ANUNŢUL lui Victor Ponta pentru cadrele didactice care urmau să părăsească sistemul

Premierul Victor Ponta a anuntat miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, ca Executivul va amana cu un an termenul prevazut de Legea Educatiei inca de acum 4 ani, deci din 2011, pana la care cadrele didactice din invatamantul universitar erau obligate sa obtina titlul de doctor.

30 sept. 2015, 11:35
ANUNŢUL lui Victor Ponta pentru cadrele didactice care urmau să părăsească sistemul

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni, la Timișoara, că începând de la 1 octombrie aproape 3.000 de cadre didactice din învățământul superior românesc vor fi obligate să părăsească sistemul, pentru că nu au obținut titlul de doctor.

„Amanam cu un an acea prevedere din legea educatiei ca de maine dam afara 3.000 de cadre didatice din universitati„, a anunţat Victor Ponta, citat de hotnews.ro.

„Astazi rezolvam cateva dintre probleme, ca asta e treaba guvernului, sa rezolve si probleme pe care nu le-am provocat noi. In primul rand, domnul ministru Cimpeanu [ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu – n.red.], amanam cu un an acea prevedere, altfel bine-intentionata, dar nerealista, ca de maine dam afara 3.000 de cadre didatice din universitati. Legea din 2011 din pacate n-a fost realista, inteleg ca toti rectorii v-au cerut acest lucru si indreptam pe cat putem”, a declarat Victor Ponta, la inceputul sedintei de guvern de astazi, 30 septembrie 2015.

Declaratia premierului vine la 3 zile dupa ce ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a anuntat la Arad la deschiderea anului universitar ca in sedinta de miercuri, 30 septembrie, a Guvernului va adopta o noua prorogare, pana la data de 30 octombrie 2016, a termenului pana la care cadrele didactice din invatamantul universitar erau obligate sa obtina titlul de doctor sau sa paraseasca sistemul.

Sorin Câmpeanu declara, zilele trecute, că la nivel național la începutul anului 2010 existau 66% cadre didactice cu titlu de doctor, iar la începutul anului 2015 erau 80 % cadre didactice titulare cu titlu de doctor și 4.500 fără titlu de doctor.

‘Conform legii, în data de 30 septembrie, din păcate, aceia dintre cei care compun acest grup de 4.500 de colegi care nu au reușit să susțină tezele de doctorat în intervalul ianuarie-septembrie 2015, vor fi nevoiți, conform legii, care nu este întotdeauna în coerență cu dorința de dezvoltare și uneori nici cu logica, să părăsească sistemul. Și este vorba despre aproape 3.000 de colegi‘, a afirmat Cîmpeanu.

Ministrul a subliniat faptul că în condițiile în care se înregistrează o scădere a numărului de cadre didactice tinere din universități, de la 30% la nivel național în 2010, la 17% la începutul anului 2015, ‘ieșirea din sistem a acestor tineri colegi fără titlu de doctor va afecta și mai mult proporția cadrelor didactice tinere ce activează în învățământul superior și asta, în ultimă instanță, dacă nu găsim soluții, și nu este ușor de găsit, va afecta dezvoltarea în ansamblu a învățământului superior din România’.

‘Dar, începând cu ziua de 1 octombrie ne putem mândri cu un procent de 100% cadre didactice titulare cu titlu de doctor, pentru că toți cei care nu vor avea acest titlu vor părăsi sistemul. Dar oare la ce ne va folosi că avem 100% cadre didactice care dețin titlu de doctor’, a conchis ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.