Anunţul care-i îngrozeşte pe românii îndrăgostiţi de vacanţe în Grecia. A crescut puternic preţul unei gustări delicioase şi extrem de populare

Impactul dăunător al inflaţiei începe să se resimtă în Grecia, una dintre principalele destinaţii de vacanţă pentru mii de români. Un exemplu este că preţul unui souvlaki, gustare populară atât în rândul localnicilor cât şi al turiştilor, a crescut în medie cu 30%.

02 iun. 2022, 10:32
Anunţul care-i îngrozeşte pe românii îndrăgostiţi de vacanţe în Grecia. A crescut puternic preţul unei gustări delicioase şi extrem de populare
foto: Pixabay

Românii îndrăgostiţi de vacanţe în Grecia ar trebui să ţină cont de faptul că statul elen se confruntă cu o inflaţie de peste 10%, un maxim la ultimilor 28 de ani. Astfel, e posibil ca anul acesta să scoată mai mulţi bani din buzunar în concediu.

O porţie de souvlaki, gustarea cu carne la grătar, învelită în lipie, cu salată şi iaurt cu usturoi, s-a scumpit simţitor. Acum, a ajuns să coste în medie 3,30 euro (3,55 dolari), în zona Atenei. Vorbim despre o creştere de 30% faţă de vara trecută.

Citeşte şi: Băutura – minune care te vindecă de numeroase boli grave. Ai nevoie de doar două ingrediente, iată cum se prepară

S-a scumpit o porţie de souvlaki în Grecia. Cum sunt afectate restaurantele din cauza războiului din Ucraina

Principalele ingrediente ale souvlaki – carne, legume şi ulei de floarea-soarelui – s-au scumpit, odată cu preţurile energiei. Mai mult, lanţurile de aprovizionare au fost afectate pe fondul războiului din Ucraina şi al pandemiei COVID-19. Acest lucru evidenţiază unele dintre principalele presiuni cu care se confruntă economia mondială, transmite agenţia Reuters, citată de News.ro.

”Războiul din Ucraina ne-a afectat foarte mult. Clienţii greci au scăzut substanţial”, a spus Thanasis Golas (79 de ani), proprietarul unuia dintre cele mai vechi magazine de kebab din districtul Monastiraki din Atena.

Deşi era considerată multă vreme o gustare ieftină, souvlaki nu ar putea să nu mai fie la fel de accesibilă persoanelor cu bugete reduse.

„În trecut îmi cumpăram două-trei souvlaki, azi am cumpărat doar unul, pentru că este foarte scump, iar salariile sunt mici acum”, a mărturisit Morina Ntotsi, o femeie de serviciu în vârstă de 58 de ani, care câştigă 720 de euro pe lună, conform sursei citate.

De asemenea, sindicatul Grill and Restaurant din Atena spune că preţul cărnii de porc a crescut cu 30% în ultimele 12 luni. Totodată, uleiul de floarea soarelui importat preponderent din Ucraina s-a scumpit cu 125%, iar facturile la electricitate s-au dublat.

”Sper că războiul se va sfârşi curând”, a spus Spyros Bairachtaris, a cărui familie deţine un restaurant lângă Acropole de mai bine de 140 de ani.

După dublarea facturii la energie electrică, antreprenorul mărturiseşte că se chinuie să ţină preţul souvlaki-ului la mai puţin 3 euro pe porţie.

Citeşte şi: Sosul banal care vindecă întregul sistem imunitar. Ingredientele le ai chiar în bucătăria ta + cea mai bună reţetă VIDEO