Anvelope de iarnă în sezonul 2022 – 2023. Informare oficială de la RAR legată de schimbarea cauciucurilor de iarnă

Registrul Auto Român a transmis miercuri o informare oficială despre anvelopele de iarnă şi explică tot ce trebuie să știe şoferii despre anvelopele care sunt obligatorii pe timpul iernii.

19 oct. 2022, 12:36
Anvelope de iarnă în sezonul 2022 – 2023. Informare oficială de la RAR legată de schimbarea cauciucurilor de iarnă

De când sunt obligatorii motarea de anvelope de iarnă? Registrul Auto Român ( RAR ) vine cu precizări legate de schimbarea cauciucurilor de vară cu cele de iarnă.

„Ați citit articolele despre amenzile pe care le riscă românii dacă nu au montate anvelopele de iarnă la 1 noiembrie și sunteți nedumeriți sau panicați? Nu aveți de ce! Registrul Auto Român vă explică tot ce trebuie să știi despre anvelopele care sunt obligatorii pe timpul iernii.

Chiar dacă vremea încă este însorită în cea mai mare parte a țării, au început să circule deja informații menite să panicheze posesorii de autovehicule, așadar precizăm CLAR că NU există o data limită pentru montarea acestor cauciucuri și că TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră”, precizează RAR.

Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă în România prin Ordonanța Guvernului nr. 5/2011 pentru modificarea și completarea OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006.

„Este important de reținut că legea NU prevede o dată limită de la care autovehiculele trebuie dotate cu anvelope de iarnă sau o temperatură minimă care să declanșeze procesul. Așadar, anvelopele specifice sunt necesare dacă mașina circulă pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp, iar de la momentul elaborării legii aceste prevederi nu au suferit modificări”, mai precizează RAR într-o postare pe Facebook.

Registrul Auto Român precizează că denumirea “all seasons” este una comercială, folosită de producătorii de anvelope, dar care nu are un corespondent în legislația națională a României. Indiferent care este denumirea comercială a unui pneu, dacă acesta este inscripționat cu literele M şi S (însemnând mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, el îndeplinește cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia rutieră națională.

Citeşte şi: Cauciucurile de iarnă, obligatorii de la 1 noiembrie. Românii din această ţară riscă amenzi dacă nu le schimbă

 

Cum verifici dacă ai anvelope de iarnă corespunzătoare. Sfaturile celor de la RAR

Reprezentanţii RAR recomandă şoferilor ca, înainte de a monta anvelopele, să verifice anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului.

„Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme accentuate de uzură”.

Citeşte şi: COD RUTIER 2022. Greşeala minoră care îţi aduce 2000-3000 de lei amendă în această perioadă. Atenţie la portbagaj şi la cauciucurile de iarnă

Sancțiunea pentru lipsa anvelopelor adecvate, în condițiile specificate în lege, se pedepsește cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă), adică între 1.305 și 2.900 de lei, dar se poate reține și certificat de înmatriculare al vehiculului.