Apare taxa pe kilometraj în locul taxei pe carburant. Cât vor trebui să plătească șoferii

Deţinerea unei maşini electrice devine tot mai costisitoare. În SUA, s-a introdus taxa pe kilometraj, iar orice vizită la service
Filip Stan
26 mai 2024, 10:57
Apare taxa pe kilometraj în locul taxei pe carburant. Cât vor trebui să plătească șoferii

Statul California, unde circulă cele mai multe mașini electrice din Statele Unite, va trece de la clasica taxă pe carburanți la taxa pe kilometraj, pentru ca și șoferii autovehiculelor electrice să achite impozitul plătit de toți ceilalți conducători auto.

Departamentul de Transport din California a anunțat că o trecere de la taxa pe benzină/motorină la o taxă pe kilometraj, ca nou sistem de impozitare, ar fi mai corectă decât actualul mecanism, inițiind un proiect pilot în acest sens, scrie economica.net.

Taxa pe kilometraj, momentan 3 cenți/km

În acest moment, cele 1,2 milioane de vehicule electrice înregistrate în acest stat nu contribuie deloc la taxele necesare reparării drumurilor, în timp ce pentru o mașină pe benzină/motorină este plătit anual aproximativ 300 dolari.

Scădere masivă a vânzărilor de mașini electrice rămase fără subvenție. Tesla abia se mai vinde în Germania

Autoritățile din California vor introduce astfel o taxa pe kilometraj de 3 cenți/km, iar șoferii care se vor înscrie în acest proiect pilot au diferite modalități de a raporta acel kilometraj.

Ei pot instala în mașina lor un dispozitiv care urmărește automat sau pur și simplu trimit o fotografie înainte și după cu contorul lor de parcurs. În schimbul participării, vor primi până la 400 dolari.

Șoferii de mașini electrice plătesc sume astronomice pentru înlocuirea anvelopelor. „Nu mi-a venit să cred când mi s-a spus că trebuie să le înlocuiesc“

Cumpărătorii de mașini electrice ar trebui să fie conștienți de costurile „astronomice” necesare pentru înlocuirea regulată a anvelopelor cu durată scurtă de viață, au avertizat proprietarii.

Pasionatul de mașini Jim Bassett a parcurs doar 12.000 km cu noul său Volkswagen ID.3 înainte de a plăti  354 de euro pentru înlocuirea cauciucului din spate.

Bărbatul în vârstă de 80 de ani a dat banii după ce i s-a spus că este o practică obișnuită ca anvelopele de pe modelul său cu roți spate să se degradeze rapid din cauza greutății vehiculului, scrie yahoo.com.

Din cauza bateriei sale grele, hatchback-ul de 41.290 de euro cântărește aproximativ 1.800 kg – la fel ca un Jeep Wrangler 4×4.

Colegii proprietari de ID.3 au apelat la forumurile online pentru a se plânge, de asemenea, de durata scurtă de viață a anvelopelor, punând degradarea pe seama greutății mari și a cuplului instantaneu al mașinii.

Bassett, din Hitchin, Hertfordshire, a declarat: „Nu mi-a venit să cred când mi s-a spus că trebuie să le înlocuiesc. Sunt destul de bătrân și am avut mașini toată viața mea – nu a trebuit niciodată să schimb anvelopele atât de devreme, în mod normal, se întâmpla la aproximativ 40.000 km. M-a uimit, deoarece la 8.500 de kilometri anvelopele sunt practic noi. Concesionarul VW nu s-a arătat surprins sau îngrijorat de faptul că trebuiau înlocuite atât de repede, spunând că «mașina are tracțiune spate și este foarte grea».”

Bassett a ales să meargă la un alt atelier de anvelope, dar un mecanic a ajuns la aceeași concluzie și i s-a oferit un preț de 165 de lire sterline pentru înlocuirea ambelor roți spate.

„Cred că mai mulți oameni ar trebui să fie conștienți de faptul că vehiculele electrice au un apetit pentru anvelope și că acestea nu vor dura mult timp”, a spus el.

„Când lucram făceam în mod regulat 45.000 de kilometri pe an. Dacă aș fi avut această mașină atunci, m-aș fi confruntat cu plata a 354 de euro de șase ori pe an doar pentru a înlocui anvelopele spate, ceea ce ar fi fost astronomic.”

Bassett a declarat că acum se va gândi de două ori înainte de a cumpăra un EV în viitor, datorită experienței sale cu durata de viață prematură a anvelopelor. Perechea sa din față are acum nevoie de o schimbare, după ce a supraviețuit doar cu puțin mai mult decât cele din spate.

Tensiunea exercitată asupra anvelopelor pentru vehicule electrice este cauzată atât de greutatea suplimentară, cât și de cuplul mai mare, adică de puterea de răsucire care lansează o mașină de la o pornire de pe loc.

Organizația caritabilă pentru siguranța rutieră Tyresafe a declarat: „Toată această putere la orice viteză într-un vehicul greu înseamnă că, dacă șoferul accelerează puternic în mod regulat, anvelopele sunt supuse la o presiune enormă, luptând pentru a se lipi de șosea și a nu se roti.”

Din cauza vitezei mai mari de accelerare, producătorii îi sfătuiesc pe șoferi să fie delicați pe accelerație pentru a prelungi durata de viață a pneurilor.

Autolatest Vezi cum arata explozia unui acumulator de Dacia Spring 2024! Din pacate a luat foc si cladirea! sursa: Ghenadie Gandraman

Volkswagen, care a lansat pentru prima dată ID.3 în 2019, a declarat că performanța șoferului este factorul cheie care influențează uzura pneurilor.

Un purtător de cuvânt a declarat: „Nu este nevoie de un nou model: „Longevitatea anvelopelor este influențată de o gamă largă de factori, cel mai important fiind modul în care este condus vehiculul, de exemplu, virajele dure, frânarea și accelerarea pot provoca o uzură mai mare decât o conducere delicată”.

De asemenea, VW a mai spus că „tipurile de suprafețe de drum, temperatura, menținerea corectă a presiunii în pneuri; grija la parcare; și cantitatea de încărcătură pe care o transportă vehiculul” au un impact asupra nivelului de degradare.

Producătorul de anvelope Michelin a declarat anterior că anvelopele convenționale se uzează cu aproximativ 20 de procente mai repede într-un vehicul electric, în timp ce Goodyear a declarat că acestea se pot degrada cu până la 50 de procente mai repede.

Anul trecut, un studiu realizat de firma de tehnologie Epyx a constatat că, în medie, anvelopele montate pe vehiculele electrice au o durată de viață cu 6.350 de kilometri mai mică decât cele de pe mașinile pe benzină sau diesel. Primul schimb de anvelope pentru mașinile electrice are loc după o medie de 29.000 de km, față de 39.000 de km pentru mașinile pe benzină și diesel.

Vești proaste pentru șoferii cu mașini electrice. Românii vor fi nevoiți să plătească o taxă specială

Producătorii de anvelope continuă să dezvolte cauciucuri speciale pentru vehicule electrice adaptate la vehiculele mai grele, dar acestea pot avea un cost mai mare pentru șoferi. Epyx a constatat că anvelopa medie costă 244 euro pentru vehiculele electrice mai mari – cu 90 de euro mai mult decât costul pentru mașinile mai mari pe benzină.

Datele Departamentului pentru Transporturi din 2015 până în 2018 au arătat că 46pc din eșecurile MOT ale mașinilor electrice au fost cauzate de pneuri, comparativ cu 32pc pentru mașinile pe benzină.

EVA England, o asociație pentru șoferii de mașini electrice, a declarat că, în ciuda afirmațiilor, vehiculele cu emisii zero sunt „foarte fiabile”.

„Experiențe precum acestea indică mai degrabă dovezi anecdotice decât cazul general de utilizare”, a declarat un purtător de cuvânt.

„Marea majoritate a șoferilor de EV raportează că se bucură în mod covârșitor de această experiență, iar peste 90pc nu s-ar mai întoarce niciodată la benzină sau diesel”.

Spynews
Star Matinal. Nick Rădoi, primele declarații după cele patru operații dificile suferite. Milionarul a revenit în România: "Au fost niște momente foarte grele..." / VIDEO
Bzi.ro
Prețuri halucinante la concertul Coldplay! Cât a plătit un bucureștean pentru două ape, două doze de Cola Zero și popcorn
Fanatik.ro
Insula din Mediterană unde româna este una dintre cele mai vorbite limbi. Este un paradis turistic pentru români și nu numai
Capital.ro
Decizie pentru românii cu CONT la BANCĂ. E regulă de azi, 17 iunie, pentru cei care transferă bani
Playtech.ro
8 alimente pe care ar trebui să le eviți la micul dejun, chiar dacă ești cazat la un hotel de 5 stele. Ce pericole ascund
DailyBusiness
BNR face un nou anunț pentru românii care au împrumuturi la bănci
Adevarul
De ce sunt SUA vulnerabile la atacuri din partea ISIS. Semnale de alarmă după o operațiune recentă
Spynews
Încă o vedetă a semnat cu Antena Stars! Este foarte talentată, are piese în trending, dar are și o viață controversată! De când o poți vedea pe tv și în ce fel de format
Spynews
Un tânăr în vârstă de 23 de ani a murit înecat în Lacul Snagov. Dragoș era tatăl unei fetițe de doar 2 anişori / FOTO
Evz.ro
Un film așteptat de toată lumea, pe Netflix. Fanii sunt nerăbdători
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
Oana Roman s-a săturat de singurătate şi a dat anunţ matrimonial: 'Caut...'
Playsport.ro
Suporteri români arestați pe aeroportul din Munchen înainte de meciul cu Ucraina! Motivele sunt halucinante: „Grup periculos, haine ale unui brand purtat de persoane rasiste”
kanald.ro
Românii vor avea, din 16 iunie, un cont bancar pentru care nu vor mai plăti comisioane
Capital.ro
Permisul de conducere se SCHIMBĂ la 2 ANI. Decizia care se va aplica în toată România
StirileBZI
Românii pot primi 37.000 de euro! Banii sunt dați de Comisia Europeană
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Primele manifestări ale bolii Parkinson: simptome nespecifice care indică afecțiunea severă
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?