Aproximativ 2.000 de carduri de sănătate, blocate din motive religioase. Cine sunt românii care se tem de ”mașina Diavolului”

Peste 1.600 de carduri de sănătate au fost blocate la nivelul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Buzău, din cauza faptului că beneficiarii le-au refuzat invocând motive religioase şi de conştiinţă.

09 aug. 2023, 18:44
Aproximativ 2.000 de carduri de sănătate, blocate din motive religioase. Cine sunt românii care se tem de ”mașina Diavolului”
Aproximativ 2.000 de carduri de sănătate, blocate din motive religioase

Aproximativ 2.000 de carduri de sănătate, blocate din motive religioase. Autoritățile din Buzău nu sunt străine de acest motiv pe care îl invocă cetățenii și spun că în ultimii ani s-au confruntat destul de des cu astfel de situații.

Citește și Carduri alimente 2023. Greşeala care poate bloca românilor voucherele de alimente, cum rămâi fără 250 de lei pe card

Aproximativ 2.000 de carduri de sănătate, blocate din motive religioase

Mai mult, reprezentanții CJAS Buzău spun că în ultimii ani, au eliberat foarte multe adeverințe de asigurat pentru persoanele care au optat să nu primească cardurile de sănătate pe care le consideră ”mașina Diavolului”.

În anul 2020, au fost eliberate 1.717 de astfel de adeverințe, cu o valabilitate de 3 luni fiecare, iar în anii următori, numărul acestora a crescut, ajungând la 1.729 adeverințe în 2021, 1.781 în 2022 și 1.106 până în prezent în 2023.

Chiar dacă refuză să primească aceste carduri de sănătate, românii trebuie să știe că drepturile beneficiarilor în ceea ce privește accesul la serviciile medicale nu vor fi afectate. Aceștia pot beneficia în continuare de servicii medicale prin prezentarea adeverințelor de asigurat eliberate de CJAS.

Totodată, CJAS Buzău a ținut să precizeze că furnizorii de servicii medicale vor valida serviciile efectuate pe baza acestor adeverințe, iar  utilizatorii care au refuzat cardurile de sănătate pot continua să primească tratamentul necesar, dovedindu-și calitatea de asigurat prin intermediul adeverințelor.

În aceste momente, există mai multe discuții în privința reducerii vârstei de acordare a cardurilor de sănătate.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că se discută despre reducerea vârstei de la care se eliberează cardul, care în prezent este de 18 ani. Cu toate acestea, decizia finală ține de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), însă ministrul a adăugat că se va colabora cu CNAS pentru a găsi o soluție, în funcție de posibilitățile sistemului informatic existent și a creșterii rapide a numărului de utilizatori.

Totuși, această situație ridică foarte multe semne de întrebare cu privire la sistemul de sănătate și la adaptabilitatea lui la nevoile cetățenilor spun diverse voci care subliniază că este esențial ca autoritățile să găsească soluții pentru a facilita procesul de eliberare a cardurilor de sănătate și pentru a încuraja utilizarea lor.

Citește și Cardurile sociale pentru alimente vor fi încărcate mai devreme în august. Ce să faci dacă nu primești cei 250 lei