Aproximativ 600 de persoane au participat la recepţia de Ziua Naţională oferită de preşedintele Iohannis

Aproximativ 600 de persoane au participat, vineri, la recepția oferită de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni cu prilejul Zilei Naționale.

01 dec. 2017, 18:47
Aproximativ 600 de persoane au participat la recepţia de Ziua Naţională oferită de preşedintele Iohannis

Printre cei care au participat la recepție s-au aflat foștii președinți Traian Băsescu și Emil Constantinescu, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, procurorul general Augustin Lazăr, președintele CCR, Valer Dorneanu, ambasadori, reprezentanți ai MApN, MAI și ai cultelor religioase.

De asemenea, printre cei care care au participat s-au numărat președintele PNL, Ludovic Orban, președintele USR, Dan Barna, parlamentari ai celor două formațiuni, dar și Eugen Teodorovici (PSD) și Daniel Constantin (neafiliat).

Șeful statului a susținut un discurs la recepție, iar ulterior s-a salutat cu câțiva participanți și s-a retras.

Președintele Klaus Iohannis a declarat la recepție că anul 2017 a fost unul complex, marcat de „convulsii sociale de amploare” și provocări care au pus sub semnul întrebării progresele înregistrate de România în ceea ce privește lupta anticorupție și funcționarea statului de drept.

2017 a fost un an complex, marcat deopotrivă de o simbolistică aparte, dar și de convulsii sociale de amploare. S-au împlinit zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană, perioadă în care țara noastră a ieșit din conul de umbră, dovedind că poate fi un partener de încredere care își respectă angajamentele asumate și un pilon de stabilitate în regiune. Cei 10 ani de apartenență la marea familie europeană au adus beneficii multiple și au demonstrat că nu există viitor pentru România în afara proiectului european. În plan intern, au existat însă foarte multe provocări care au pus sub semnul întrebării progresele înregistrate de România în ceea ce privește lupta anticorupție și funcționarea statului de drept, dar și progresul economic„, a afirmat președintele.

Șeful statului a mai susținut că unii politicieni inventează scenarii despre „un alt fel de stat” și nu știe cui folosesc aceste „ficțiuni”, însă și-a exprimat convingerea că nu viitorului României.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat că anul viitor trebuie făcută o analiză a secolului care se încheie și trebuie stabilite obiective clare pentru viitor, însă a subliniat este nevoie de efortul tuturor forțelor politice, instituțiilor și societății civile.

În 2018 va trebui să facem o analiză serioasă a secolului care se încheie, să vedem ce am reușit în toți acești ani, care ne sunt punctele tari, ce ne vulnerabilizează, iar, în final, să ne stabilim clar obiectivele pe termen mediu și lung. Centenarul nu este doar despre trecut. Centenarul este despre România viitoare. De aceea, am lansat ideea unui ‘Proiect de țară’, care reprezintă fundamentul construcției unei Românii puternice, demne și prospere. Ca acest proiect să reușească, este nevoie de efortul comun al tuturor forțelor politice, instituțiilor și actorilor societății civile, care trebuie să dea dovadă de responsabilitate și unitate. Suntem un popor demn și am dovedit că idealurile naționale se înfăptuiesc doar cu determinare și cu o clasă politică în slujba cetățenilor. 2018 poate fi cel mai potrivit prilej pentru a contura o viziune pe termen lung, care să pornească de la interesele națiunii noastre. Politicienii le datorează românilor solidaritate cu așteptările lor, pentru ca România anilor viitori să devină țara pe care și-o doresc„, a mai spus șeful statului.

Citeşte şi Şefii serviciilor şi consuli onorifici ai ţării au fost decoraţi de Klaus Iohannis