ARACIP, agenția care acreditează și autorizează școlile din România, funcționează ilegal! Actele emise de instituție, nule

Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) funcționează ilegal. Deși pare greu de crezut aceasta nu mai are o bază legală, după ce legea sa de înființare a fost abrogată odată cu intrarea în vigoare a Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

02 feb. 2024, 23:52
ARACIP, agenția care acreditează și autorizează școlile din România, funcționează ilegal! Actele emise de instituție, nule

ARACIP, agenția care acreditează și autorizează școlile din România, funcționează ilegal! Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calității educației, care la articolul 14 prevedea înființarea ARACIP, a fost abrogată, după ce a intrat în vigoare Legea învățământului.

Citește și Anunț de ultimă oră! Se schimbă numărul de ore pe care elevii trebuie să îl petreacă la școală

ARACIP, agenția care acreditează și autorizează școlile din România, funcționează ilegal!

Astfel, ARACIP nu are o bază legală de funcționare și din această cauză orice act de acreditare și autorizare emise de agenție pot fi lovite de nulitate, potrivit concluziilor la care au ajuns mai mulți juriști Edupedu.ro și avocați care au analiza cadrul legislativ în vigoare.

„Articolul 250 – „(1) La data intrării în vigoare a prezentei legi, se abrogă:

b) Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calității educației, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 642 din 20 iulie 2005, aprobată cu modificări prin Legea nr. 87/2006, cu modificările și completările ulterioare;

(2) La data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind organizarea și funcționarea ARACIIP se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 155/2022 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare al Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 116 din 4 februarie 2022”, prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

Așadar, hotărârea de organizare este în vigoare, dar fără OUG 75/2005 instituția nu mai poate controla și nici „asigura calitatea educaţiei”, se arăta în legea de funcționare a agenției.

În urmă cu câteva zile, ARACIP a solicitat școlilor ca până pe 16 februarie, să transmită dacă au solicitat evaluarea externă pentru acreditare în termenul prevăzut de lege.

Ordonanța de urgență nr. 75 din 12 iulie 2005 stabilea, la articolul 10^1 – (1), că „ARACIP realizează evaluarea externă în vederea autorizării provizorii/acreditării/menținerii acreditării în învățământul preuniversitar de stat, prevăzută la art. 10 pct. A lit. b), fără verificarea existenței autorizației de securitate la incendiu și a autorizației sanitare de funcționare”.

ARACIP „efectuează, periodic, din 5 în 5 ani, evaluarea externă a unităților de învățământ preuniversitar acreditate”, după cum prevedea la art. 24. alin. (3) lit. h.

Citește și Profesorii, mesaj pentru părinții ai căror copii fac live-uri pe Tik Tok: „Vă plângeți că dați banii pe meditații, că avem analfabeți?”