Aproape 700 de imigranţi salvaţi în cursul nopţii de joi spre vineri în largul Siciliei

Aproape 700 de refugiaţi au fost salvaţi în Canalul Siciliei în cursul mai multor operaţiuni în noaptea de joi spre vineri, au anunţat autorităţile italiene, în timp ce la summitul Uniunii Europene de la Bruxelles se discută despre problema imigraţiei clandestine, relatează AFP.

25 oct. 2013, 13:12
Aproape 700 de imigranţi salvaţi în cursul nopţii de joi spre vineri în largul Siciliei

Cel puţin cinci operaţiuni diferite au permis salvarea imigranţilor, printre care se numărau femei şi copii, potrivit Marinei militare, informează Agerpres.

Nava de patrulare „Cigala Fulgosi” a salvat mai întâi un grup de 99 de persoane, dintre care două femei şi 10 minori, care se aflau pe o ambarcaţiune în derivă la circa 185 km sud de mica insulă italiană Lampedusa, se precizează într-un comunicat al Marinei militare italiene.

Corveta militară „Chimera” a salvat la rândul său un alt grup de 219 persoane, dintre care 37 de copii şi 43 de femei, care se aflau, de asemenea, pe o ambarcaţiune în derivă la aproape circa 70 km de insulă, potrivit aceleiaşi surse.

Cele două grupuri au fost transferate pe marea navă amfibie „San Marco”, în timp ce celelalte două nave militare şi-au reluat misiunile de patrulare în Canalul Siciliei.

Trei ambarcaţiuni ale pazei de coastă italiene au salvat la rândul lor circa 300 de imigranţi care se aflau la bordul a două ambarcaţiuni distincte, în timp ce un cargo sub pavilion maltez, ”Zaffiri”, a salvat ultimul grup, format din 90 de imigranţi, la circa 200 km sud de Lampedusa, potrivit unui comunicat al pazei de coastă.

AFP precizează că aceste operaţiuni de salvare intervin în condiţiile în care la summitul Uniunii Europene de la Bruxelles a început o dezbatere pe tema imigraţiei clandestine şi despre modul de a o gestiona, pentru a se evita drame precum cele care s-au soldat, în prima jumătate a lunii octombrie, cu peste 400 de morţi în cursul a două naufragii în largul Lampedusei.