Aproape 10.000 de animale fără stăpân, sterilizate şi tratate de medicii Vier Pfoten în 2012

Aproape 10.000 de animale fără stăpân au fost sterilizate, vaccinate antirabic, deparazitate şi tratate medical în cadrul campaniilor desfăşurate de Vier Pfoten la nivel internaţional, pe parcursul anului 2012.

17 ian. 2013, 15:20
Aproape 10.000 de animale fără stăpân, sterilizate şi tratate de medicii Vier Pfoten în 2012

Echipele de medici şi tehnicieni veterinari ai Vier Pfoten, cu o importantă componentă românească, au fost implicate în proiecte de sterilizare în Ucraina, Sudan, India, Lituania, Iordania, Bulgaria şi România.

În total, 9.392 de câini şi pisici fără stăpân au fost sterilizaţi, iar alte 508 animale în situaţii medicale grave au beneficiat de intervenţii chirurgicale şi tratamente în cadrul programului Stray Animal Care (Animale fără Stăpân).

Anul 2012 a început cu un proiect plin de provocări, în bazele militare ale ONU din Sudan, unde o echipa a Vier Pfoten a lucrat în condiţii meteo şi de securitate extrem de dificile. În proiect au fost implicaţi medicii veterinari ai Vier Pfoten România, al căror profesionalism şi implicare au fost extrem de apreciate de către reprezentanţii UNAMID (forţa ONU de menţinere a păcii în Sudan). Că urmare, UNAMID a solicitat în mod oficial organizaţiei Vier Pfoten să continue proiectul de sterilizare a câinilor fără stăpân în 2013, în bazele sale din Sudan.

În primăvăra anului trecut, Vier Pfoten Internaţional a lansat un ambiţios proiect de sterilizare a câinilor fără stăpân în Ucraina, menit să pună campaniilor de exterminare a câinilor fără stăpân puse la cale de autorităţile locale în avanpremiera campionatului european de fotbal. Din aprilie şi până în noiembrie, echipele Vier Pfoten au intervenit în Kiev, Lviv, Zaporoje, Donetsk, Jitomir şi Mikolaiev, oraşe în care autorităţile s-au angajat să stopeze uciderea câinilor şi să promoveze o soluţie eficientă şi umană pentru rezolvarea situaţiei animalelor fără stăpân.

 „A fost un an greu, cu foarte multe solicitări la nivel internaţional. Cea mai mare provocare a fost proiectul din Sudan, unde medicii noştri au lucrat în condiţii de risc şi într-un ritm foarte alert. În 2012 ne-am extins cu mult teritoriu de acţiune, după ce o ţară importantă – Ucraina – ne-a solicitat ajutorul. Este un lucru foarte bun că proiectul nostru de sterilizare a animalelor fără stăpân se extinde chiar şi în ţări în care, în mod tradiţional, nu există o preocupare pentru protecţia animalelor”, a declarat Anca Tomescu, coordonatorul programului Animale fără Stăpân al Vier Pfoten.

În România, Vier Pfoten a desfăşurat mai multe campanii de sterilizare în baza protocoalelor de colaborare semnate cu primăriile locale. Cele mai importante proiecte au avut loc în Bucureşti (Sectorul 6), Mangalia, Dej, Călăraşi, Giurgiu şi Comanesti. Echipa Vier Pfoten Bulgaria a derulat la rândul ei importante proiecte de sterilizări în oraşele Sofia, Belitza, Rila şi Kyustendil.

În 2013, Vier Pfoten va continua majoritatea campaniilor derulate anul trecut. Dacă proiectul din Bucuresti – Sectorul 6 a fost deja reluat, o echipa a Vier Pfoten România se va deplasa la sfârşitul acestei luni, în Sudan, pentru o nouă campanie de sterilizare a câinilor fără stăpân din bazele militare UNAMID şi pentru susţinerea unor sesiuni gratuite de training dedicate medicilor veterinari sudanezi.