Anunțul momentului făcut de BNR! Veste nemiloasă pentru toți românii cu rate la bănci

Avertisment pentru românii cu rate la bănci lansat de Banca Națională a României (BNR). Directorul Direcției stabilitate financiară, Eugen Rădulescu, a explicat de ce nu ar trebui românii să renunțe în acest moment la IRCC în detrimentul ROBOR.

20 ian. 2023, 20:44
Anunțul momentului făcut de BNR! Veste nemiloasă pentru toți românii cu rate la bănci

Anunțul momentului făcut de BNR! Chiar dacă ROBOR a început să scadă, specialistul economic susține că românii nu ar trebui să renunțe la IRCC. Limita de îndatorare a românilor care au accesat credite bancare a ajuns la 40-45%, iar mulți dintre aceștia nu au avut parte de creșterea veniturilor și sunt în continuare într-o situație specială. Cu toate acestea, Eugen Rădulescu nu recomandă întoarcerea la ROBOR.

Citește și BNR a majorat dobânda cheie la 7%. Cresc iar ratele românilor

Avertismentul BNR pentru românii cu rate la bănci. De ce nu e recomandată trecerea la ROBOR

„Adică s-au dus undeva fix către limita de îndatorare la 40-45% și nu le-au crescut veniturile cum anticipau. Și acum sunt într-o situație mai critică. Nu, ideea că ar putea să treacă înapoi la ROBOR nu cred că este o idee bună, pentru că nu cred că dobânda pe care ar plăti-o acum la ROBOR ar fi mai mică decât dobânda pe care ar plăti-o tot acum la IRCC.

De obicei, ceea ce s-a întâmplat a fost că dobânda la ROBOR a fost puțin mai ridicată. Adică nu, ROBOR-ul a fost puțin mai ridicat, dar marja de dobândă la ROBOR a fost mai redusă decât la IRCC, în timp ce la IRCC dobânda a fost mai mică decât la ROBOR. Marja de dobândă însă, a fost ceva mai ridicată. Nu putem vorbi despre sute de mii de oameni care au trecut de la ROBOR la IRCC, pentru că vorbim despre câteva sute de mii care reprezintă totalul creditelor imobiliare din România. Nu, nu ar fi trecut toți de la ROBOR la IRCC și toți sunt în situația de a nu putea să plătească”, a declarat Eugen Rădulescu, director BNR în Direcţia stabilitate financiară.

Citește și Lovitură pentru români la început de an. Cresc iar ratele. BNR va majora dobânda cheie

Sunt și vești bune pentru românii care depind de ROBOR când vine vorba de ratele la bănci. A ajuns la un platou și, totuși, indicele IRCC va continua să crească în următoarele șase luni.

„Adică dacă pentru dobânzile în lei, cele care sunt legate de ROBOR, să fi ajuns deja la un platou și ele să pot să scadă în continuare, cele care sunt legate de IRCC aproape sigur vor continua să crească până când vor atinge platoul, cu un decalaj de şase luni față de cele legate de ROBOR. În ceea ce privește creditele în valută, aproape așteptăm să vedem care vor fi evoluțiile viitoare pe piață, dar nu anticipăm că vom rămâne pe aceste ratele ale dobânzilor în euro, ele vor crește”, a adăugat Eugen Rădulescu.