Anunțul neașteptat făcut de un oficial SUA! Americanii vor să extindă producția de armament și în România

Kathleen Kavalec, noua ambasadoare a SUA, a declarat producția de armament a Statelor Unite ale Americii ar putea să se extindă și în țara noastră.

17 feb. 2023, 20:26
Anunțul neașteptat făcut de un oficial SUA! Americanii vor să extindă producția de armament și în România

În contextul războiul din Ucraina, producătorii americani au de gând să-și mărească producția de armament, iar din acest motiv aceștia încearcă să găsească modalități prin care să își extindă producția. Kathleen Kavalec, noua ambasadoare a SUA a fost invitată în emisiunea Pașaport Diplomatic de la Digi24, unde a vorbit despre planurile pe care le au americanii în țara noastră.

Citiți și: Noua ambasadoare SUA în România, obiectiv major: Românii să fie scutiți de vize pentru SUA. „Aș fi încântată dacă s-ar putea întâmpla în timpul mandatului meu”

Anunțul făcut de Kathleen Kavalec, noua ambasadoare a SUA

„Deci, mulți producători militari se uită acum la felul în care îşi pot extinde producția. Și știu că sunt oameni care se uită la posibilități în Europa, inclusiv în România, nu am nimic specific de menționat, dar nu aș fi surprinsă dacă ar exista acorduri în viitor pentru producerea în comun a anumitor sisteme. Desigur, este multă muncă în domeniul instruirii, a partajării sistemelor și a tuturor acestor lucruri, cumpărarea de noi sisteme, dar cu siguranță cred că putem să ne imaginăm şi această posibilitate”, a declarat Kathleen Kavalec.

De asemenea, diplomatul american a vorbit și despre cum a fost ajutată Ucraina de SUA. În prima întâlnire pe care a avut-o cu prim-ministrul Nicolae Ionel Ciucă,  Kathleen Kavalec a subliniat că SUA vor continua să sprijine flancul estic al NATO şi să dezvolte relaţia bilaterală. Ea a mulţumit României și Republicii Moldova pentru ajutorul oferit Ucrainei.

„Am oferit, cred că suma este de peste 30 de miliarde de dolari în asistență de securitate, Ucrainei. Și continuăm să oferim asistență atât în ceea ce privește materialul, cât și instruirea. Și am ajutat şi cu sprijinul refugiaților, am ajutat cu sprijinul energetic și vom continua să facem acest lucru. România a fost, de asemenea, un mare susținător, românii și-au deschis inimile și porţile pentru peste 3 milioane de refugiați care au tranzitat țara, pentru cei 100.000 care încă mai sunt aici. Ați ajutat la tranzitul cerealelor din Ucraina, care este critic nu numai pentru Ucraina, ci și pentru restul lumii, pentru hrănirea oamenilor din întreaga lume. Aţi ajutat Moldova cu energie electrică. S-au făcut atât de multe lucruri și știu că Ucraina apreciază și noi, Statele Unite, apreciem tot ceea ce s-a făcut pentru a vă sprijini vecinii din Ucraina”, a adăugat aceasta.

Românii ar putea fi scutiți de vize pentru SUA

Totodată, noua ambasadoare SUA în România, spune că este nerăbdătoare să lucreze cu oficialii români în privinţa ridicării vizelor pentru călătoriile în Statele Unite.

„Acesta este un subiect la care aștept cu nerăbdare să lucrez îndeaproape cu oficialii români. De fapt, am început deja. Există o serie clară de paşi, conform legislaţiei noastre, care trebuie urmaţi pentru ca o ţară să adere la programul de scutire de vize, iar ţările sunt acceptate mereu. Aşa că aş fi încântată dacă s-ar putea întâmpla acest lucru, să intre şi România în program, în timpul mandatului meu. Sunt şi tipuri de acorduri administrative care trebuie semnate, la care vom lucra. Acestea includ aspecte legate de schimbul de informații, securitatea frontierelor, acele tipuri de acorduri care trebuie să fie aplicate, precum și analizarea a ceea ce numim rata de refuz, știți, numărul românilor cărora li se refuză vizele. Există un prag în legea americană, care spune că trebuie să fie sub un anumit număr. Şi cred că acesta este un lucru pe care îl putem aborda împreună cu guvernul român prin educaţie, ajutând oamenii să înţeleagă ce este necesar pentru o cerere de viză reuşită. Și cred că văd toate condițiile în vigoare pentru a progresa în această problemă, cât sunt aici, pe durata mandatului meu, a adăugat ea.

Kathleen Kavalec a început pe 15 februarie mandatul de Ambasador SUA la București.

Citiți și: Ucraina acuză SUA că instigă armata lui Zelenski să atace teritoriul Rusiei. „Oameni nebuni! Vor să mute războiul pe teritoriul țării noastre”