Apar tarifele dinamice la energie electrică! Ce se întâmplă cu facturile românilor din ianuarie

Apare o schimbare semnificativă în privința facturilor de energie, adusă de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei.

28 nov. 2022, 18:24
Apar tarifele dinamice la energie electrică! Ce se întâmplă cu facturile românilor din ianuarie

În România, ar putea să apară tarife dinamice la energie. Cei de la ANRE vin cu un proiect care va modifica modul de facturare a energiei.

Potrivit proiectului, perioada de facturare ar fi lunară iar furnizorii ar fi obligați să accepte eșalonarea facturilor cel puțin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura.

Noi am pus în dezbatere publică un proiect și toți cei care consideră că sunt impactați sau interesați de acest document ne pot trimite observații sau chiar propuneri de completare, modificare, până la data de 16 decembrie.

Vouchere pentru facturi. Greşeala care te elimină de pe lista extinsă cărora statul le dă 1400 de lei pe card

Este vorba despre un nou regulament de furnizare care vine cu anumite noutăți cum ar fi prețurile dinamice și clientul activ. Acestea sunt noțiuni din legislația europeană, din directive și din regulamentele europene. Asta înseamnă că fiecare client are dreptul să participe la piață.

Prețul dinamic este un drept al fiecărui client. La preț dinamic are drept doar consumatorul care are și un smart meter instalat pe care să îl poată folosi. Cei care optează pentru prețul dinamic, clientul decide dacă vrea să beneficieze de prețuri dinamice sau nu, asta înseamnă că practic clientul ar putea să aplice pentru fiecare oră alt preț. Teoretic vorbind.

Facturi 2023. Românii vor plăti în funcţie de consumul din luna anterioară. Care sunt noile plafoane şi cum trebuie trimis indexul
Asta ar putea să ajute anumite categorii de clienți și este o condiție pentru a aplica acel mecanism numit răspuns la cerere care este practic participarea clientului final de energie electrică, consumatorul de energie electrică, la echilibrarea pieței”, a explicat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei.

”Prețurile noaptea sunt mai mici decât prețurile din timpul zilei tocmai datorită faptului că și cererea este mai mică și piața reacționează la cererea din piață.

În orele de vârf, când prețul este mai mare, dacă consumăm energie electrică, este posibil să plătim mult mai mult”, a mai explicat el la Antena 3.

Marcel Ciolacu: De la 1 ianuarie, maximum de 1,3 va fi tariful la energie / Statul român vine cu o compensare de 1,11 lei pentru ca tariful să fie de 0,68 pentru cei care consumă până în 100 kw

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a precizat, marţi seară, că tariful la energie va fi de cel mult 1,3 lei şi că efortul statului român va fi de 1,11 lei, pentru ca tariful să fie redus la 0,68 lei pentru cei care consumă lunar până în 100 kw.

Liderul social-democrat a declarat, marţi seară,  în exclusivitate la România TV, că noul preţ la energia electrică va fi publicat în Monitorul Oficial şi va fi valabil de la 1 ianuarie.  ”De la 1 ianuarie, maximum de 1,3 va fi tariful la energie, chiar dacă se depăşeşte 200 kw. Asta a fost linia roşie a noastră. Va fi în Monitorul Oficial până la 1 ianuarie. Regularizarea, dacă nu se face la Guvern, o trec prin Parlament şi tot o trec până la 1 ianuarie. Regularizarea se va face în februarie cu încadrarea în consum. Tariful va fi 1,3, e posibil să fie şi tarife mai mici. Sunt în jur de 8,7 milioane de consumatori, 8  milioane se încadrează până în 255, sunt 700.000 care erau încadraţi pe un anumit sistem de a avea un tarif de 4 lei, 7 lei, depinde. Sunt două componente, a noastră, casnică, unde, pentru ca un român să plătească 0,68 efortul statului român este de 1,11 lei. Statul român vine cu o compensare de 1,11 lei pentru ca tariful să fie de 0,68 pentru cei care consumă până în 100 kw şi scade 0,8, apoi la 1,3”, a declarat Marcel Ciolacu.

Social-democratul a subliniat că în România energia a ajuns mai scumpă decât în Germania. ”În această zonă se ajunsese ca preţul la energia electrică în România să fie mai scumpă decât în Germania. Dacă am fi continuat în acest ritm, economia românească ar fi fost la pământ. Eu am fost în companii mari care aveau facturi de 4,5 – 7,8, toate acestea vin la 1,3 de la 1 ianuarie. De asta l-am invocat şi pe domnul guvernator, Mugur Isărescu, fiindcă creşterea preţului la energie a dus la creşterea inflaţiei”, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu a explicat că a fost necesară reglementarea şi a adăugat că nu sunt probleme în ceea ce priveşte gazele naturale.  ”Nu sunt probleme la gaze. Cu adevărat, nu trebuia să aşteptăm atâta timp să ne dăm seama că îngenunchem o ţară, dacă nu venim pe o perioadă determinată cu o reglementare. Vreau să vă spun că sunt, acum sunt foarte supărat, există companii care au câştigat în 6 luni de zile, 200 milioane de euro. Au avut un profit între 1 şi 3 la sută, până acum. Existau traderi care operau pe teritoriul României fără să fie găsiţi şi impozitaţi”, a mai declarat Marcel Ciolacu.