Aproximativ 100 de persoane s-au adunat la CCR pentru a depune cereri de verificare a constituţionalităţii legilor justiţiei

Aproximativ 100 de persoane s-au adunat, joi, la Curtea Constituţională, pentru a depune personal, la registratura instituţiei, cereri de verificare a constituţionalităţii legilor privind modificarea Codului penal şi de procedură penală.

12 iul. 2018, 11:50
Aproximativ 100 de persoane s-au adunat la CCR pentru a depune cereri de verificare a constituţionalităţii legilor justiţiei

Cei prezenţi au afişat şi pancarte pe care se puteau citi mesaje precum „CeCeRem noi? Respectarea Constituţiei”, „E rândul nostru: apărăm democraţia”, „Înainte de ’89 stăteam la coadă pentru pâine, acum stăm la coadă pentru democraţie”, „CeCeRe poporul: democraţie”.

Persoanele prezente au fost lăsate să intre, pe rând, în sediul CCR începând cu ora 12,30, iar acţiunea s-a terminat după circa două ore.

Oamenii s-au plâns că procedura merge foarte încet şi au acuzat faptul că sunt ţinuţi în soare, la o temperatură ridicată.

Acţiunea a fost organizată de platforma Declic, care scrie, într-o postare pe Facebook, că demersul se numeşte „Amicus Curiae” (prieten al Curţii) şi este o intervenţie scrisă, pe care oricine o poate adresa Curţii Constituţionale.

„Prin acest instrument juridic le putem solicita să verifice constituţionalitatea legilor în dezbatere. Am redactat o astfel de intervenţie în colaborare cu specialişti în drept”, se arată în postare.