Anunţ-surpriză al Bisericii Ortodoxe Române despre Sergiu Nicolaescu

Biserica Ortodoxă Română ar putea să îşi reconsidere poziţia faţă de Sergiu Nicolaescu. Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al BOR, a explicat că s-ar putea face slujba de pomenire a regizorului Sergiu Nicolaescu. Pentru a ţine această slujbă, testamentul care a apărut în presă trebuie să fie real, iar rămăşiţele pământeşti ale regizorului trebuie înhumate.

10 iul. 2013, 08:33
Anunţ-surpriză al Bisericii Ortodoxe Române despre Sergiu Nicolaescu

Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al BOR, a declarat că se poate oficia o slujbă de pomenire pentru Sergiu Nicolaescu, cu condiţia ca urna cu cenuşa regizorului să fie îngropată, iar testamentul său care a apărut în presă să fie real, potrivit Ziarului Ring.

„Dacă se constată că într-adevăr dorinţa testamentară reală a domnului Sergiu Nicolaescu a fost înmormântarea după datinile creştineşti, se poate acorda o dispensă pentru o slujbă de pomenire a regretatului regizor Sergiu Nicolaescu, după ce urna cu cenuşa lui va fi pusă într-un mormânt, străjuit de o cruce. Astfel va exista şi un loc de omagiere a memoriei lui”, potrivit unui comunicat al BOR.

Sora lui Sergiu Nicolaescu a precizat că fratele ei nu a vrut să fie incinerat şi a cerut intervenţia Bisericii Ortodoxe Române în sprijinul solicitării sale.

Sergiu Nicolaescu a decedat pe 3 ianuarie 2013, la vârsta de 82 de ani, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, au anunţat reprezentanţii Spitalului Elias din Capitală, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012.

Trupul neînsufleţit al marelui regizor Sergiu Nicolaescu a fost incinerat la crematoriul Vitan-Bârzeşti din Bucureşti, cu onoruri militare, la ceremonia de incinerare participând familia, prietenii şi apropiaţii regizorului. Decizia de a fi incinerat a creat numeroase conflicte şi nu a fost văzută cu ochi buni de toţi românii.

Cineastul Sergiu Nicolaescu a strâns, la capătul unei cariere de peste 40 de ani, o colecţie impresionantă de peste 60 de filme, în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în acelaşi timp, haina de regizor, scenarist şi actor, cu o abilitate neobişnuită.