Arabia Saudită estimează un preţ mediu al barilului de petrol de 55 dolari în 2017

Arabia Saudită estimează că preţul mediu al barilului de petrol va fi de 55 dolari anul viitor, ceea ce aduce regatului încasări bugetare din sectorul petrolier cu 46% mai mari, şi de 61 dolari în 2018, în special ca urmare a acordului dintre membrii Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi statele nemembre ale cartelului, potrivit Bloomberg.

26 dec. 2016, 08:25
Arabia Saudită estimează un preţ mediu al barilului de petrol de 55 dolari în 2017

Datele sunt cuprinse în estimările bugetare prezentate de Ministerul Finanţelor din Arabia Saudită.

Înainte de Crăciun, preţul ţiţeiului Brent, de referinţă la Londra, se tranzacţiona în jur de 55 de dolari pe baril, în apropiere de nivelul estimat de regatul saudit pentru 2017.

OPEC a ajuns recent la un acord de a reduce producţia de petrol cu 1,2 milioane de barili pe zi în 2017, în timp ce alte 11 state ce nu fac parte din cartelul petrolier, înrtre care Rusia şi Kazahstan, vor reduce producţia cu 600.000 de barili pe zi.

Măsura are ca scop revenirea preţurilor ţiţeiului pe piaţa mondială.

Acordul a fost posibil mai ales ca urmare a unei înţelegeri între Rusia şi Arabia Saudită, grav afectate în ultimii doi ani de reducerea puternică a cotaţiilor petrolului, de care depind economiile şi bugetele lor.

Citeşte şi Importurile de gaze au crescut cu 720% în primele 10 luni