APIA a gestionat un milion cereri de finanțare în cei zece ani de la aderarea României la UE

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a gestionat, în cei zece ani de când România este membră UE, cererile depuse de peste un milion de beneficiari, pentru toate schemele și măsurile gestionate.

09 dec. 2016, 13:38
APIA a gestionat un milion cereri de finanțare în cei zece ani de la aderarea României la UE

„Sfârșitul anului 2016 marchează încheierea primului deceniu de când România este membră a Uniunii Europene și, totodată, a primului deceniu de implementare, de către APIA, a schemelor și măsurilor de sprijin finanțate din fonduri europene și naționale destinate susținerii fermierilor români. (…) În tot acest timp, APIA a reușit să gestioneze situațiile și provocările apărute în prelucrarea cererilor depuse de peste un milion de beneficiari, pentru toate schemele și măsurile gestionate”, se menționează într-un comunicat APIA citat de Agerpres.

Potrivit documentului, valoarea plafonului financiar alocat de Uniunea Europeană, pe care APIA l-a derulat în perioada de programare 2007-2014, a fost de 11,82 miliarde de euro.

„Din totalul fondurilor destinate agriculturii pentru România, în perioada 2007-2014, APIA a asigurat absorbția fondurilor europene pentru agricultură, contribuind astfel la încurajarea transferului de cunoștințe și a inovării, creșterea competitivității, promovarea organizării lanțului alimentar și a gestionării produselor, refacerea, protecția și consolidarea ecosistemelor, încurajarea utilizării eficiente a resurselor și tranziția către o economie cu consum redus de carbon, dar și la promovarea incluziunii sociale, a reducerii sărăciei și a dezvoltării economice în zonele rurale”, se mai arată în comunicat.

Astfel, în perioada 2007-2013, raportat la alocarea financiară aferentă fiecărui an, APIA a înregistrat o rată a absorbției fondurilor europene de 98%.

În perioada 2015-2020, România beneficiază de alocări financiare de peste 20 miliarde de euro de la UE.

„Astfel, bugetul încredințat APIA pentru gestionare, în cadrul noii Politici Agricole Comune, a crescut substanțial: aproximativ 14,25 miliarde euro, din care circa 11,35 miliarde euro revin României pentru acordarea plăților directe și a măsurilor de piață. (…) Procentual, APIA gestionează în noua perioadă de programare circa 70% din valoarea totală a fondurilor alocate României pentru sectorul agricol”, se subliniază în comunicatul citat.

Conform APIA, noua Politică Agricolă Comună intrată în vigoare începând cu anul 2015 a presupus aplicarea unor scheme și măsuri noi, mult mai complexe.

„În 2016, în acest context, Comisia a decis ca plățile aferente anului 2015 să se efectueze până la data de 15 octombrie. APIA a reușit să se încadreze în acest termen, având în vedere că peste 90% din plăți s-au efectuat până la sfârșitul lunii august”, se mai arată în documentul citat.

În plus, Agenția susține că în acest an a reușit plata în avans a peste 870 de milioane de euro, pentru un număr de 754.421 de fermieri, o valoare record a plăților în avans pe care le face România pentru o campanie de plți directe, dar și începerea plăților finale la data de 1 decembrie 2016.