Anunţ pentru cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceţi cu numerarul şi care este fondul de urgenţă

Se spune că oamenii ar trebui să aibă la dispoziție un fond de urgență, diferit în funcție de salariu, pentru a face față costurilor neașteptate. Într-o lume ideală, ar trebui să fie minimul necesar pentru a face față unor situații de viață neprevăzute.
Filip Stan
25 apr. 2025, 12:22
Anunţ pentru cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceţi cu numerarul şi care este fondul de urgenţă

Blamat, aproape de a fi trimis în istorie, numerarul revine în trend în toată lumea, bântuită acum de crize economice şi conflicte militare. Cu un cost al vieții din ce în ce mai mare în ultimii ani, se vorbește tot mai des de fonduri de urgență, investiții și care este cea mai bună rată a dobânzii pentru economii. Departamentul pentru Muncă și Pensii din Marea Britanie a dezvăluit cât de mult ar trebui să economisească oamenii și unde ar trebui să țină acei bani, în funcție de vârstă, salariu și starea civilă, scrie thisismoney.co.uk.

Se spune că oamenii ar trebui să aibă la dispoziție un fond de urgență, diferit în funcție de salariu, pentru a face față costurilor neașteptate. Într-o lume ideală, ar trebui să fie minimul necesar pentru a face față unor situații de viață neprevăzute. Cu toate acestea, 20% dintre toți britanici spun că au mai puțin de 100 de lire sterline în economii, arată datele DWP.

Era retragerilor de la bancomat devine istorie. Cum faci rost de numerar dacă îți ții economiile pe card

18% au mai mult de 100 de lire sterline, dar mai puțin de 1.500 de lire sterline. Această sumă este mult sub 2.297 de lire sterline pe care cineva cu salariul mediu din Marea Britanie (puțin peste 34.000 de lire sterline) ar trebui să-i aibă acasă în fiecare lună, după impozitare.

De fapt, doar o treime dintre oameni au economii de peste 16.000 de lire sterline, în timp ce 23% au mai mult de 30.000 de lire sterline la saltea.

Cele mai mari economii le au cei care au peste acest nivel, 12% având între 50.000 și 200.000 lire sterline, 3% între 200.000 și 500.000 lire sterline și 2% au economii de 500.000 lire sterline sau mai mult.

În mod clar, venitul a avut un efect semnificativ asupra sumei pe care oamenii o pun deoparte pentru zile negre. Cu toate acestea, mulți cu venituri mari nu fac deloc economii, arată datele.

Aproximativ 35% dintre oamenii care câștigau mai mult de 2.000 de lire sterline pe săptămână au economisit peste 50.000 de lire sterline și 21% dintre ei au economisit mai puțin de 3.000 de lire sterline.

Unde ar trebui ținut numerarul

Având în vedere beneficiile fiscale, conturile de economii individuale sau Isas se dovedesc cel mai popular mod de a economisi, aproape o treime deținând banii în conturi. Popularitatea acestor conturi crește odată cu vârsta. Doar 19% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani dețin bani într-un ISA, comparativ cu aproximativ 40% dintre cei între 75 și 84 de ani, în timp ce 39% dintre cei cu vârsta între 65 și 74 de ani au aceste conturi.

Persoanele în vârstă dețin conturi Isas, 50% dintre aceștia păstrând fonduri în aceste conturi, comparativ cu doar 24% dintre cuplurile cu copii și doar 11% dintre părinții singuri cu copii.

Diferența generațională se dovedește și mai puternică atunci când vine vorba de Obligațiuni Premium, care sunt nepopulare în rândul tinerilor. Doar 3% dintre cei sub 24 de ani dețin Obligațiuni Premium.

Deși investițiile se dovedesc mai populare în rândul tinerilor decât Obligațiunile Premium, deținute de aproximativ 7%, cifrele pălesc în comparație cu cele ale generațiilor mai în vârstă.

Aproximativ 15% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 45 și 74 de ani au o anumită formă de investiții. Cu cât grupul este mai în vârstă, cu atât procentul este mai mare.

Dispar banii cash? Magazinele și barurile din Austria au început să nu mai accepte numerarul. Ce se întâmplă în România

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Banii primiți pentru înmormântare. Suma acordată în acest an
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici