Apare un nou stadion de lux în România. Va fi construit într-un oraş cu tradiţie în fotbal

Compania Naţională de Investiţii (CNI) a alocat 700.000 de lei şi a lansat o licitaţie pentru întocmirea documentaţiei necesare în vederea construirii unei noi arene sportive, la Timişoara, cu 30.000 de locuri, pe locul actualului stadion "Dan Păltinişanu".

03 sept. 2019, 16:36
Apare un nou stadion de lux în România. Va fi construit într-un oraş cu tradiţie în fotbal

Documentaţia necesară realizării noii arene sportive, la Timişoara, a intrat în licitaţie publică, iar Compania Naţională de Investiţii (CNI) a alocat 700.000 de lei pentru această etapă, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Judeţean Timiş.

Serviciul licitat presupune întocmirea studiului de prefezabilitate, a celui de fezabilitate, a altor studii de specialitate, precum şi elaborarea documentaţiilor pentru obţinerea avizelor şi acordurilor solicitate prin Certificatul de Urbanism.

Arena va avea 30.000 de locuri şi va fi construită prin Compania Naţională de Investiţii, pe locul actualului stadion.

Amplasamentul a fost predat CNI de către Consiliul Judeţean Timiş în luna iulie şi are o suprafaţă aproximativă de 58.000 metri pătraţi. Se propune demolarea actualului stadion şi apoi construirea unui complex sportiv cu tribune acoperite. Demolarea actualului stadion intră în sarcina Consiliului Judeţean. De asemenea, CJ Timiş se angajează să realizeze utilităţile necesare. Disciplinele sportive principale avute în vedere sunt fotbalul şi rugby-ul. Această prevedere nu este limitativă şi se referă la sporturile populare cu necesarul cel mai mare de suprafaţă de joc.

„Ne aflăm în faţa unui moment important pentru realizarea noului stadion. La scurt timp după ce am predat amplasamentul, CNI a şi lansat licitaţia pentru studiile necesare. Investiţia se mişcă în acest moment foarte rapid. Firma care va câştiga licitaţia va avea termen 4,5 luni să predea documentaţia. Suntem la dispoziţia Companiei pentru orice situaţie ce ar putea să apară, astfel încât să nu existe sincope în derularea investiţiei”, a declarat preşedintele CJ Timiş, Călin Dobra.

Conform caietului de sarcini lansat în licitaţie publică, complexul sportiv va fi omologat Categoria UEFA 4. Astfel, se vor putea juca meciuri de campionat naţional, de Champions League, de Campionat European şi de Campionat Mondial. Pentru meciurile de rugby, complexul sportiv va îndeplini standardele pentru desfăşurarea competiţiilor la nivelul SuperLigii Naţionale de Rugby, Champions Cup, Campionatelor Europene de Rugby şi a Campionatelor Mondiale de Rugby. Tribunele se vor afla în imediata apropiere a terenului de joc, cu respectarea cerinţelor minime de distanţă impuse de regulamentele competiţiilor de fotbal şi de rugby.

Arena va fi construită prin Compania Naţională de Investiţii, beneficiar fiind Consiliul Judeţean. Actualul stadion, construit în perioada anilor ’60, se află într-o stare precară privind rezistenţa construcţiei şi nu mai prezintă siguranţă.