acord cu colegii de breaslă care susțin că aurului, indiferent de context, va urca mult peste 3000 de dolari/uncie.

Gundlash arată că, în condițiile în care aurul a evoluat o perioadă destul de lungă de timp într-un interval valoric ridicat, de peste 2600 de dolari/uncie, este foarte probabil ca prețul acestui metal considerat un activ de refugiu și preferat de investitori în vremuri de nesinguranță și instabilitate, să spulbere toate previziunile ”prudente”.

Gundlach a indicat că lunga perioadă de consolidare în jurul nivelului de 1800$ a pregătit terenul pentru o creștere semnificativă a prețului aurului. Deși nu s-a angajat la un calendar precis pentru atingerea pragului de 4000$, el a sugerat că acest nivel este o așteptare rezonabilă, având în vedere modul în care s-a mișcat această piață în ultimii doi ani.

Declarația lui Gundlach vine într-un moment în care investitorii urmăresc cu atenție diverși indicatori economici și evoluții geopolitice care ar putea influența prețul aurului.

DoubleLine Capital, unde Gundlach ocupă funcția de CEO, este recunoscută pentru expertiza sa în domeniul veniturilor fixe și pune un accent puternic pe analiza macroeconomică. Comentariile lui Gundlach cu privire la aur reflectă viziunea sa economică mai largă și sugerează o poziție ascendentă continuă asupra metalului prețios.

 

Presiune pe euro: Pozițiile lungi au atins niveluri istorice. BNR se aşteaptă la cotaţii de 5 lei pentru un euro

Moneda europeană s-a bucurat, în ultima perioadă, de o atenția deosebită din partea investitorilor. Vineri, euro s-a tranzționat în creștere cu 0,2%, la 1,0873 $, ceea ce reprezintă o asceniune de peste 3% de la începutul lunii și de peste 5% de la începutul anului, constată analiștii Bank of America.

Veste bună de la BNR pentru rezervele românilor. Aurul a ajuns la un maxim istoric

„Anunțul autorităților germane care au ajuns la un consens privind creșterea investițiilor în industria apărării, ceea ce presupune o susținere a economiei și noi locuri de muncă, a dus la cel mai mare salt în poziționarea și sentimentul față de euro din istoria sondajului nostru privind sentimentul valutar și al ratelor de dobândă”, au explicat experții băncii americane.

Sentimentul și poziționarea sunt acum aproape la același nivel cu cele atinse în august 2020, după anunțul programului NGEU din iulie.

Programul „Next Generation EU”

Programul „Next Generation EU” (NGEU) este planul Comisiei Europene de redresare economică, destinat să ajute statele membre ale UE să se recupereze după pandemia de COVID-19, în special pe cele care au fost afectate sever.

„Piețele au văzut o schimbarea clară și fără echivoc a orientării fiscale a Germaniei comparabilă cu decizia de emitere comună a datoriei ca răspuns la pandemie, probabil ajutată de ipoteze destul de optimiste privind cheltuielile pentru apărare ale UE”, a declarat BofA.

„Nu este surprinzător să observăm o creștere puternică a așteptărilor privind rata finală a BCE, 88% dintre respondenți anticipând rate terminale de 2% sau mai mult, iar doar o minoritate îngrijorându-se acum de o subestimare a inflației în 2025.”

Prin urmare, pozițiile de durată ale euro core au scăzut semnificativ și sunt scurte pentru prima dată din primăvara anului 2023, a declarat banca.

Pe de altă parte, a avut loc o inversare spectaculoasă a sentimentului valutar față de dolar, care a trecut de la un nivel extrem de optimist în decembrie 2024 la cele mai pesimiste niveluri din 2021, a declarat BofA, deși încă departe de extremele istorice.

În plus, deși poziționarea a devenit scurtă, aceasta este foarte întârziată în raport cu schimbarea radicală a sentimentului. Discrepanța dintre opiniile negative despre dolar și poziționare se află la nivelurile observate în iunie/iulie 2020, când o scurtă perioadă de stabilitate a precedat o lichidare masivă pe parcursul restului anului.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Șase zodii primesc ajutor divin în următoarele 7 zile. Balanțele sunt cele mai avantajate
Capital.ro
Permis de conducere 2025. Șoferii amendați pe loc din cauza permisului. NU se ține cont că e valabil
Playtech.ro
Mișcarea „istorică” făcută de Prințul William la funeraliile Papei Francisc. Viitorul rege a avut o reacție senzațională, abia acum s-a aflat
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Momente de teroare pentru o femeie din Brooklyn, atacată de un grup de evrei ortodocși. „Amenințau cu violul, scandau «moarte arabilor»”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Rețetele secrete, doar pentru Ceaușescu. Prăjitura preferată a dictatorului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie pentru românii cu mașini vechi. Primesc 10.000 de lei de la stat. Înscrieri din 30 aprilie, ora 10:00
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ea este Andreea Cristiana, eleva de clasa a XI-a din Iași care s-a speriat de un urs și s-a înecat în Lacul Frumoasa din Harghita
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Cel mai nou sondaj pentru alegerile prezidențiale. Scade diferența dintre primii doi candidați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
A cumpărat Bitcoin de 1,4 miliarde de dolari şi depăşeşte de peste 50 de ori Tesla la deţinerile de criptomonede