Aproape 200 de specii de păsări sunt în pericol critic de dispariţie

Un număr de 197 de specii de păsări sunt incluse în categoria "în pericol critic de dispariţie" pe lista roşie pentru anul 2013 cu speciile ameninţate, întocmite de BirdLife International, grup de asociaţii de protecţie a păsărilor.

26 nov. 2013, 14:43
Aproape 200 de specii de păsări sunt în pericol critic de dispariţie

În comunicatul difuzat luni de organizaţia Natagora se arată că, din cele 10.065 de specii cuprinse în ediţia 2013 a listei, cele 197 de specii ameninţate de dispariţie reprezintă un record neatins până astăzi, scrie Agerpres.

Dispariţia habitatului, reconversiile agricole, speciile invazive şi schimbările climatice constituie principalele ameninţări. Dacă aceste probleme nu sunt abordate serios, lista va deveni tot mai lungă„, spune Leon Bennum, director al departamentului de ştiinţă, politică şi informare al BirdLife.

Speciile de pe lista roşie sunt împărţite în opt categorii de ameninţare, în funcţie de evoluţia, mărimea şi repartizarea geografică a populaţiilor de păsări. Categoria „în pericol critic de dispariţie” este cea mai apropiată de extincţia totală în natură şi se apreciază că o specie din opt este în prezent ameninţată (în categoriile ‘în pericol critic de dispariţie’, ‘în pericol’ şi ‘vulnerabil’), arată BirdLife.

Deşi cifrele sunt alarmante, există şi evoluţii pozitive, menţionează Natagora. „Două specii de albatros – una din cele mai ameninţate familii de păsări de pe planetă – sunt de acum considerate ca fiind expuse la un risc mai mic de dispariţie, după ce populaţia a crescut„, mai arată asociaţia.

BirdLife a inclus proiecte prioritare într-un program de prevenire a dispariţiei unor specii de păsări, iar asociaţiile locale desfăşoară acţiuni concrete pentru salvarea a circa 60 dintre cele mai ameninţate.