Aplicaţia care îţi spune dacă ai interacţionat cu o persoană infectată cu COVID-19, lansată în România

Aplicaţia care îţi spune dacă ai interacţionat cu o persoană infectată cu COVID-19 se lansează în România. Aceasta păstrează anonimatul celor infectaţi, dar şi a persoanelor avertizate.

26 nov. 2020, 15:45
Aplicaţia care îţi spune dacă ai interacţionat cu o persoană infectată cu COVID-19, lansată în România
Aplicaţia care îşi arată dacă ai interacţionat cu o persoană infectată cu covid, lansată în România

Aplicaţia care îţi spune dacă ai intrat în contact cu o persoană infectată cu COVID-19 se lansează în România. Silviu Alexandru Alexe, dezvoltatorul aplicaţiei, a explicat cum funcţionează.

„Dacă aflu că m-am infectat, încarc în telefon un formular pe care trebuie să-l completez, telefonul face ancheta epidemiologică – cu cine m-am întâlnit și notifică acele persoane. Nu că eu sunt infectat, ci că ele au intrat în contact cu o persoana confirmată pozitiv”, a explicat Alexe la Digi 24.

Aplicația este un instrument care ajută la reducerea transmiterii virusului, deoarece oferă opțiuni dacă știi că ai fost expus – faci testul sau te autoizolezi.

Citeşte şi Bilanţ coronavirus 26 noiembrie. Peste 9.000 de cazuri noi COVID-19 şi 171 decese noi în 24 de ore. RECORD la ATI

Aplicaţia care îţi spune dacă ai interacţionat cu o persoană infectată cu COVID-19, lansată în România. Fiecare utilizator poate semnala dacă este infectat

Odată ce este instalată, aplicaţia te va avertiza dacă a intrat în contact cu o persoană infectată cu Covid-19. De asemenea, fiecare utilizator poate semnala dacă este infectat.

Silviu Alexandru Alexe a mai precizat că o versiune prototip a fost lansată în iunie şi că au fost 600 de voluntari care au testat-o.

„Nu a găsit nimeni nicio problemă, oricine poate studia codul, codul este public pe site”, a precizat dezvoltatorul aplicaţiei.

Aplicația nu folosește niciun fel de date de localizare și nici date cu caracter personal, potrivit informațiilor prezentate pe site.