Anunţul de demisie al Papei Benedict al XVI-lea. Ce motive invocă Suveranul Pontif

Papa Benedict al XVI-lea a anunţat luni, în timpul consistoriului de la Vatican, că va demisiona pe 28 februarie. Principalele motive pe care le invocă sunt "vârsta înaintată" şi faptul că nu mai are "forţa" fizică sau mentală pentru a-şi continua mandatul.

11 feb. 2013, 11:52
Anunţul de demisie al Papei Benedict al XVI-lea. Ce motive invocă Suveranul Pontif

„Iubiți frați,

V-am convocat în acest Consistoriu, nu numai pentru cele trei canonizări, dar şi pentru a vă comunica o decizie de mare importanță pentru viața mea în cadrul Bisericii. După ce mi-am analizat conştiinţa în faţa Domnului, în diverse rânduri, am ajuns la certitudinea că forţele mele, din cauza vârstei mele avansate, nu mai sunt apt pentru exercitarea într-un mod adecvat a ministerului petrinian”, a declarat Papa în latină, în timpul consistoriului de la Vatican, potrivit traducerii în franceză realizată de Vatican ulterior.

Atât puterea mentală cât şi cea fizică sunt necesare pentru funcţia de papă, spune el, și în ultimele câteva luni aceste „forţe” i s-au deteriorat.

„Sunt conștient că acest minister, din cauza naturii sale spirituale esențiale, trebuie condus nu numai prin cuvinte și fapte, dar şi prin rugăciune și suferință. Cu toate acestea, sub rezerva atâtor schimbari rapide în lumea de astăzi, zguduită de problemele de relevanță profundă pentru viața de credință, în scopul de a guverna sub cuvântul lui Sf. Petru și a proclama Evanghelia, atât puterea minții și a corpului sunt necesare, ambele care, în ultimele câteva luni, s-au deteriorat în mine, în măsura în care trebuie să recunosc incapacitatea mea de a îndeplini în mod adecvat funcţia în ministerul care mi-a fost încredințat.

Din acest motiv, în deplină libertate şi pe deplin conștient de gravitatea acestui gest, declar că renunț la ministerul episcopului Romei, Succesor al Sfântului Petru, care mi-a fost încredințat de către cardinali la 19 aprilie 2005, într-un astfel de mod, că, la 28 februarie 2013, la ora 20:00, Sfântul Scaun va fi vacant și un conclav pentru alegerea noului Pontif Suprem va trebui să fie convocat de către cei competenţi”, a declarat Suveranul Pontif.

În încheiere, Papa Benedict al XVI-lea a mulţumit pentru susţinerea pe care a primit-o în mandatul său.

„Iubiți frați, vă mulțumesc sincer pentru toată dragostea și munca cu care m-aţi susținut și cer iertare pentru toate defectele mele. Și acum, să ne încredințăm Sfânta Biserică în grija pastorului nostru Suprem, Domnul nostru Iisus Hristos, și să o implorăm pe sfânta Maica Maria în așa fel încât ea să poată asista cardinalii cu solicitudinea ei maternă la alegerea unui nou Suveran Pontif. În ceea ce mă privește, aș vrea să servesc, de asemenea, cu devotament Sfânta Biserică a lui Dumnezeu, în viitor, printr-o viață dedicată rugăciunii”, a conchis acesta.