Anunțul momentului pentru pensionari! Ce se întâmplă cu distribuirea prin poștă a deciziilor de recalculare a pensiilor

S-a încheiat recalcularea pensiilor din România, introdusă de Guvernul PSD. Toate deciziile de recalculare urmează să fie trimise prin poștă, de vineri, pentru toți pensionarii români, până în 31 august.
Alina Costache
13 aug. 2024, 21:43
Anunțul momentului pentru pensionari! Ce se întâmplă cu distribuirea prin poștă a deciziilor de recalculare a pensiilor

Anunțul momentului pentru pensionari. Începând din septembrie, pensionarii vor primi noul cuantum al pensiei. Vorbim de măriri de 40%, în medie.

Principiul ce a stat la baza noii legi spune că la muncă și contribuție egală se primesc pesii egale. Este prima dată în istoria României când printr-o singură lege sunt recalculate absolut toate pensiile aflate în plată în țara noastră, astfel încât inechitățile să dispară definitiv din sistemul național de pensii publice.

Citește și Climatul economic pozitiv a dus la dublarea numărului de firme din România: tot mai mulți români se simt încurajați să-și deschidă propria afacere

Noua formulă de calcul pentru pensiile din România conține trei elemente:

  • punctele contributive (rezultate din contribuții)
  • punctele asimilate (ex. facultatea, stagiul militar etc)
  • punctele de stabilitate (acordate în funcție de vechime).

Un mit vehiculat în ultima vreme pică, și anume că va conta mai mult vechimea decât contribuțiile. Cei din Ministerul Muncii au explicat că punctele contributive sunt pe primul loc în noua formulă de calcul, iar în termeni generali vor fi în egală măsura avantajați cei care au muncit și au contribuit mai mult de-a lungul vieții.

Vineri, 16 august, pensiile vor începe să fie distribuite prin Poșta Română până în data de 31 august, iar din septembrie pensionarii își vor primi pensiile recalculate. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, condus de Simona Bucura-Oprescu, dă asigurări și pentru pensionarii care nu vor fi găsiți acasă de poștașul care vine să le înmâneze decizia de recalculare. Aceștia au timp 20 de zile să meargă să-și ridice decizia de la oficiul poștal la care sunt arondați. Iar dacă nu reușesc nici în acest interval, pot merge mai târziu să o ia de la Casa de Pensii.

Oricum, faptul că un pensionar nu a intrat în posesia deciziei nu îi afectează în niciun fel drepturile. După 1 septembrie, acesta va primi oricum pensia recalculată, la termen, indiferent dacă a intrat sau nu în posesia deciziei de recalculare.

Peste 3 milioane de pensionari vor primi mai mulți bani după recalculare

Majoritatea pensiilor din România vor înregistra creșteri după recalculare. Mai exact peste 3 milioane de pensii vor fi mai mari din septembrie, din totalul de peste 4,7 milioane de pensionari pe care țara noastră îi are la acest moment.

Mai mult decât atât, nimeni nu va pierde bani din pensie în urma recalculării. În cazul pensionarilor care vor obține sume mai mici de bani după recalculare, se menține în plată cuantumul cel mai avantajos pentru aceștia.

Raportat la pensia medie actuală, care este de 2.500 lei, pensiile din România vor înregistra din septembrie o creștere medie de 40%, adică de aproximativ 1.000 de lei, în urma recalculării. Desigur, pentru cei cu stagiu de cotizare foarte bun și vechime suficientă, pensiile pot înregistra creșteri procentuale mult mai mari.

Aceasta e a doua mărire de pensii din 2024, prima fiind de 13,8%, în ianuarie. Totodată, este pentru prima dată în istorie când pensiile din România înregistrează două creșteri consecutive în același an. La 1 ianuarie 2024 a avut loc creșterea anuală, prin indexarea cu rata inflației, care a reprezentat un plus de 13,8% la toate pensiile. Aceasta este urmată acum de recalcularea care va intra în plată în luna septembrie. Aceste măriri de pensii au fost dublate și de 2 măriri ale salariului minim brut din ultimul an. Creșterea din octombrie 2023, de la 3.000 la 3.300 lei brut, urmată de cea din iulie 2024, la 3.700 de lei brut. Toate aceste măsuri din ultimul an fac parte din politicile prioritare ale PSD de protejare a puterii de cumpărare a populației vulnerabile și menținerea unui trai decent în rândul tuturor românilor.

Ce trebuie să știe românii despre deciziile de recalculare și adeverințele pentru veniturile nepermanente

Ministerul Muncii a lămurit care e diferența dintre deciziile de recalculare și adeverințele pentru veniturile nepermanente, asupra cărora au existat mai multe confuzii în spațiul public, în ultimele luni. Recalcularea pensiilor și recunoașterea unor drepturi suplimentare din venituri nepermanente sunt două procese total distincte, pentru care legea prevede termene distincte. Concret, recalcularea se încheie până la 1 septembrie 2024, pe când recunoașterea drepturilor suplimentare are loc de la 1 septembrie 2024 până la 1 martie 2025.

Printre distincțiile de bază între cele două se află faptul ca recalcularea pensiilor se raportează la veniturile permanente pe care le-a avut pensionarul în perioada de activitate, în general fiind vorba de salariile lunare. Pe când recunoașterea drepturilor suplimentare de venituri nepermanente reprezintă doar veniturile nepermanente precum bonusuri, prime, premii, al 13-lea salariu, acordul global sau ore suplimentare.

Citește și Mai mulți bani pentru români. La cât a ajuns câștigul salarial mediu. Vești extraordinare de la INS

 

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Marile lovituri pregătite de Netflix. Ce lansări se apropie
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Adevărul crunt despre Traian Băsescu. România a așteptat ani de zile acest anunț
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Răsturnare de situație înainte de alegeri! Imagini de ultimă oră care dă totul peste cap
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…