APLAMED: „Coplata ar reprezenta o împovărare nejustificată a pacienților”

Patronatul laboratoarelor de analize medicale – APLAMED, înființat la inițiativa furnizorilor de servicii medicale paraclinice, SUSŢINE CĂ Transferul obligațiilor, de asigurare a unui pachet de servicii garantat pentru pacienți, de la casele de asigurări de sănătate către pacienți, prin introducerea mecanismului de coplată sau contribuție personală, ar reprezenta o împovărare nejustificată a pacienților.

15 apr. 2019, 14:09
APLAMED: „Coplata ar reprezenta o împovărare nejustificată a pacienților”

„Activitatea laboratoarelor pe piața medicală este grav afectată dacă autoritățile, respectiv Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu iau măsuri urgente pentru asigurarea condițiilor de finanțare a serviciilor medicale paraclinice.

Măsurile pe care le-am propus și care au ajuns pe masa autorităților fac referire la majorarea prețurilor decontate de casele de asigurări pentru serviciile medicale din paraclinic. Este singura măsură care ar putea acoperi deficiențele generate de subfinanțarea serviciilor medicale. Amintim că furnizorii de servicii medicale au investit constant în echipamente performante pentru a ține pasul cu practicile medicale la nivel european. Costurile pentru asigurarea calității serviciilor medicale sunt ridicate și sunt suportate din resurse proprii ale furnizorilor de servicii medicale. Resursa umană calificată în serviciile medicale paraclinice nu poate fi susținută în condițiile menținerii prețurilor actuale. Subfinanțarea serviciilor periclitează activitatea furnizorilor de servicii și creează dificultăți în a oferi pacienților serviciile medicale necesare.

Așa cum și Ministerul Sănătății recunoaște, prețul serviciilor medicale paraclinice nu este cel real. Costul real al serviciilor medicale este într-o dinamică ascendentă, dat fiind faptul că este dependent de prețul de piață al consumabilelor. Indiferent de forma de proprietate a furnizorilor de servicii medicale paraclinice – organizate în sistem privat sau de stat, costul serviciilor medicale nu este acoperit prin prețurile neactualizate din 2010.

Transferul obligațiilor, de asigurare a unui pachet de servicii garantat pentru pacienți, de la casele de asigurări de sănătate către pacienți, prin introducerea mecanismului de coplată sau contribuție personală, ar reprezenta o împovărare nejustificată a pacienților și contrară prevederilor constituționale privind garantarea dreptului pacienților la ocrotirea sănătății. Demersul Ministerului Sănătății pentru introducerea mecanismului de „contribuție personală” sau a „co-plată” pentru serviciile medicale nu este suficient analizat pentru a estima impactul asupra populației. De altfel, nu există o prezentare integrată a propunerilor de modificare a actelor normative. Măsurile care implică plata diferențiată sau contribuția personală a pacientului cu ignorarea garantării unui pachet de servicii pentru asigurarea sănătății populației, pot conduce la acordarea cu discriminare a serviciilor de sănătate și afectează grav interesele pacienților.

Cel puțin la nivelul serviciilor medicale din ambulatoriu se impune o reevaluare a condițiilor de finanțare a serviciilor. Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate trebuie să aibă în vedere soluția majorării prețurilor de decontare a serviciilor medicale paraclinice. Furnizorii de servicii medicale paraclinice s-au angajat să ofere pacienților servicii de calitate. APLAMED susține măsurile de majorare a prețurilor de decontare a serviciilor medicale”, se precizează într-un comunicat.