APIA a finalizat plata avansului în județul Iași. Toți fermierii eligibili și-au primit subvențiile

APIA a transferat toți banii către fermierii ieșeni pentru plata în avans și urmează să fie făcută și plata finală.

15 nov. 2022, 20:09
APIA a finalizat plata avansului în județul Iași. Toți fermierii eligibili și-au primit subvențiile

Campania plăților în avans a subvențiilor APIA a fost finalizată în județul Iași, un sector agricol important. În perioada următoare urmează să fie făcută și plata finală a acestora, potrivit agrointel.ro.

Subvențiile în avans au fost transferate cu aproximativ două săptămâni mai devreme decât termenul odicial de încheiere a campaniei, pe 30 noiembrie. Fermierii au primit din partea APIA peste 3o de milioane de euro, iar începând cu decembrie 2022, vor obține diferența din cuantumul pentru fiecare schemă în parte.

Citește și: Un cioban fără oi a încercat să ia subvenție de păşune de la APIA. Procurorii DNA l-au trimis în judecată

Toți producătorii agricoli și crescătorii de animale din Iași care au fost autorizați de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură la plata avansului din subvenții au primit sumele solicitate. Pentru anul 2022 au fost autorizați 15.239 de fermieri ieșeni, care au încasar subvenții de 30,6 milioane de euro. Banii sun t acordați în lei, cursul de schimb valutar pentru finanțarea din acest an fiind de 4,9490 lei/euro.

Fermieii încasează în avans un procent de 70% din plățile directe ale Fondului European de Garantare Agricolă (FEGA) și 85% din plățile compensatorii din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală (FEADR).

„Ne apropiem cu pași repezi de sezonul rece și de ultima lună a acestui  an. Însă, cu toate acestea, orice agricultor știe că decembrie nu înseamnă pauză totală de la muncile agricole. Dimpotrivă, în ciuda frigului și a ninsorilor, există anumite lucrări pe care fermierii noștri le efectuează în această perioadă, respectând codul bunelor practici agricole. Noi le suntem alături, prin măsurile pe care le adoptăm în sprijinul lor. Astfel, respectând angajamentele asumate, am autorizat la plată în avans 1,18 miliarde euro pentru un număr de 671.451 de fermieri care au depus cereri la APIA în campania 2022”, a scris directorul general APIA, Adrian Pintea, într-o postare pe contul său de Facebook.

Citește și: Primii fermieri care vor avea avansul APIA în conturi! Petre Daea face fericiţi 800.000 de români