Apicultorii falsifică MIEREA punând zahăr în stup. Ce MĂSURI ia ministrul Agriculturii

Practica prin care apicultorii oferă zahăr albinelor înseamnă falsificarea mierii, iar autoritățile trebuie să ia măsuri pentru a scoate de pe piață aceste falsuri, în condițiile în care, conform unei maxime, scopul unui Guvern este să facă ce este bine pentru popor, nu ceea ce vrea poporul, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, potrivit Agerpres.
Filip Stan
30 iun. 2016, 11:21
Apicultorii falsifică MIEREA punând zahăr în stup. Ce MĂSURI ia ministrul Agriculturii

La miere, vreau să fac ceea ce este corect. O maximă spune că Guvernul trebuie să facă ce este bine pentru popor, nu ce vrea poporul. Deci în acest sens procedez. Au fost discuții foarte mari despre miere și despre metodele de falsificare. Apicultorul pune zahăr în stup, albina procesează zahărul și face miere și este miere procesată de albine. Existe metode de depistare a acestor falsificări. Autoritățile statului trebuie să facă determinări cât mai multe, să reușească să scoată de pe piață aceste falsuri. Au fost discuții și încercăm să îndreptăm lucrurile. Au fost dezbateri în Consiliul miniștrilor agriculturii de la Bruxelles pe această temă. Să nu vă spun că 30% din uleiul de măsline este falsificat. Sunt oameni care încearcă să câștige bani din această practică„, a spus Irimescu, la conferința „Absorbția finanțărilor europene — șansă de modernizare pentru România”, organizată de ziarul Bursa.

El a adăugat că Ministerul Agriculturii pregătește un ajutor financiar pentru apicultori în perioada următoare, fără a detalia însă despre ce este vorba.

La mijlocul acestei luni, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, declara, pentru AGERPRES, că apicultorii români solicită sprijinul Ministerului Agriculturii pentru a face față „situației disperate” din acest an, în care ploile excesive și vremea nefavorabilă au redus semnificativ producția de miere și au afectat familiile de albine, susținând că 2016 va fi un „an dezastruos”, unul dintre cei mai slabi din ultimii 30 de ani.

Suntem într-o situație disperată, între faliment și supraviețuire, pentru că nu s-a făcut nimic din cauza ploilor. Dăm suplimente nutritive, zahăr și hrană albinelor, practic le stimulăm în perioada în care trebuia să fim la cules la rapiță și la salcâm, iar teiul este aproape terminat. Am făcut niște cheltuieli extraordinare și apicultorii nu mai au efectiv ce să le dea albinelor să mănânce. Va fi un an dezastruos. Eu sunt din 1985 în această structură și nu am mai întâlnit așa ceva, iar mulți apicultori mai vârstă au spus că nu li s-a mai întâmplat niciodată ca în perioada de rapiță, de salcâm sau de tei să stea cu sticla de sirop și să le dea de mâncare albinelor. Practic, anul acesta am dat de trei ori mai multă mâncare decât într-un an normal, respectiv peste 15 kilograme de zahăr sau sirop pe familia de albine ca să le menținem în viață, nu ca să facem producție„, a arătat Fetea.

Acesta a precizat că au solicitat în urmă cu trei săptămâni ajutorul Ministerului Agriculturii pentru acordarea unei scheme de minimis în sector, dar deocamdată nu au primit răspuns.

„Am făcut o adresă de vreo trei săptămâni către ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pentru acordarea unui ajutor de minimis, dar, deocamdată, nu avem niciun răspuns. Acum suntem în pragul de a-i putea da o situație clară cu pagubele pe fiecare județ în parte”, a adăugat Fetea.

În opinia președintelui ACA, la ora actuală nu pot fi făcute niciun fel de estimări în privința producției de miere din 2016, deoarece s-a realizat foarte puțin la rapiță, salcâm și tei, singura speranță fiind producția de miere la floarea soarelui, dar, și în acest caz, numai dacă nu se vor înregistra secetă și temperaturi extreme.

„Nu pot spune nimic despre producție pentru că efectiv nu s-a realizat. La rapiță avem doar 15—20 % din producție și doar în două-trei zone din țară, pentru că în rest nu s-a făcut nimic, la salcâm este la fel, mai puțin de 20%, iar la tei mai nimic. Raportul trimis la minister este doar pentru perioada de primăvară, inclusiv luna mai, dar situația continuă și în iunie. Am rămas și fără albine, pentru că ele nu așteaptă ajutorul statului. Situația este dezastruoasă și apicultorii nu mai știu ce să facă. Au cheltuit tot, producție nu au ca să vândă, iar de patru luni cu asta de ocupăm: hrănim albinele în loc să valorificăm. Rămâne să vedem ce facem la floarea soarelui, dar și aici, dacă vor apărea călduri extreme și secetă, dacă temperaturile trec de 35 — 40 de grade, se duce și floarea soarelui”, a subliniat Ioan Fetea.

Potrivit sursei citate, cele mai afectate zone sunt vestul, centrul și sudul țării, doar în Moldova înregistrându-se o situație ceva mai bună la salcâm, în două-trei masive de pădure.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, și deține un efectiv de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel național sunt înregistrați în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceștia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Anunț important pentru toți cei care au contract cu PPC, Hidroelectrica, E.ON sau Engie. Care este, de fapt, „prețul corect” care trebuie să apară pe facturile românilor după 1 iulie
Capital.ro
Taxă pentru conducătorii auto în România. Șoferii, obligați să achite 2700 lei. Nu plătești, nu conduci
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Alexandru Corniș s-a îmbogățit cu ajutorul unei legume. Recoltează patru tone pe săptămână
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu imens în PSD. A lovit tragedia cu 2 zile înainte de alegeri: Îi vom păstra vie amintirea!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Milioane de români primesc 292 de lei în data de 8 mai! Sumele de bani intră direct pe card sau ajung prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare