Apă de un metru, maşini luate de puhoaie. Inundaţiile au făcut prăpăd în mai multe zone din ţară

Inundații devastatoare ]n mai multe judeţe, cele mai grave probleme fiind în judeţele Constanţa şi Tulcea. Zeci de maşini au rămas blocate pe un drum naţional, pe care apa a ajuns la aproape un metru. În Cernavodă, nivelul apei a fost chiar de un metru în unele zone, iar mașinile au fost aproape acoperite. Probleme sunt şi în Prahova, Dâmboviţa şi Ialomiţa. 

05 iul. 2018, 10:21
Apă de un metru, maşini luate de puhoaie. Inundaţiile au făcut prăpăd în mai multe zone din ţară

La Cernavodă, ruperea de nori a făcut prăpăd în centrul oraşului. Mai multe autoturisme au fost pur şi simplu înghiţite de ape. Străzile s-au transformat în scurt timp într-un lac. Autorităţile din Cernavodă au intervenit cu excavatoare şi bănci pneumatice pentru deblocarea scurgerilor. A fost descoperit şi unul dintre motivele pentru care canalizare nu face faţă. În afară de cantitatea mare de apă, canalizările sunt înfundate cu diferite obiecte aruncate în interior.

Pe drumul spre comuna Sarai din judeţul Constanţa apa ajunge până la brâu. Autorităţile intervin deja cu pompe pentru a elibera drumurile. Apa a ajuns până în casele oamenilor.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că în judeţul Constanţa, traficul este oprit pe DN22A Hârşova- Tulcea, la kilometrul 69 (localitatea Saraiu) din cauza apei acumulate pe carosabil (plouă torenţial).

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis joi o atenţionare Cod portocaliu de inundaţii pentru râuri din judeţele Constanţa şi Tulcea, valabilă până la ora 20:00.

INUNDAŢII IALOMIŢA. La Slobozia a plouat o jumătate de oră cu peste 70 de litri pe metru pătrat. Străzile au fost inundate imediat, iar apa trece de genunchi.

INUNDAŢII PRAHOVA De asemenea, inundații puternice au fost în mai multe locuri din țară. Mai multe gospodării din Prahova au fost acoperite de ape, iar in Ialomița puhoaiele au inundat străzi și subsolurile mai multor instituții publice.

Purtătorul de cuvânt al ISU Ialomiţa, Lăcrămioara Chirea, a declarat că probleme majore au fost în două cartiere de case din Slobozia, unde apa a intrat în curţi şi subsoluri. Timp de 45 de minute a plouat torenţial.

Pompierii au avut în decurs de câteva zeci de minute peste 70 de solicitări.

Apa a intrat în subsolurile mai multor instituţii publice, între care UPU şi un centru cultural.

INUNDAŢII DÂMBOVIŢA Mai multe gospodării au fost inundate, joi, în localitatea dâmboviţeană Gura Şuţii, pompierii fiind solicitaţi să intervină pentru scoaterea apei din case şi din curţi, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dâmboviţa.

Potrivit sursei citate, sunt inundate două case şi şase curţi.

”În urma precipitaţiilor abundente căzute în această dimineaţă, mai multe gospodării din comuna Gura Şuţii au fost inundate, necesitând intervenţia subunităţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Basarab I Dâmboviţa pentru evacuarea apei din acestea. La această oră, 3 echipaje de intervenţie (11 persoane cu 3 motopompe) de la Detaşamentele de pompieri Târgovişte, Titu şi Găeşti, acţionează în comuna Gura Şuţii pentru evacuarea apei din 6 gospodării (din 2 locuinţe şi 6 curţi)”, se arată într-o informare a ISU Dâmboviţa.