Anunţul Metrorex după ce o garnitură de metrou a rupt parapetul de protecţie la depoul Berceni

Conducerea Metrorex a anunţat, miercuri, că Agentia de Investigare Feroviara Română face verificări cu privire la incidentul în care a fost implicată o garnitură de metrou, în ianuarie, în depoul Berceni. "După finalizarea raportului comisiei de investigare a AGIFER, conducerea Metrorex va dispune acțiuni în consecință", a precizat Dumitru Şodolescu, directorul Metrorex.

20 mart. 2019, 11:30
Anunţul Metrorex după ce o garnitură de metrou a rupt parapetul de protecţie la depoul Berceni

Conducerea Metrorex nu poate face supoziţii cu privire la cauza producerii evenimentului din ianuarie, cercetarea efectuată de către Agentia de Investigare Feroviara Română – (AGIFER) aflându-se în desfăşurare, a declarat miercuri, într-un comunicat, Ion Şodolescu, directorul companiei.

„Evenimentul petrecut pe data de 26 ianuarie 2019 se află în atenția conducerii Metrorex. La acea dată, un tren de metrou remorcat de către o locomotivă, aflat în activitate de manevră în depoul Berceni, a fost implicat într-un incident. Evenimentul face subiectul unei cercetări efectuate de către o comisie numită de AGIFER.

Cercetarea efectuată de către Agentia de Investigare Feroviara Română – (AGIFER), conform reglementărilor legale în vigoare, se află în desfășurare. Metrorex nu a primit până la acest moment concluziile instituției abilitate. 
Pentru a nu interveni în ancheta aflată în curs, conducerea Metrorex nu poate face supoziții cu privire la cauza producerii evenimentului.

Precizăm că trenul implicat în incident nu circula cu călători și nu a fost pusă în pericol siguranța acestora.

În activitatea curentă de circulație a metroului cu călători nu se poate produce un astfel de incident, întrucât condițiile desfășurării activității de manevră sunt total diferite, față de circulația trenurilor cu pasageri”, precizează directorul Metrorex.

„După finalizarea raportului comisiei de investigare a AGIFER, conducerea Metrorex va dispune acțiuni în consecință. Rezultatul anchetei va fi făcut public conform prevederilor legale”, mai precizează Dumitru Şodolescu. 

Conducerea Metrorex mai precizează că „circulaţia trenurilor de metrou cu călători se desfăşoară în condiţii de siguranţă”. „Societatea respectă reglementările şi normele în vigoare. Atât Metrorex cât şi instituţiile cu atribuţii în controlul activităţilor privind siguranţa circulaţiei, verifică în permanenţă respectarea procedurilor, iar eventualele accidente/incidente produse în circulaţia trenurilor cu călători sunt investigate de Agenţia de Investigare Feroviară Română – AGIFER. În urma acestor investigaţii rezultă, dupa caz, recomandări de siguranţă care sunt puse în aplicare de către Metrorex”, a declarat directorul Metrorex.

Reacţia Metrorex vine după ce angajaţi ai Metrorex au declarat pentru Mediafax că una dintre cauzele incidentului de la metrou din ianuarie, când două vagoane au sărit de pe şine în depoul Berceni, este un software care a menţinut alimentarea vagoanelor, toate trenurile comportându-se la fel în timpul testelor efectuate după accident.

Vă reamintim că o garnitură de metrou care gara la capăt de linie în depoul Berceni a rupt parapetul de protecţie, în ianuarie, iar două vagoane au sărit de pe şine, fiind suspendat la circa doi metri înălţime faţă de terasament. Vatmanul a suferit o contuzie.