Apa caldă a revenit la temperatura obişnuită în toate sectoarele din Bucureşti

Apa calda a revenit la temperatura obisnuita in toate sectoarele afectate din Capitala, dupa ce bucurestenii din sectoarele 2, 3, 4 si 5 nu au mai avut apa calda incepand de joi.

06 oct. 2014, 10:40
Apa caldă a revenit la temperatura obişnuită în toate sectoarele din Bucureşti

Reprezentantii ELCEN au aratat ca apa calda nu a mai fost livrata la temperaturile obisnuite, incepand de joi, in urma reducerii cantitatii de gaze primite de la Distrigaz.

Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti (RADET) a anuntat pe site, sambata, ca a fost nevoita sa reduca temperatura apei calde, in sectoarele 2, 3, 4 si 5, din cauza reducerii presiunii si cantitatii de gaze livrate catre ELCEN.

Incepand de marti, Distrigaz a limitat cantitatea de gaze livrata catre ELCEN, din cauza unei datorii de 88,86 de milioane de lei, Distrigaz anuntand sambata ca a reluat furnizarea la parametri normali.

„Cresterea temperaturii se face gradual. In prezent, ELCEN distribuie caldura la parametri optimi, dar intervine consumul la nivel local. Devine o chestiune de timp pana consumatorul final va avea acces la apa calda”, a explicat Gabriel Ignat, directorul general al ELCEN, potrivit hotnews.ro.

ELCEN a precizat ca a acumulat datorii in valoare de 88 de milioane de lei catre Distrigaz, in timp ce are de recuperat de la RADET aproximativ 2,5 miliarde de lei, fara a mai calcula si penalitatile, pentru energia termica livrata si neplatita in perioada noiembrie 2012 – septembrie 2014.

„RADET Bucuresti achita cu mare intarziere (de aproximativ doi ani) contravaloarea energiei termice livrate, la data de 30.09.2014 fiind singurul client restant, ceea ce conduce la existenta unui blocaj financiar pentru ELCEN. Strict, pentru perioada ianuarie 2014 – 30 septembrie 2014, ELCEN a livrat si facturat energie termica, inclusiv dobanzi de intarziere, in valoare de 799,851 milioane lei, iar incasarile aferente aceleias perioade sunt de 539,832 milioane lei (cu un grad de incasare de 67,49%)”, se arata in comunicatul ELCEN de duminica.

Potrivit aceleiasi surse, valoarea creantelor RADET Bucuresti catre ELCEN inregistrate la data de 30 septembrie 2014 este de 3.238.383.858,56 lei (circa 730 milioane euro).

„Neplata datoriilor RADET catre ELCEN a impins societatea in a acumula, la randul sau, datorii catre diversi furnizori. La data de 30.09.2014, S.C. Electrocentrale Bucuresti S.A. inregistreaza obligatii de plata restante in valoare totala de 578.965.072,75 lei (circa 130 milioane euro). Unul dintre acesti furnizori este fostul Distrigaz Sud (actualmente GDF SUEZ)”, se mai arata in comunicatul ELCEN.

Primaria Capitalei a anuntat ca, pentru cantitatile de energie termica cumparate de la ELCEN, in volum de 2.840.000 Gcal, in perioada ianuarie – septembrie 2014, a achitat, alaturi de RADET, suma totala de 677.580.571 lei, fata de valoarea totala a facturilor aferente perioadei mentionate – 609.907.040 lei.

„Avand in vedere cele mentionate nu pot fi retinute motivele invocate de catre Electrocentrale Bucuresti SA conform carora arieratele pe care aceasta le are la Distrigaz Sud Retele SRL sunt cauzate, in principal, de neplata obligatiilor financiare ale RADET si ale Primariei Municipiului Bucuresti, privind achizitia de agent termic pentru perioada mentionata”, spunea primarul Sorin Oprescu.

Divizarea producatorului de energie termica ELCEN s-a incheiat, la inceputul lunii octombrie, rezultand trei societati: Electrocentrale Bucuresti, Electrocentrale Constanta si Electrocentrale Titan

Dupa divizare, regiile – RADET Bucuresti si RADET Constanta vor fi transformate in societati comerciale, iar actiunile Electrocentrale Bucuresti si Electrocentrale Constanta vor trece din proprietatea privata a statului roman catre Primaria Municipiului Bucuresti, respectiv Primaria Municipiului Constanta, urmand apoi fuziunea dintre cele doua societati si firmele rezultate din reorganizarea celor doua regii.