Arafat: Avem deja 15 medici care vor fi pregătiţi în străinătate pentru operaţii pe inimă la copii

Ministerul Sănătăţii are deja înregistrate 15 cereri provenind de la medici, chirurgi şi anestezişti care vor să se califice în operaţii pe inimă la copii şi care vor pleca în curând la pregătire în clinici din Italia şi Germania.

20 aug. 2013, 15:05
Arafat: Avem deja 15 medici care vor fi pregătiţi în străinătate pentru operaţii pe inimă la copii

Anunţul Ministerului Sănătăţii privind lansarea unui amplu proces de recrutare de medici pentru cele patru centre de chirurgie cardiovasculară pediatrică a fost făcut la începutul lunii august, până marţi fiind 15 înscrişi.

„Este un rezultat foarte bun. Primii doctori vor pleca la pregătire încă din această lună. În septembrie, vom face primele operaţii la Spitalul «Marie Curie», dar cu medici din Italia, iar doctorii români selectaţi pentru această unitate sanitară vor fi prezenţi la intervenţii”, a spus secretarul de stat Raed Arafat.

În perioada august 2013 – august 2016, Ministerul Sănătăţii desfăşoară un amplu proiect de dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice. Proiectul se realizează în colaborare cu experţi de la Clinica San Donato din Italia, finanţarea fiind susţinută de Guvernul României, prin Ministerul Sănătăţii, şi de Fundaţia L’Associazione Bambini Cardiopatici nel Mondo din Italia.

„Dacă vor fi mai mulţi candidaţi, vom organiza un concurs, dacă nu, vom face o selecţie de dosare. Medicii doritori se vor înscrie la Ministerul Sănătăţii, la Biroul Medicină de Urgenţă, până la 20 august 2013”, spunea Arafat, la începutul lunii august.

Potrivit secretarului de stat din MS, proiectul se adresează medicilor anestezişti în general şi chirurgilor cardiovasculari, inclusiv rezidenţilor de ultim an, din ambele specialităţi, care doresc să se califice în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice şi să lucreze în Centrul de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie” Bucureşti, Institutul de Boli Cardiovasculare Iaşi, Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, precum şi în vederea creşterii capacităţii de operaţii la Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureş.

„Iată de ce Ministerul Sănătăţii a lansat un amplu şi transparent proces de recrutare. Nu avem timp de pierdut. Dacă vor fi mai mulţi candidaţi, vom organiza un concurs, dacă nu, vom face o selecţie de dosare. Medicii doritori se vor înscrie la Ministerul Sănătăţii, la Biroul Medicină de Urgenţă, până la 20 august 2013, în vederea realizării selecţiei, în colaborare cu experţii din Italia. Programul de pregătire va asigura cheltuielile de călătorie şi cazare a persoanelor care vor fi încadrate în program, pe lângă salariul lor din ţară”, a mai precizat Arafat.

Medicii selectaţi, care vor participa la proiect, vor semna un acord prin care se vor obliga să lucreze în centrele respective timp de cinci ani, după finalizarea pregătirii. Candidaţii vor trimite o scrisoare de intenţie prin care motivează solicitarea lor de a participa în proiect, precum şi un CV recent în română şi engleză.