Aparatele de aer condiţionat s-au scumpit cu 5-10%. Vezi cât mai costă montajul

Vânzările de aparate de aer condiţionat au explodat odată cu venirea caniculei, chiar dacă creşterea principalelor valute a crescut preţurile. Întrucât canicula nu îşi face de mult timp de cap în ţara noastră timpul de montaj este unul decent. Dacă achiziţionaţi astăzi un aparat de aer condiţionat a doua, a treia zi, firma de montaj vine să-l instaleze.

19 iun. 2012, 10:38
Aparatele de aer condiţionat s-au scumpit cu 5-10%. Vezi cât mai costă montajul

„Cu cât canicula se va prelungi cu atât va creşte şi timpul în care cumpărătorul va beneficia de serviciile aparatului de condiţionare a aerului. Deja, dacă mai ţine canicula două-trei zile, timpul de montaj va creşte la cel puţin o săptămână”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET Gabriel Gherghina, director al firmei Instarom Instalaţii România.

După apariţia crizei, vânzările de aparate de aer condiţionat sunt constante. „Vânzările s-au prăbuşit în anul 2008, când au fost înregistrate cifre de afaceri mai mici cu 25%. Motivul principal al scăderi a fost criza finaciară, dar şi faptul că 2007 a fost un an cald, fiind un an de vârf în vânzări. Anul acesta vânzările sunt cam la acelaşi nivel cu cele de anul trecut”, a menţionat Gabriel Gherghina.

Canicula a crescut vânzările

Întrucât piaţa românească nu funcţionează ca alte pieţe din Europa, în această perioadă, toţi cei care îşi permit şi nu au aer condiţionat dau buzna la magazin.

„În aceste zile vânzările au crescut cu 50%, comparativ cu luna trecută. Luna trecută au fost ploi”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET Vlad Croitoru, director vânzări la firma Omnia Plus.

În alte ţări vânzările de aparate de aer condiţionat sunt constante tot timpul anului. „La noi, cum s-a făcut cald afară cresc şi vânzările. În rest, vindem la toate proprietăţile care sunt renovate sau sunt nou construite. Aparatul de aer condiţionat nu mai este un moft, a devenit o necesitate” a precizat Gabriel Gherghina.

Cât costă un aparat de aer condiţionat

Cei care cumpără aparate de aer condiţionat în acest an plătesc mai mult, comparativ cu 2011. „Preţurile la aparatele de aer condiţionat au crescut cu 5-10%, comparativ cu anul trecut. Preţurile sunt mai mari din cauza aprecierii principalelor valute, dolar şi euro. Importurile sunt făcute fie în dolari, fie în euro”, a menţionat Gabriel Gherghina.

În funcţie de firma de la care achiziţionaţi aparatul, precum şi de producătorul acestuia, preţurile variază între 1000 şi 7000 de lei.

„Preţul cel mai mic este valabil pentru un aparat de aer condiţionat de 9000 de BTU. Acest aparat, monosplit, este indicat pentru un dormitor. Cel mai scump are 24000 BTU şi este indicat pentru răcirea unui living de 50.60 de metri pătraţi”, a spus Gabriel Gherghina.

Cât costă montarea unui aparat de aer conditionat

„Un preţ mediu pentru montarea unui aparat de aer condiţionat este undeva la 1900 de lei. Proprietarul va beneficia de aceşti bani de un aparat de 12000 de BTU”, a spus Vlad Croitoru. Întrucât canicula nu durează de multe zile şi durata de montaj este una normală, la fel şi preţul de montaj. Preţul de montaj nu este inclus în preţul aparatului de aer condiţionat, de cele mai multe ori. Există şi firme care adaugă la preţul aparatului şi preţul de montaj şi îl vând ca un serviciu inclus în preţ. „

„Preţul de montaj este de 200-300 de lei. Dacă aparatul are inclus Kitt-ul de montaj costă 200 de lei, dacă nu are kitt-ul de montaj, preţul de 300 de lei. Există cazuri când preţul de montaj poate fi mai mare”, a subliniat Gabriel Gherghina.

Avantajele aparatuluui mai scump

Un aparat de calitate are o durată de viaţă de şapte-zece ani. Unul mai ieftin are o durată de viaţă mult mai mică, la jumătatea celui pentru care s-au plătit mai mulţi bani. În plus, un aparat mai bun poate suporta o distanţă mai mare de montaj. Cele ieftine nu suportă o lungime mai mare de cinci metri a ţevilor de cupru între unitatea de la exterior şi cea de la interior. Acolo unde spaţiul nu permite, specialiştii recomandă aparate de aer condiţionat mobile. Preţul acestora varioază între 250 şi 1800 de lei.