Anunț teribil pentru Nicolas Sarkozy: fostul președinte al Franței, găsit vinovat de corupție, potrivit Curții de Apel

Situație nefericită pentru Nicolas Sarkozy. Avocații săi nu au reușit să convingă instanța. Celebrul politician a fost găsit vinovat pentru corupție. 

17 mai 2023, 13:04
Anunț teribil pentru Nicolas Sarkozy: fostul președinte al Franței, găsit vinovat de corupție, potrivit Curții de Apel

Miercuri, 17 mai 2023, la Curtea de Apel de la Paris, Nicolas Sarkozy a pierdut procesul, în urma condamnării la trei ani de detenție, din 2021, pentru corupție și trafic de influență.

Astăzi, instanța a menținut sentința de trei ani de închisoare, scrie presa internațională. Judecătorul a stabilit că doi ani au fost suspendați, iar pentru anul rămas, Sarkozy va purta brățară electronică, în loc să meargă la închisoare.

La Tribunal, Sarkozy și-a făcut apariția într-un costum gri închis. Avocatul fostului președinte a susținut nevinovăția clientului său.

„Nicolas Sarkozy este nevinovat de acuzațiile pentru care a fost condamnat”, a transmis instanței avocatul apărării, Jacqueline Laffont.

„Vom merge până la capăt. Acesta este doar începutul, a adăugat aceasta”.

Sarkozy va contesta hotărârea în apel la cea mai înaltă instanță din Franța, Cour de Cassation, a declarat Laffont.

Care sunt acuzațiile la adresa lui Nicolas Sarkozy

O instanță inferioară din 2021 l-a găsit pe Sarkozy vinovat că a încercat să mituiască un judecător după ce a părăsit funcția și că a făcut trafic de influență în schimbul unor informații confidențiale despre o anchetă privind finanțele campaniei sale din 2007.

Chiar la începutul lui mai 2023, procurorii financiari au cerut, într-un caz separat, ca Sarkozy să fie judecat pentru acuzații de corupție și finanțare ilegală a unei campanii electorale, în legătură cu presupusa finanțare libiană a candidaturii sale la președinție din 2007.

Cazul judecat miercuri, cunoscut în Franța sub numele de „afacerea interceptărilor telefonice”, este indirect legat de suspiciunea de finanțare ilegală a campaniei electorale.

În 2013, anchetatorii care cercetau o conexiune libiană au pus sub ascultare două dintre liniile telefonice ale lui Sarkozy și au descoperit o linie telefonică secretă folosită de fostul președinte și de avocatul său, ceea ce a dus în cele din urmă la ancheta de corupție.

Fostul președinte al Franței, acum în vârstă de 68 de ani, a fost șef la Champs-Elysee între 2007 și 2012, a negat în mod constant acuzațiile.

Singurul alt președinte din timpul celei de-a cincea Republici franceze, veche de 64 de ani, care a mai fost condamnat de un tribunal a fost predecesorul conservator al lui Sarkozy, Jacques Chirac, care a fost găsit vinovat de corupție în 2011.