APADOR-CH solicită Avocatului Poporului să atace la CCR donarea sistemului Patriot către Ucraina

Conform APADOR-CH, ceea ce ar fi putut face Parlamentul în acest caz, pentru a ajuta Ucraina, ar fi fost transmiterea în folosinţă gratuită a sistemului de apărare.
Filip Stan
10 sept. 2024, 15:16
APADOR-CH solicită Avocatului Poporului să atace la CCR donarea sistemului Patriot către Ucraina

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) anunţă că a transmis Avocatului Poporului solicitarea de a ataca la Curtea Constituţională legea privind donarea sistemului Patriot către Ucraina, argumentând că legea fundamentală interzice înstrăinarea (vânzarea sau donarea) bunurilor proprietate publică, aşa cum este şi acest sistem de apărare.

Klaus Iohannis a promulgat legea privind donarea sistemului Patriot către Ucraina

”APADOR-CH a transmis Avocatului Poporului solicitarea de a ataca la Curtea Constituţională legea votată rapid de Parlament, şi promulgată la fel de rapid de preşedinte, prin care România a donat Ucrainei un sistem de apărare Patriot (Legea nr. 246/2024). Aşa cum am semnalat public şi în timpul celor 48 de ore în care legea a fost „dezbătută” şi aprobată în Parlament, Constituţia interzice înstrăinarea (vânzarea sau donarea) bunurilor proprietate publică, aşa cum este şi acest sistem de apărare Patriot”, anunţă organizaţia.

Conform APADOR-CH, ceea ce ar fi putut face Parlamentul în acest caz, pentru a ajuta Ucraina, ar fi fost transmiterea în folosinţă gratuită a sistemului de apărare, păstrând în acelaşi timp proprietatea asupra lui.

”Întrucât parlamentarii au încălcat Constituţia ne-am adresat Avocatului Poporului”, explică reprezentanţii APADOR-CH.

În opinia lor, cele două motive de neconstituţionalitate ce pot fi invocate în sesizarea către CCR ar fi:

– Neclaritatea legii

”Prin articolul unic din Legea 246/2024 au fost introduse la art. 1 al Legii 222/2017 trei noi alineate. Primul dintre ele este redactat neclar, aproape la limita logicii, neîndeplinind condiţiile de claritate şi previzibilitate cerute pentru o prevedere legală, în sensul art. 1 al. 5 din Constituţie. Astfel, în art. (3/1) se prevede că: Un sistem de rachete sol-aer PATRIOT… face obiectul unor acte de donaţie către terţi, în condiţiile legii, prin hotărâre a Guvernului.” Din redactarea acestui articol nu se înţelege clar dacă sistemul Patriot a fost deja donat sau urmează să fie, întrucât se foloseşte un verb la timpul prezent „face obiectul” şi nici dacă e vorba despre un singur act de donaţie sau mai multe, întrucât se foloseşte pluralul „acte de donaţie”, pentru un singur sistem”, argumentează asociaţia.

– Proprietatea publică este inalienabilă

”Prevederea din Constituţie că bunurile proprietate publică sunt inalienabile înseamnă că bunurile proprietate publică nu pot fi nici vândute şi nici donate. Ele pot fi doar: închiriate, concesionate sau date în folosinţă gratuită. Dar, statul nu poate renunţa la proprietatea asupra lor, sub nicio formă (vânzare, donaţie etc.). Pentru ca statul să poată dona bunul proprietate publică (sistemul de rachete Patriot) nu era suficientă modificarea unei legi (în speţă, a Legii 222/2017), ci şi a Constituţiei, respectiv a art. 136 al. 4 din Constituţie. Dacă nu s-ar fi grăbit să adopte această lege în numai 48 de ore (2-3 septembrie 2024), parlamentarii ar fi avut răgazul să recitească Constituţia şi să afle că ea permite transmiterea spre folosinţă gratuită a bunurilor proprietate publică, prin urmare ar fi putut să facă această faptă bună către Ucraina în mod legal şi constituţional”, explică ei.

Zelenski, recunoscător României pentru sistemul Patriot: „Va sprijini cu adevărat poporul nostru, ţara noastră, întreaga noastră regiune”

APADOR-CH consideră, aşadar, că este neconstituţional alineatul nou introdus (3/1) la art. 1 din Legea 222/2017, conform căruia un sistem de rachete Patriot ar putea fi donat.

”Această prevedere, redactată confuz, este contrară atât art. 1 al. 5 din Constituţie (care se referă la condiţia de claritate a textului legal), cât şi art. 136 al. 4 din Constituţie, care interzice ca un bun proprietate publică să fie vândut sau donat”, conchide APADOR-CH.

Camera Deputaţilor a adoptat, în urmă cu o săptămână, în calitate de for decizional, proiectul de lege iniţiat de Guvern privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina, cu 245 de voturi ”pentru”, 29 de voturi ”contra” şi o abţinere, legea urmând să meargă la promulgare.

De asemenea, se abilitează Guvernul României să întreprindă demersurile necesare, pentru reconstituirea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol, aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”, prin atribuirea Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de stat tip Letter of Offer and Acceptance – (LOA) specifice Programului Foreign Military Sales – (FMS) pentru achiziţionarea, a 1 (unu) sistem de rachete sol-aer PATRIOT configuraţia 3+, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă, pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice şi cu regim special.

Totodată, se abilitează Ministerul Apărării Naţionale să asigure sumele necesare achitării taxelor şi comisioanelor aferente reconstituirii capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol.

 

DailyBusiness
Gigi Becali, afectat de măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan. Ce pensie va avea de la 1 august
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Beach, Please! 2025. Programul complet pe zile și ore
Capital.ro
Cutremur în Rusia, țara a intrat în doliu. A fost găsit MORT, împușcat în mașină. S-a întâmplat chiar acum
Playtech.ro
Ce amendă primești dacă blochezi un garaj? Ce poți face dacă altcineva îți blochează curtea
DailyBusiness
Planta-minune care te scapă de muşte, ţânţari şi furnici. Lidia Fecioru: „Este aur curat”
Adevarul
Puterea lui Xi, în scădere. De ce lipsește liderul chinez de la summit-ul BRICS? Criza tăcută din spatele zidurilor de la Beijing
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Scandal uriaș cu Jador. A fost agresat și a plecat
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Un bărbat dat dispărut a fost găsit mort în burta unui piton de 8,5 metri, în Indonezia
Cancan.ro
Ce se întâmplă cu puii ursoaicei care a ucis un italian pe Transfăgărășan. MMAP, anunț de ULTIMĂ ORĂ!
Playsport.ro
PSD, în cădere liberă. AUR atinge un maxim istoric în cel mai...
Capital.ro
TAXĂ majorată în România. Se instituie plata unei sume fixe anuale. Cine sunt cei vizați
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Taxare pentru pensiile de peste 3.000 lei. Când intră în vigoare plata CASS pentru 1,8 milioane de pensionari
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Satul care a devenit „capitala trandafirilor” din România