Marius Budăi, anunţ de ultimă oră despre alocaţiile copiilor. Ordonanţa se află pe traseul avizării

Ministrul Muncii, noi detalii despre actul normativ privind alocaţia pentru copii. Ordonanţa este deja în proceduri de avizare, iar mîine Guvernul ar putea adopta actul normativ. În plus, se prevede şi mărirea alocaţiilor pentru copiii cu handicap.

18 feb. 2019, 11:58
Marius Budăi, anunţ de ultimă oră despre alocaţiile copiilor. Ordonanţa se află pe traseul avizării

„Asa cum am promis, vineri am si redactat OUG. Am convocat dimineaţă grupul de dialog social, am trimis OUG-ul la Consiliul Economic si la avizare la ministere. Speram ca maine sa obtinem toate aceste avize si sa intram in sedinţa de Guvern cu ea.  Am prevazut in OUG ca de la 1 martie sa fie prevazuta marirea acestei alocatii. Era vorba de copiii cu dizabilităţi intre 2 si 18 ani, apoi daca urmeaza studii pana la 26. Am recalulat si am asigurat majorarea la 300 de lei”, a spus Marius Budăi.

Astfel, potrivit proiectului de OUG, articolul 3 din Legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins: „(1) Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se stabileşte astfel: 300 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; 150 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin. (3); 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap”.

Totodată, este introdus un nou alineat conform căruia „Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii, prevăzut la alin.(1) se majorează prin hotărâre a Guvernului”.

Potrivit Ministerului Muncii, se modifică şi alineatul (1) al articolului 58 din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările şi completările ulterioare, şi va avea următorul cuprins: „(1) Copiii cu handicap, inclusiv copiii cu handicap de tip HIV/SIDA, beneficiază de alocaţie de stat în condiţiile şi în cuantumul prevăzut de lege”.

Acelaşi proiect de OUG prevede că modificările se aplică începând din 1 martie anul acesta.

Potrivit Legii nr. 61/1993, alocatia de stat pentru copii este o forma de ocrotire acordata de catre stat, fara discriminare, tuturor copiilor din Romania. De aceasta alocatie beneficiaza toti copiii cu varsta de pana la 18 ani, dar si tinerii majori, cu conditia ca acestia sa frecventeze cursurile invatamantului liceal sau profesional. In cazul tinerilor care repeta un an scolar, nu se mai acorda alocatia de stat, cu exceptia situatiei in care acestia sunt nevoiti sa repete anul scolar din motive medicale.

Beneficiaza de alocatie de stat pentru copii si copiii cetatenilor straini, precum si ai persoanelor fara cetatenie rezidenti/rezidente in Romania, in conditiile legii, daca locuiesc impreuna cu parintii.

Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii stipuleaza ca aceasta se plateste „unuia dintre parinti pe baza acordului acestora sau, in caz de neintelegere, pe baza deciziei autoritatii tutelare ori a hotararii judecatoresti, parintelui caruia i s-a incredintat copilul spre crestere si educare”. De asemenea, actul normativ prevede ca aceasta alocatie sa se poata plati „si tutorelui, curatorului, persoanei careia i-a fost dat in plasament familial copilul, inclusiv asistentului maternal sau persoanei careia i-a fost incredintat copilul in vederea adoptiei, in conditiile legii”.

Citeşte şi Teodorovici, anunţ de ULTIMĂ ORĂ despre alocaţii. Ce se întâmplă cu majorarea promisă din martie

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, că a discutat cu ministrul Muncii despre ordonanţa de urgenţă prin care să se reglementeze majorarea alocaţiilor pentru copii, spunând că aceasta va fi adoptată. Dăncilă a menţionat că majorarea ar urma să se aplice începând cu 1 martie, nefiind luată în calcul o prorogare.

Dăncilă a spus că nu se poate finanţa majorarea alocaţiilor din bugetul asigurărilor sociale.

„După cum ştiţi, tot noi am identificat soluţia prin a lua din deficit şi a creşte alocaţiile. Mai mult, legea alocaţiilor de stat este Legea 61/1993, bineînţeles cu modificările şi completările ulterioare, mai ales la articolul 3. Deci ca să putem modifica alocaţiile pentru copii, trebuie să dăm o ordonanţă de Guvern, o ordonanţă de urgenţă, în care să reglementăm calculul acestor alocaţii”, a afirmat Dăncilă.

Ea a adăugat că aceste alocaţii ar urma să crească de la 1 martie.

„Încă o dată mă uimeşte faptul că se dă dovadă de atâta neseriozitate, să spui că iei din excedent, excedentul care îl ai la sfârşitul anului, în ultimul trimestru, şi să creşti alocaţiile cu 1 martie mi se pare un lucru total neserios”, a continuat Dăncilă.

Dăncilă a afirmat că a vorbit cu ministrul Muncii şi va fi adoptată această ordonanţă de urgenţă, nefiind luată în calcul prorogarea acestei măsuri.

Ea a mai spus că deficitul este 2,76, deci fiind sub 3% se încadrează în normele europene.